Druga lokomotywa jaką ostatnio starałem się doprowadzić do porządku to legendarna "duża Hruska" BR84 firmy Hruska/Permot.
Model został zakupiony jako nieco doświadczony i zastanawiałem się czy np. ramę zdzierać do gołego metalu czy zachować 60 letnią farbę i tylko retuszować. Wybrałem drugą opcję bo to jednak historia.
Model miał mocno uszkodzone drabinki bez szczebli i dolnych krawędzi. Było to doklejone też na płasko klejem, który na szczęście odskoczył ale z farbą. Nieco uszkodził też plastik na ścianie tylnej. Drabinki odbudowałem na tych pozostałościach bo wszystkie nowsze nawet z PIKO z lat 80 były zbyt filigranowe. Wystarczył polistyren 1mm, nożyk i pilnik. Szczególnie wymagały profilowania górne mocowania bo oryginalnie miały promień.
Kolejny problem to brak sprężarki, która odpadła. Dokupienie takiej to raczej cud więc zbudowałem ją ze śruby fi3, kartonu i polistyrenu.
Model z roku 1962 w czasie prób ruszał na ostatnim polu z piskiem na Fz1 a to już sporo za dużo. Zwyczajnie nie był smarowany i wystarczyło nasmarować ośkę silnika, osie w panewkach (tak te model ma je panewkowane) i układ wiązarów. Obecnie rusza na 2 polu Fz1 z małą prędkością.
Model tego 3 silnikowego ciężkiego tendrzaka to perfekcja w roku 1962 ale i dzisiaj Pan Hruska z uśmiechem może patrzeć z góry na "nowości" typu: ruchome zderzaki, łamana rama, osłony trzonów z przodu silnika montowane do gabloty. Ten parowóz to wszystko ma i poradzili sobie z tym 60 lat temu a obecnie mamy osłony tylko do gablotki
Sprzęg z przodu dodałem bo ktoś wyciął ale to zupełnie zatraca sens tendrzaka.
Na ten model polowałem krócej niż na BR01 504 bo zwyczajnie dowiedziałem się o jego istnieniu z katalogu Permotu w okolicy lat 90. Tym razem to nie ja na niego czekałem ale on musiał poczekać na mnie
W mojej ocenie nie jest żadnym wstydem dzisiaj ten model puścić na makiecie. To nie jest uproszczony junior to doskonały model biorąc pod uwagę to, że ma 60 lat.
Zastanawiam się czy dzisiejsze modele po takim postoju odpalą za 60 lat? Akurat ja mam same analogi i nawet te czy dadzą radę bo dcc to słabo widzę ale może się mylę. Ja już nie będę miał okazji się przekonać ale taka myśl mnie naszła przy tym tendrzaku.