• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mosty i wiadukty kolejowe

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Wspomnienie nieistniejącego węzła w Skarszewach, gdzie od strony północno-wschodniej były takie dwa mosty nad Wietcisą. Ty42-126 ze zbiorowym z Zajączkowa do Kościerzyny, 12.04.1989.
60.jpg

Darek1957

Znany użytkownik
Reakcje
1.465 0 0
Klimat typowego, polskiego krajobrazu z pociągiem towarowym w roli głównej. Aż dech zapiera na ten widok, a jednocześnie żal, że to wszystko przemija...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.522 556 30
Zastanawiałem się, co odpisać koledze Ostatniemu, ale właściwie mogę tylko tyle, że taki już jestem: może nie tyle dziecinny (już nie ten wiek), co raczej zdziecinniały.:p

K

KNG

Gość

W czasie Wielkiej Wojny wszystkie walczące ze sobą państwa wydawały całe masy pocztówek obrazujących bądź to triumfy własnych wojsk bądź zniszczenia dokonane przez stronę przeciwną.
Na widokówkach tych można spotkać całą masę motywów kolejowych.
Jak można przeczytać na załączonym obrazku widokówka przedstawiam zniszczony przez Rosjan most niedaleko Kowna.
Sam wiadukt jest banalny i niewarty w ogóle wspomnienia gdyby nie fakt, że spod tego wiaduktu do Kowna jest prawie 470km.
Precyzyjnie wiadukt znajduje się tu (można policzyć kamienne ciosy na przyczółkach):
https://maps.google.pl/maps?saddr=5...=CzcWJGxdl5d_rE2Zn-S5Ug&cbp=12,246.15,,0,3.99
Taka ciekawostka.
Obrazek uzyskałem od Jacka Mazurka z http://www.pkp.lubartow.pl/
O ile jeszcze można zrozumieć Niemców bądź Austriaków, którzy znajdując się często o tysiące kilometrów od fotografowanych obiektów podpisywali błędnie swoje pocztówki, to żadną miarą nie można nie można zrozumieć takich kwiatków.

Jak łatwo zauważyć porównując oba zdjęcia przedstawiają one tą samą konstrukcję.
Zdjęcie powyższe wykonał był niejaki http://pl.wikipedia.org/wiki/Adolf_Gancwol-Ganiewski
i pochodzi ono z poniższej publikacji.
http://www.tutajteraz.sklepna5.pl/t...slawomir-kordaczuk-wyd-muzeum-regionalne.html
Od czasu do czasu można ten album ściągnąć stąd:
http://bbc.mbp.org.pl/dlibra/doccontent?id=1659&from=FBC
Od siebie dodam, że jest tam więcej podobnych kwiatków.

Pozdrawiam serdecznie i kwieciście.

ksiezyc_nad_gieesem ...

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
No to liczymy.....

wiadukt1.jpg
wiadukt2.jpg

Jak łatwo zauważyć porównując oba zdjęcia przedstawiają one tą samą konstrukcję.
Nie wiem, bardzo podobne wiadukty, układ szosy identyczny ale konstrukcja mostu mi się nie zgadza. Liczba kamyków też mi wychodzi różna. I gdzie się podziały kamienne słupeczki?

Pozdrawiam arytmetycznie.[DOUBLEPOST=1392108318,1392107552][/DOUBLEPOST]A mnie wychodzi na to, że to są dwa różne wiadukty a może ..... i trzy???
Rzuć okiem na układ szosy pod Wojnowem.
Wojnów.jpg

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Podobne ujęcie już raz było w wątku poświęconym kolejom w Gorzowie, ale chyba warto i tu zamiesić coś z tamtej sesji. Ty2-156 ze zbiorowym do Międzyrzecza przy wyjeździe z Gorzowa, 09.10.1990
1208.jpg

K

KNG

Gość
No to liczymy.....
Nie wiem, bardzo podobne wiadukty, układ szosy identyczny ale konstrukcja mostu mi się nie zgadza. Liczba kamyków też mi wychodzi różna. I gdzie się podziały kamienne słupeczki?
Pozdrawiam arytmetycznie.
Rzuć okiem na układ szosy pod Wojnowem.
Mechanik Jarząbek jak zwykle na posterunku.
I w pełnej gotowości.
Posypuję głowę popiołem, przyznaję po lekkim obiciu przez Mechanika, że walnąłem kosmiczną bzdurę.
Autorów albumu i forumowiczów przepraszam.
Niniejszym banuję się na tydzień za wypisywanie bzdur.

Pozdrawiam serdecznie.

ksiezyc_nad_gieesem ...

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Pomalutku .... Przecież w następnym poście "znalazłem" trzy identyczne klocki kamienne, które potwierdzają Twoje spostrzeżenia.
To ja pokręciłem.

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Może być i jakiś Oporzec, fajny mostek. A tutaj z kolei Lubicz koło Torunia w dniu 07.04.1991, ostatni sezon Sierpca. Jeśli się nie mylę, to Ol49-93 przejeżdżając most na Drwęcy przekracza właśnie granicę między dawnymi zaborami i opuszcza niegdysiejsze Prusy.
1495.jpg

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Motyw doskonale znany wszystkim, którzy robili jakiekolwiek zdjęcia kolejowe w Kościerzynie.
Ty42-55 z pociągiem z Kokoszek, 03.10.1989
Ty42-103 z połączonymi tego dnia pociągami z Bytowa i Chojnic (na końcu jechał Ty42-126), tego samego dnia tylko trochę później
Ty42-103 z poc. do Kokoszek, 02.07.1990
337.jpg
339.jpg
697.jpg

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Manewry w Starej Pile. Wiadukt wprawdzie drogowy, ale chyba godzien uwagi. Na dole Ty42-56, 09.04.1990
417.jpg

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 21
Koleje w Polsce 1
Koleje w Polsce 0