• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mosty i wiadukty kolejowe

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
196 3 0
Zaje... kawał historii :) !!
Tak się zastanawiam skoro Pan Prezes TS jest tak kultową osobą i pionierem fotografi kolejowej w Polsce to dla czego na forum nic nie pokazuje( no jedna fotka była ale...) ? czyżby mit ? :)

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.068 25 2
Zaje... kawał historii :) !!
Tak się zastanawiam skoro Pan Prezes TS jest tak kultową osobą i pionierem fotografi kolejowej w Polsce to dla czego na forum nic nie pokazuje( no jedna fotka była ale...) ? czyżby mit ? :)
Osobiście znam co najmniej kilka osób, a tylko z nazwiska dalszych kilka, które na tym forum i na żadnym innym nic nie pokazują i nie figurują wśród piszących. A mają niekiedy przeogromne zbiory fotograficzne i wielką wiedzę w temacie.
Zapewne jest też bardzo wiele osób, które fotografowały kolej i nawet nikt ich nie zna.
Taki wybór, z sobie tylko wiadomych przyczyn. Nie ma przecież żadnego przymusu udzielać się gdziekolwiek.
Może po prostu im się nie chce lub nie znają tego forum, ( - czyżby akurat te było jakieś wyjątkowe ? ),
albo nawet nie mają internetu.
Ja, przeglądam różne fora, ale to nie znaczy, że od razu muszę na nich pisać, a piszę wtedy jak mam czas i chęci.
Nie jestem wcale aktywnym userem, chyba tak to się nazywa, choć nie znam tego słowa.
Myślę też, że nie po to gromadzi się zbiory wydając na to niekiedy wiele pieniędzy i wkładając w to wiele trudu z tym związanego, aby potem ot tak po prostu ten dorobek rozdawać, i nie jest to żadne chomikowanie. Może dany zbieracz planuje gdzieś opublikować coś ze swej kolekcji? i żadne posty roszczeniowe nic w tym nie pomogą.
A co do mej skromnej osoby, to nigdy nie uważałem się za osobę kultową, ot po prostu w pewnym okresie zacząłem z premedytacją fotografować, chociaż szkoda, że na początku nie miałem dzisiejszej wiedzy i możliwości. To nie ja tworzę kult. Cieszę się jednak, że dane mi było bardzo dużo na kolei widzieć i choć w części uwiecznić to na kliszy. Mam jednak świadomość jak wiele przegapiłem i nie utrwaliłem.
Przypuszczam, że gdybym poznał kogoś lub jego zbiory, kto fotografował w latach pięćdziesiątych, to takie zdjęcia by mnie niewątpliwie powaliły !
Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów w kolejowych zainteresowaniach ![DOUBLEPOST=1392462692][/DOUBLEPOST]Przy okazji przepraszam za te off top.

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
196 3 0
No tak , oczywiście jednak tylko mit :)
Również przepraszam za off top, jak również za to że śmiałem zwrócić uwagę na brak zdjęć juzera Prezes TS :)

Pozdrawiam.

Misiek

Znany użytkownik
H0m
NAMR
Reakcje
7.023 149 0
Na dole linia Czeremcha-Białystok, nr.241
Na górze: Siedlce-Mścibawa, nr.244

IMG_18569.JPG
IMG_18571.JPG

Dodatkowo - klimacik jak na makiecie (zdjęcie Piotrka C.)
bardzo miły klimacik.jpg

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
196 3 0
Piękny parowóz i ryflak, ostatniego lata jeździliśmy drezyną po tym moście na wycinkę miedzy Węgorzewem a Gierłożą :), aby mógł jeździć pociąg turystyczny co w końcu doszło do skutku po wielu latach bojów :)

JacekZet

Znany użytkownik
Reakcje
487 1 0
Most na Odrze w Stanach był ufortyfikowany. Widoczne na zdjęciu strażnice są połączone podziemnym przejściem w poprzek toru. Znajdujące się po wschodniej stronie mostu zostały zniszczone w 1945 roku.
Most Stany.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.145 657 30
Dwa ciekawe mosty w Portugalii: pierwszy to Ponte 25 de Abril, czyli Most 25 Kwietnia nad rzeką Tag w Lizbonie. Most łączy stolicę z położonym na południowym brzegu rzeki miastem Almada. Jest to most dwupoziomowy, drogowo-kolejowy. Na górnym poziomie biegnie 6-pasmowa autostrada (przejazd jest płatny), poniżej jest 2-torowa linia kolejowa. Most został otwarty 6 sierpnia 1966 roku, początkowo jako wyłącznie drogowy. Dolny pokład z linią kolejową, został dobudowany dopiero po ponad 30 latach, w 1999 roku. W tym celu konstrukcja mostu była specjalnie wzmocniona, zainstalowano m.in. dodatkowe główne liny nośne. Most ma 2278 m długości, a najdłuższe przęsło ma 1013 m. Na lizbońskim brzegu Tagu, pod mostem przebiega inna linia kolejowa, a także tory bocznicowe. Na fotkach widać manewrujący skład.

IMG_1599.JPG
IMG_1603.JPG
IMG_1609.JPG
IMG_1610.JPG
IMG_1611.JPG

O drugim moście już pisałem w swoim wątku o tramwajach w Portugalii. Chodzi o Ponte Luís I - Most Ludwika I w Porto. Jest to również most dwupoziomowy, ale o dość szczególnej konstrukcji. Wprawdzie nie jest to most kolejowy, ale jednak szyny na nim są - górnym pokładem poprowadzono linię tramwajową. Most został otwarty 31 października 1886 roku. Ma 385 m długości i 45 m wysokości.

IMG_1740.JPG
IMG_1750.JPG
IMG_1755.JPG
IMG_1779.JPG
IMG_1751.JPG

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
730 2 0
Ty2-986 jedzie luzem do Maszewa Lęborskiego i mija wiadukt w pobliżu dawnego przystanku Osowo, 10.09.1986

Ty2-986.jpg

Ostatnio edytowane:

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
730 2 0
Przeglądając ostatnio różne zdjęcia zwróciłem uwagę na rodzaje balustrady występujące na niedużych wiaduktach kolejowych. Na pierwszym zdjęciu (08.09.1988) wiadukt oddalony ok. 2 km za zachód od Lęborka posiadał bardzo fajny w moim odczuciu układ wykonany w kątownika przebiegającego także i po przekątnych, obecnie niestety oczywiście zupełnie skopany wskutek zadrutowania linii. Z racji odległości dość słabo to widać, ale uznałem, że fotka odzwierciedla pewien klimat sprzed zadrutowania, więc mimo to można ją tu wrzucić. Dość nieładne, późniejsze najwyraźniej przeróbki znalazły się na dwóch wiaduktach w okolicy stacji Gniezno-Winiary, uwiecznionych wraz z Ty2-260 w dniach 24. i 25.04.1990 r. Z kolei wiadukt w Lidzbarku Warmińskim posiadał balustradę betonową (Ty42-33, 05.05.1990), choć innego rodzaju niż wiadukt znajdujący się w Gdańsku-Kokoszkach w ciągu ulicy Bysewskiej (Ty42-51, 09.05.1990). Kątownik - podobnie jak koło Lęborka, tylko bez przekątnych - był na wiadukcie niedaleko Lipusza (Ty42-130, 13.07.1990), a ciekawe rozwiązanie znalazło się na niestety niedoświetlonym zdjęciu z okolic Ełku Zachodniego (Ol49-15, 20.08.1990), gdzie widoczne wykroje były wypełnione kratką metalową.

10.jpg
477.jpg
485.jpg
513.jpg
547.jpg
758.jpg
897.jpg

Ostatnio edytowane:

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
196 3 0