Wiadukt Garabit (Viaduc de Garabit) jest jedną z najbardziej znanych budowli tego typu we Francji. Znajduje się on w Masywie Centralnym, na jednotorowej linii z Béziers nad Morzem Śródziemnym do Neussargues, około 100 km na południe od Clermont-Ferrand, nad doliną rzeki Truyère. Niestety, piękna widokowo linia jest obecnie bardzo mało używana i grozi jej zamknięcie. W 2012 roku, kiedy miałem okazję zwiedzać tamte strony, jeździła tam jedna (!) para pociągów (to tak dla narzekających na kiepskie wykorzystanie infrastruktury kolejowej w naszym kraju). Żeby było ciekawiej, na całkowicie zelektryfikowanej linii pociąg ten był obsługiwany pojedynczym wagonem spalinowym silnikowym, nota bene wypożyczonym z regionu Nord-Pas de Calais. Ale nic dziwnego, że wystarcza jeden wagon - przy takim serwisie zainteresowanie podróżnych jest raczej niewielkie.
Wiadukt Garabit został zaprojektowany przez Gustawa Eiffel'a (tego samego od wieży w Paryżu) i był zbudowany w latach 1880-1884. Ma długość prawie 565 metrów, wysokość 122 metry, a rozpiętość głównego przęsła wynosi 165 metrów. Wiadukt jest dużą atrakcja turystyczną okolicy. U jego stóp znajduje się hotel o tej samej nazwie, w którym się zatrzymałem, a z okna mojego pokoju zrobiłem jedno z prezentowanych niżej zdjęć.