Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Teraz nastąpiła taka... nie kolejowa część wycieczki Pojechałem do Szwajcarii, niestety nie tej prawdziwej, tylko Czeskiej
Po drodze, przed Weisswasser, złamałem kilka przepisów ale udało się.
W Hrensku w CZ. Godzinka deptania pod górkę, ale było warto Nawet temperatura bliska ciała, było chyba ze 35°C nie przeszkadzała...
Największy naturalny łuk kamienny w Europie.
W zasadzie znalazły się i kolejowe motywy, choć nieco... udawane
Cd. wycieczki, generalnie kierunek Lubań. Było już późnawo ale parę punktów zaliczyłem.
Przejazd kolejowy w Krzewinie Zgorzeleckiej, pociąg do Zittau wyjechał ze stacji.
Mikułowa. Kolejna, niestety kolejna zapuszczona stacja Zachowały się przedwojenne, betonowe słupy trakcyjne.
Lubań, następnego dnia. W zasadzie już tu kiedyś byłem
Niwnice. Na zdjęciu z nastawnią tor w lewo to była bocznica do kopalni anhydrytu. Chciałem tam zrobić zdjęcie tutejszego zabytku, stoi tam na placu pociąg z wąskotorową lokomotywką. Niestety za bramą, a wejść na teren tej fabryczki okazało się nie do przejścia... Sama pani prezes tego geszeftu zabrała głos, tzn. przez sekretarkę... przepraszam, teraz to "asystentka zarządu" Nie będę się wk* i wdawał w szczegóły, ale wymiana zdań z ich zarządem przypominała mi postawę mojej czteroletniej wnuczki: nie ma zgody bo nie i już
Przystanek Czaple. Gdzieś w chaszczach powinna stać betonowa budka, ale tor był tak dokładnie zarośnięty, że nie szukałem. Zresztą sandały i krótkie spodenki to nie był ubiór na przedzieranie się po krzakach
Następna wycieczka, tym razem w zupełnie inne okolice, czasem też nazywane Polską "B" tzn. na wschód od Wisły
Pogoda w pierwszym dniu niespecjalnie dopisała, jechałem w zasadzie bez fotostopów I jeszcze to, że jechałem na północ bajpasem przez Wieluń aby ominąć bajzel na "jedynce" pomiędzy Częstochową a Piotrkowem Tryb.
Stacja Ciasna, na linii 143.
Potem krótki postój na imprezie w Iławie, wymiana poglądów i fantów Potem dalej na północ.
Migawka z Ostródy. Miałem tam zatrzymać się na dłużej, ale nie było czasu...
Jechałem dalej, bo o 17:09 miał odjeżdżać pociąg z Rybiny do Nowego Dworu Gd., a sobie wymyśliłem, że zrobię mu zdjęcie na słynnym moście obrotowym nad Szkarpawą Zdążyłem!
Następny przystanek: Elbląg. Mimo ładnej pogody, humor nieco mi zepsuło złamanie mojego noworocznego postanowienia pierwszy raz w tym roku musiałem zapłacić podatek od elektrodebilności +na jakieś inne szemrane fundusze Niestety, auto to nie parowóz, na wodę nie pojedzie... ale przeżyłem jakoś
Kilka widoczków z Elbląga.
Most nad Kanałem Elbląskim.
Widok z mostu na zachowany jakimś fartem tor "Nadzalewówki" i most obrotowy.
Spotkałem się z kolegą, powoził mnie nieco po mieście i naopowiadał tyle o historii kolei w Elblągu, aż się pogubiłem Następnym razem będę nagrywał
Archiwalny dworzec Elbląg Miasto za czasów świetności, kiedyś i dziś.
Sądkowo, przystanek. Zaś chaszcze... a kilkaset metrów dalej torami jest sympatyczny mostek nad rz. Bauda, niestety musiałem zrezygnować ze zdjęć...
Braniewo Brama, ostatni przystanek przed Braniewem.
W Braniewie spotkałem się z zaprzyjaźnionym tubylcem. Zaskoczył mnie, nie sądziłem, że okaże się taka kopalnią wiedzy o tutejszej kolei Sypał faktami, datami itp. jak z rękawa, czułem się jak VIP na wycieczce z prywatnym przewodnikiem Przyjemnie też było pogadać o bele czym
Obrazki z wycieczki po stacji i okolicy.
Tarcza ostrzegawcza przed mostem i most nad Pasłęką.
Najstarsze budynki stacji w Braniewie, ta szopka to dawniej kasa biletowa i poczekalnia, pozostałości po dojściu na perony (kiedyś to była stacja czołowa) i schowany w krzakach zabytkowy mostek.
Potrójne skrzyżowanie, szeroki tor w prawo do stacji napełniania gazem cystern, tor ze skrzyżowaniem z szerokim to "nadzalewówka", prosto "Ostbahn", ten tor najbardziej z lewej to linia 204 do Olsztyna. Chyba dobrze zapamiętałem
Dzisiejsza stacja, podobno trzeci budynek. Na trzecim zdjęciu (to powiększenie, dlatego takie krzywawe ) budynek Straży Granicznej. Myślałem, że ta wstawka na jasnym tle to wkomponowany jakiś zabytek, a to jest tylko budowlana fuszerka
Braniewo cd. Dłuuga stacja
Jak jechaliśmy po stacji tymi brukowanymi peronami, miałem wrażenie, że obsługa na mijanych posterunkach stawała na baczność. Tak na wszelki wypadek
Czujniki radiacji.
W tym lasku w środku kadru jest tablica "Koniec świata"
Następny fotostop: Pieniężno, stacja kolejowa oczywiście.
Most kolejowy w Pieniężnie. Nie za bardzo dało się zrobić zdjęcia, most jest dokładnie zarośnięty. Ostatnie zdjęcie pożyczyłem ze strony pieniezno.pl
I dziś (tzn. 15 lipca ) byłoby na tyle, pilot pokazał że najwyższy czas jechać prosto do Ełku.
Następny dzień pt. "W kółko po Mazurach"
Augustów. Nawet coś tu jeździ, na zdjęciu pociąg do Białegostoku. Ostatnie zdjęcie to przystanek Augustów Port.