• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny (moje) Wagony towarowe Reno0

Paweł P1

Aktywny użytkownik
Reakcje
498 4 0
Ja zapłaciłem za niego 95 euro. U Tomka na makiecie na pewno nie powstały te wady, co najwyżej pokrył go kurz, ale o tym już pisałem.

OP
OP
Jan Bednarczyk

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.686 14 6
Ponieważ mam już Tygrysa pasującego do naszej skali, to postanowiłem zestawić taki mały skład niemieckiej broni pancernej na platformach kolejowych. Zakupiłem dwa takie zestawy z wyrzutnią, z tego ciemniejszego malowania te wyrzutnie usunąłem i pojazd będzie przemalowany na właściwe kolory. I tu mam takie pytanie do kolegów, na jakiej platformie kolejowej umieścić ten pojazd?. Zdjęcie0018.jpg Zdjęcie0019.jpg Zdjęcie0024.jpg Zdjęcie0028.jpg Zdjęcie0029.jpg

Załączniki

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
SdKfz 251 ważył ok 8 ton, w zależności od wersji mogło to być 1-2 tony więcej,tak więc zgaduję, że praktycznie każda platforma nadawała się do tego celu. Zdjęcia z tym konkretnie pojazdem nie znalazłem, ale dobra ilustracja to wagon z armatą przeciwlotniczą Flak 18. To "działko" razem z podwoziem waży 7 ton:

Flak 18.jpg

A garść ciekawych zdjęć z lekkimi platformami jest tutaj:
http://www.jvmv2.se/forum/index.php?id=189414
Na drugim zdjęciu znajduje się SdKfz 252, pojazd ważył ok 6 ton, co ciekawe pojazd jest bez przyczepki amunicyjnej, z którą stanowił komplet.

Greif1

Znany użytkownik
club 0
Reakcje
1.016 1 0
Czołem
w zasadzie jakakolwiek platforma, na zdjęciach widać jak mawiają od a do z, nie ma reguły, no może jedno biorąc pod uwagę wersje pojazdu czyli Ausf C - ten z wyrzutniami wczesny model(nitowany kadłub) a drugi późny (spawany) okres tak mniej więcej 41-43, później wprowadzono wersję D (to na ostatnich zdjęciach)
mogę zapodać więcej z djęć z transportem na platformach (nie koniecznie z Hanomagami)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Jan Bednarczyk

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.686 14 6
Dziękuję za te zdjęcia. Ja postaram się zrobić zdjęcia mojego zakupionego sprzętu wojskowego, to wtedy porozmawiamy o takim małym eszelonie. A inne zdjęcia na pewno też się przydadzą.

OP
OP
Jan Bednarczyk

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.686 14 6
Przymierzyłem te pojazdy do wagonów i najlepiej gdyby każdy pojazd miał swój wagon. Na tej dłuższej platformie z kłonicami mieści się Opel + kubelwagen, ale Opel z Mercedesem już nie za bardzo się mieści. Horh i Mercedes mogą być razem na tej platformie. Do tego zestawu potrzebuję jeszcze jednej platformy z kłonicami oraz tej krótszej.
Zdjęcie0014.jpg
Zdjęcie0015.jpg
Zdjęcie0017.jpg
Zdjęcie0022.jpg
Zdjęcie0029.jpg
Wtedy cały zestaw będzie razem na tych wagonach które posiadam obecnie. Jest jeszcze taka opcja żeby zakupić zestaw wagonów platform z II epoki które ma wydać firma Brawa.

Greif1

Znany użytkownik
club 0
Reakcje
1.016 1 0
no i ładnie tylko w jakim okresie planujesz umieścić skład? Bo z Kiblem to troszkę późniejszy okres ale Opel, Hanomag, Mercedes i Horch jak najbardziej ok nawet do wczesnego okresu 40-43, no wagony wiadomo DRG :D
i jak masz możesz dodać jakiś towarowy np G10 oraz jakiś osobowy :D i będzie całkiem fajny zestaw...
Oglądam dalej :D

OP
OP
Jan Bednarczyk

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.686 14 6
Horch 901 typ 40 KFZ 15 był produkowany jeszcze w 1943 roku. Były różne wersje tych pojazdów i służyły głównie w Afryce i Rosji. Hanomag 251/1 ze zdjęcia na wagonie, ten typ brał udział w walkach w Rosji w lipcu 1941 roku. Pojazdy te były używane nie tylko na pierwszej linii, lecz również na zapleczu. Tak że mogły się te pojazdy uchować w służbie na zapleczu frontu. Wszystkiego nie wiemy.

Greif1

Znany użytkownik
club 0
Reakcje
1.016 1 0
Na zapleczu być może ale jak już były "frankensztajnami" mam gdzieś zdjęcia miksu wersji C/D ale wycofująca się jednoskta z frontu to troszkę grubymi nićmi szyte... obawiam się że wersja C nie dotrwała by do tego czasu bo sukcesywnie zastępowano je właśnie wersją D, i zdjęcia z terenu Polski z walk raczej ciężko uświadczyć wersję C...
Ad Horcha tak samo został jak już zastąpiony wersją 1a i takowego można użyć ale starą 15 obawiam się że jednak nie...

OP
OP
Jan Bednarczyk

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.686 14 6
Może i grubymi nićmi szyte, albo po prostu te pojazdy miały dużo szczęścia i nie zostały zniszczone w wyniku działań wojennych. Przecież mimo iż wchodziły na uzbrojenie nowsze wersje sprzętu, to te starsze nie były złomowane, tylko były w dalszym ciągu w użyciu.Nowsze szły na pierwszą linię frontu, starsze obsługiwały zaplecze. To że nie mamy zdjęć tego sprzętu z terenu walk w granicach obecnej Polski nie świadczy o tym, że takowe nie mogły się zachować do tego okresu swojej służby o którym wspomniałem. Na razie posiadam takie modele, jak mi się uda zakupić nowsze wersje, jeżeli się ukażą, to wtedy je podmienię.

OP
OP
Jan Bednarczyk

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.686 14 6
Zakupiłem jeszcze takie modele. Firma Atlas wydała również model sam. Horch, z terenu walk w Polsce w 1944 roku. Kolego Greif, mógłbyś coś napisać o tych modelach?, chodzi mi o model tego Horcha z 1944 roku z Radzymina. Ostatnie zdjęcie ściągnięte z Portalu Allegro w celach poglądowych.
Zdjęcie0009.jpg
Zdjęcie0010.jpg
Zdjęcie0011.jpg
9171d14d424ab65bce107d720331.jpg