RenoO, ja ten wagon zakupiłem za pośrednictwem Tomka Stangla, który u producenta brał inne modele z nowej oferty i spytał mnie, czy się dołączę do zbiorczego zamówienia. Ten wagon Tomek odebrał osobiście na jednym z targów modelarskich, na którym panowie się spotkali, czyli ja też zamówiłem i nabyłem go poprzez znajomego. Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, bo cena była niższa niż w sklepie internetowym i przy okazji ominęły mnie koszty dostawy, bo Tomek przywiózł ten wagon do siebie, a ja go od niego odebrałem. Wagon jest zakurzony, bo przez długi czas stał on na makiecie Tomka w Zgierzu, w otoczeniu której stale wykonywane są prace, podczas których m. in. powstaje pył. Natomiast wady wagonu musiały powstać wcześniej, bo nie przypuszczam, że pojawiły się one podczas transporty, ale z jakiego powodu, tego nie wiem. Mam więc podstawy do pretensji, które kieruję w stronę producenta. Mogłem reklamować ten wagon, ale ze względu na koszty związane z wysyłką do Niemiec, odpuściłem sobie. Stwierdziłem też, że wadliwe miejsca naprawię sam, np. poprzez waloryzację. Być może skorzystam z propozycji pomocy innej osoby, np. tej, o której wspomniałeś w swojej wiadomości.
Słowo "muster" w tłumaczeniu na polski oznacza: deseń, model, próbka, przykład, wzorzec, wzór. Kiedy Tomek powiedział mi, że ten wagon, który mi przywiózł jest wyjątkowy, bo w wersji muster, to sobie pomyślałem, że trafił mi się najlepszy model z całej serii. Niestety rozczarowałem się.