Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Dalszą część wycieczki można zatytułować "Szlakiem wiaduktów i mostów", niestety nie wszystkie odwiedziłem W sumie to jakaś motywacja przyjechać tu jeszcze raz
Wiadukty w Stańczykach, takie "podrasowane" pod turystów zabytki.
W ogródku naprzeciwko budki z kasą stoi inny zabytek:
Trochę "drobiazgu" wszystkie na tej samej linii kolejowej.
Wiadukty w Botkunach. Już myślałem, że czeka mnie dwu-kilometrowy spacerek po lesie, ale jak zagadnąłem tubylca "jak daleko dojadę tą dróżką" odpowiedział: "Paaanie, do samych mostów pan dojedzie" I miał rację, nie było tak źle.
Przejezdny był jeden, na drugim wiadukcie rosły drzewka.
Tzn. był przejezdny, niedawno wykopali dołki i usypali górki z obu stron... podobno dlatego że ludzie tu jeździli autami a nie było barierek
Najciekawsze oczywiście w strefie zakazanej dla gawiedzi, ale Pan zapytany czy mogę sobie tu połazić wypowiedział czarodziejską formułkę "Nie można ale można" (naprawdę tak powiedział ) więc z czystym sumieniem zrobiłem kilka zdjęć.
Tak sobie można podróżować przez PL, fotografować na lewo i prawo stacyjki, tory, wiadukty i inne ciekawostki, oczywiście kolejowe, niestety kiedyś trzeba wrócić do do domu
Linia nr 223, Czerwonka-Ełk. Okartowo, most kolejowy nad jez. Śniardwy.
Kilka zdjęć ze stacji Czerwonka.
Wiadukt, skrzyżowanie linii kolejowych: górą do Olsztyna, a ja stoję na linii do Lidzbarka Warmińskiego.
Pt47-65 odjeżdża stonką naprzód do Mrągowa.
Stacja Jeleń, na południe od Tomaszowa Mazowieckiego.
Niedaleko i bardziej przystosowanym do zwiedzania jest "Bunkier w Konewce", ale musiałbym czekać blisko godzinę na otwarcie, więc może innym razem i obejrzałem tylko nieco zapomniany zabytek niedaleko stacji w Jeleniu.
Po drodze, stacja Bratków. Wszystko fajnie, ale drogi up...ieprzone jakimiś pokwarcowymi pyłami z pobliskiej kopalni...
Stacja Julianka.
Koniec tej wycieczki Pięć dni podróżowania generalnie po Mazurach, zrobiłem kupę kilometrów i mnóstwo zdjęć (blisko 100GB ) a i tak nie wszystko obejrzałem Przyjdzie zaś tu przyjechać.
Wracając, już prawie w JZ, musiałem usłuchać zewu natury i zatrzymać się na jakiejś stacji paliwowej przy A1. Stoi budka-przyczepka kempingowa, wymalowany napis "Winiety" i kolejka. Ceny o połowę wyższe niż oficjalna cena papierka, np. za 76zł 10-dniowa winietka CZ... i ludzie kupują! A 20km dalej, już w CZ taka sama winietka kosztuje ~50zł, 310KCZ. Ja tam bym mógł stawać co 20km na 5min., żeby oszczędzić 25 zł no ale każdy ma swoją wizję szczęścia
Nauki latania ciąg dalszy Dziś wąskotorówka, w Rudach k. Rybnika, po przymusowej przerwie, rozpoczęli kolejny sezon
Oczywiście wszystkie filmiki w Full HD, 60p.