• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moja stajnia i kuźnia pojazdów PRL

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.169 16 2
Cezary ja pamiętam mówię o takich członkach naszego społeczeństwa powiedzmy nie starszych jak 1998r 2000r.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.169 16 2
Kolejny rupieć dla H0. Ciekawy jestem czy wiecie co to takiego? Ja Pamiętam że u mojego dziadka było. Nawet wydaje mi się że pamiętam jak działało.
Pierwsze sztuki już się drukują.

Załączniki

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.240 30 1
Kolejny rupieć dla H0. Ciekawy jestem czy wiecie co to takiego? Ja Pamiętam że u mojego dziadka było. Nawet wydaje mi się że pamiętam jak działało.
Pierwsze sztuki już się drukują.
To nie jest młockarnia ;).Pokazane urządzenie to jest wialnia/młynek (różnie to nazywano) służący do czyszczenia zboża przed siewem.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.169 16 2
Brawa dla Zbyszka. W moich stronach mówiono na to młynek. Z nazwą wialnia spotkałem się kilka dni temu gdy szukałem zdjęć.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.428 387 20
W moich stronach mówiono na to młynek. Z nazwą wialnia spotkałem się kilka dni temu gdy szukałem zdjęć.
To jest młynek. Napędzany był korbą. Wialnia to większe urządzenie i z reguły miała własny napęd, albo napędzana była pasem z osobno stojącego silnika.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.765 141 0
To jest młynek. Napędzany był korbą. Wialnia to większe urządzenie i z reguły miała własny napęd, albo napędzana była pasem z osobno stojącego silnika.
A nie. Dziadek miał taką wialnię, z upgrade w postaci napędu pasem z silnika elektrycznego doraźnie zakotwiczonego kilka metrów dalej (na długość tegoż pasa).

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Przypomina mi sie jak dwóch młodych juhasów zobaczyło jeża i sie spierają jak sie nazywa.
Jeden mówi: to je iglok
A drugi: łee tam jaki iglok. To je spilok.

A przychodzi stary baca i mówi:ani iglok ani spilok jeno kolcok.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.169 16 2
@Misiek , @Mafo Wialnia to jedno i to samo. Pamiętam, że u Dziadka było starsze i nowsze. Rozmiar praktycznie ten sam. Stare było napędzane korbą. a nowsze miało koło pasowe. ( duże drewniane) napęd szedł z zewnętrznego silnika paskiem przypominającym sznurek.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.240 30 1
Wialnia służy do oddzielania wymłóconegi zboża od plew i drobin słomy , bezpośrednio po młocce . Raczej nikt nie trzymał zboża z tym badziewiem aż do siewu :):):)
Tylko urządzenie o którym tu piszemy miało zastosowanie w latach kiedy żniwa były obsługiwane ręcznie;)
Nie było kombajnów , a zboże młócono w stodołach cepami - wówczas tak wyłuskane ziarna wraz z plewami wsypywano do młynka celem oddzielenia. Na marginesie dodam - zdziwilibyście się panowie jak wygląda dziś zboże po technicznym zbiorze. Zdarzają się nawet całe kłosy :LOL:
Mam z tym do czynienia na codzień.

wroc67

Znany użytkownik
Reakcje
3.532 3 0
Tylko urządzenie o którym tu piszemy miało zastosowanie w latach kiedy żniwa były obsługiwane ręcznie;)
Nie było kombajnów , a zboże młócono w stodołach cepami - wówczas tak wyłuskane ziarna wraz z plewami wsypywano do młynka celem oddzielenia. Na marginesie dodam - zdziwilibyście się panowie jak wygląda dziś zboże po technicznym zbiorze. Zdarzają się nawet całe kłosy :LOL:
Mam z tym do czynienia na codzień.
To urządzenie było stosowane także przy młocarni ( po ) . Cepy używane do młocki większych ilości zboża, juz dawno odeszły do lamusa , ale młockarnie , a co za tym idzie wialnie , dużo dłużej. Myślę że i teraz też , gdy ktoś ma zdezelowany kombajn

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 36