• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Modele z Kalisza

OP
OP
xxx

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.787 35 0
Super robota. Jako sam raczkujący jeszce w budowie parowozów, doceniam taką pracę. Te "niedociągnięcia" oddają tak naprawdę obraz używanej i spracowanej maszyny(y)
Dziękuję. Taka opinia od modelarza tworzącego modele w metalu czyli tak jak być powinno jest budująca. Niestety ja w metaloplastykę nie mogę iśc bo robię modele w małym pokoju więc wybieram karton i plastik bo jest łatwiejszy. Nie zmienia to faktu, że prawdziwy model powinien być z metalu.
Dzisiaj tender dla mojego Laska też w formie przed malowaniem. Sam Las jest skończony i jutro czeka na debiut w Zbiersku. Małym plusem dla modelu są boczne ścianki z blaszki. Reszta widzimy z czego. Obecnie jest w podkładzie i jutro nakładanie pasów nitów oraz malowanie. Model robiony ze zdjęć. Podwozie to pocięte i zmienione podwozie wagonika w skali N. Dobre bo tanie. Sprzęg do parowozu krótki z luzem około 0,5 mm aby było widać ruch między pojazdami, swobodnie zawieszony. Ten do wagonu zabudowany w skrzynce, sprężynujący. Obydwa magnetyczne bez mechanicznego połączenia.
100_2038.JPG 100_2039.JPG 100_2040.JPG 100_2041.JPG

OP
OP
xxx

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.787 35 0
Parowozik i tender doczekał malowania.
Oznakowanie dla parowozu z cukrowni Zbiersk numer 3, numer na budce 1726. Malowanie oparte na zdjęciach w albumie "Wąskotorówki końca wieku". Szczęśliwie akurat ten parowóz został ujęty na kilku fotografiach z różnych stron. Model to psudo Lasek bo są pewne różnice w części napędowej ale takie miałem podwozie. Dla mnie jest ok. Model może nie jest idealny ale oczy już nie te to mniej się widzi jak się robi.
Wstawiam miniaturki aby nie zajmować miejsca na serwerze, nie wiem czy to treści wartościowe czy nie.
100_2071.JPG 100_2072.JPG 100_2073.JPG 100_2075.JPG
Drzwiczki na tylnej ścianie budki są otwierane, jako blokada są te małe skobelki.
Przednie ścianka tendra.
100_2080.JPG
Wiszący wąż ma końcówkę nasadzaną na występ imitacji rury w parowozie. Wężyk jest gumowy i w czasie jazdy pracuje.
100_2082.JPG 100_2085.JPG
Po otwarciu drzwiczek jest opuszczany pomost z ryflowanej blaszki. Troszkę go widać.
100_2084.JPG
Tender ma otwieraną klapę do naboru wody. Wewnątrz imitacja sita.
100_2091.JPG
Odiskiernik jest też ruchomy i można go "nałożyć" na komin.
100_2096.JPG
W tendrze trzeba było "postarzyć" kadłuby łożysk. Model wagonika w N miał łożyska toczne więc dorobiłem "skrzynki" łożysk ślizgowych aby przypominały specyficzny kształt.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 7
Tabor 2
A
Tabor 38
A
Tabor 85