• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1 (1:32) Modele w skali 1:32 by Meggido

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
598 8 0
Trzeba bylo "walnac" chrom w galwanizerni. Bylo by trwalsze ;)
To byłby zbyt niszczycielski level, gdyby jeszcze oddał w Warszawie do wykończenia czarnym chromem xD Choć wszystko możliwe. Jak robiłem oprawę reflektora w moim motocyklu, to pracownik tamtego zakładu mówił, że galwanizują nawet śrubki, ale najczęściej części do sprzętu wojskowego :D Nie skasowaliby krocie, ale byłoby trochę zabawy w zlecenie i czekanie. Ale powłoka byłaby pancerna.:ROFL:

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
598 8 0
Jak odseparowałeś część malowaną proszkowo od tej z czystego mosiądzu? Dość dobrze to wygląda, a przecież to drobny element ...kiedyś oddałem jedną 30cm część na proszkowanie, to nie wyszło gładko, struktura była jakby napaćkana ...a planuję wykonać ogrodzenie płyty makiety z wyciętej cnc stali 4mm i walnąć w czarny matowy proszek.;)

OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.781 12 2
Jak odseparowałeś część malowaną proszkowo od tej z czystego mosiądzu? Dość dobrze to wygląda, a przecież to drobny element ...kiedyś oddałem jedną 30cm część na proszkowanie, to nie wyszło gładko, struktura była jakby napaćkana ...a planuję wykonać ogrodzenie płyty makiety z wyciętej cnc stali 4mm i walnąć w czarny matowy proszek.;)
Za pomoca "silikonkonowych" elementow maskujacych. Takie tam rurki... Problemem, ale niewielkim bylo wyprowadzenie uziemienia tak aby proszek nie dostal sie do przegubow. Swego czasu zrobilem tez testy aby sprawdzic do jakiej temperatury polimeryzacji proszku luty wytrzymuja. Zastosowalem proszek RAL 9005 poliestrowy architektoniczny 70 stopni polysku i ustawilem temperature na 170 stopni. Jak widac wszystko gra. ;)
Oczywiscie malowalem sam. ;)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.748 125 86
Gladkosc zalezy od przygotowanego podloza i od farby, ktora sobie zazyczysz. Sa farby strukturalne i gladkie. Sa tez 'farbiarnie' i farbiarnie :) W trojmiescie najlepsza galwanizernia jest w Radmorze w Gdyni.

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
598 8 0
Gladkosc zalezy od przygotowanego podloza i od farby, ktora sobie zazyczysz. Sa farby strukturalne i gladkie. Sa tez 'farbiarnie' i farbiarnie :) W trojmiescie najlepsza galwanizernia jest w Radmorze w Gdyni.
To ja polecę jeszcze PIT-RADWAR z Warszawy, główna produkcja dla celów wojskowych, ale w usługach jest wysokiej jakości galwanizernia ..u nich zrobiłem czarny chrom, jak mi wypolerowali, to przeglądam się jak w czarnym lustrze. Jeszcze w kontekście wykończenia polecę farby Cerakote, silne ceramiczne powłoki używane do malowania broni palnej ...w Polsce chyba nadal tylko jeden sklep w Warszawie ma to w swojej ofercie i usługach ..sklep TOP-GUN.

OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.781 12 2
Ostatnio edytowane:

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 509 29
Zaśmiecę trochę Jackowi wątek.
Stajesz się powoli bardziej upierdliwy, Kolego Daromaro, ode mnie, z tą różnicą że ja czasami coś pokazuję,wykonane swemi rączkami, Ty natomiast jedziesz na teorii i linkach z netu.
Władze forum powinny stworzyć jednorazowo tytuł "Teoretyka doskonałego" i przyznać Tobie.

Miłego dnia, ja jadę kształcić się praktycznie w budowlance, jak powrócę zapytam Ciebie czy wszytko zrobiłem dobrze.