• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moja stajnia i kuźnia pojazdów PRL

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.169 16 2
Myślę że takich beczek na wsiach były tysiące. podobnie jak wiele poniemieckiego graciwa.

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Ostatnio edytowane:
OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.169 16 2
Szukam chętnej osoby która prawie za darmo przyjmie moje rupiecie.
Prawie za darmo ale nie do końca. Chodzi o to że ja wyślę darmowy zestaw rupieci a ów osoba ładnie to pomaluje i zrobi mi super zdjęcia które posłużą później w celach reklamowych. Zestaw rupieci oczywiście ów osoba będzie mogła zatrzymać.
Zainteresowanego wraz ze zdjęciami swoich przykładowych prac zapraszam na PW

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.169 16 2
Tym razem prezentuje co mi kurier przyniósł.
A jest to wózek widłowy WW-1204 może 1205. Co by nie było, oryginał robiony w zakładach HSW.
Sam model rozebrałem w celu oczyszczenia z kilku dekadowego kurzu i brudu.
Im dłużej na to patrzę tym bardziej jestem zdezorientowany kto jest odpowiedzialny za ten model.
Modelarz? HSW? Ile tego było? Czy to pojedynczy egzemplarz?
Na przykład mechanizm skrętu najpierw był zmontowany a dopiero później pomalowany. Wraz z paskiem napędowym.
Chromowane listewki ozdobne w latach 70-80? Modelarz by tego chyba nie zrobił. Sam korpus obudowy też nie jest wyklepany na kołku.
Ot ciekawostka.
Jak ktoś ma pomysł to zapraszam do dyskusji.

Załączniki

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.169 16 2
Panowie może ktoś z was poza modelarstwem interesuje się trochę motoryzacją i jest w stanie rozpoznać z jakiego sprzętu może być ten silnik. Obstawiam , że jest to silnik wycieraczek. wiem , że na allegro jest masa podobnych ale ja chce taki sam. Jeden niestety jest mocno nadwyrężony.

20210311_104811.jpg 20210311_104825.jpg 20210311_104829.jpg

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
Na jakim napięciu pracuje ten mechanizm? Tak na logikę, najprawdopodobniej twórca modelu wziął detal z półki magazynowej HSW. Zapewne te same napędy poruszały wycieraczkami w maszynach produkowanych przez HSW w tamtym okresie. Patrzyłem pobieżnie na napędy produkcji byłego NRD, ZSSR. Nic nie podpasowało.
Może da się naprawić oryginalny napęd?

Również obstawiam, że to jest model wystawowy/ targowy. Jest zbyt zaawansowany jak na zabawkę. Poza tym rozwiązania techniczne we wnętrzu sugerują typową manufakturę niż produkt seryjny.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.169 16 2
A gdzie znalazłeś takie cudo?
To model mnie znalazł. Były właściciel dowiedział się że jestem zbieraczem HSW. Chciał zasięgnąć informacji co to jest. Wyraziłem chęć kupna i stałem się nowym właścicielem.

Tomku, przekładnie są sprawne, natomiast silnik od podnoszenia wideł jest nadpalony. Działa ale nie ma siły.
Też i się wydaje, że to model wystawowy. Szukałem silników od maszyn ale nic takiego samego nie mogę znaleźć.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 36