• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele kolei wschodnioniemieckich DR

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30
A to nie jest jakaś przemalowanka z wagonu DB?
To nie jest żadna "przemalowanka" to po prostu jest wagon DB (jeszcze wtedy nie DB AG). W planowym składzie "Beroliny" w 1992 roku były dwa wagony 1 klasy DB, wagony 2 klasy DR i restauracyjny PKP WARS. DR wtedy nie miały klimatyzowanych wagonów 1 klasy, dlatego do składów EC między Warszawą a Berlinem wyznaczano wagony DB, a nie DR.

Pierwszego dnia kursowania EC "Berolina" w składzie był wagon Eurofima w malowaniu TEE (widoczny w głębi) i druga Eurofima, już zmodernizowana tzw. hermetyczna (o "magnetyzmie" nic nie wiem ;)), już w nowym malowaniu. Modele obu wersji produkowało Roco, ale to było dość dawno.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
Dokładnie, to jest wagon Eurofima w malowaniu "post TEE". Tego typu wagony wykonuje również PIKO i zdaje się, że już wydali w tym właśnie malowaniu. Jednak nie w wersji "hermetycznej".

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
Jest jeszcze LS Models. Mam model takiego wagonu w malowaniu TEE. Być może wydali i w tym nowszym malowaniu. Coś mi się kojarzy że i ACME popełniło Avmz207. Akurat Roco to najgorszy wybór.

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.006 63 25
Niestety ale wagon Avmz207 firmy LS Model (dokładnie nr katalogowy LS46173) ma osłonę przejścia miedzywagonowego nie taka.
LS_46173_Av_Seite1.jpg

Poza tym dlaczego uważasz że Roco to zły wybór?

Znalazłem interesujący mnie wagon. Jest to typ Avmz107.2 (Roco 44790).
Roco_44790_Avmz_Seite1.jpg
Byłeś więc w błędzie pisząc o Avmz207

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
To nie jest żadna "przemalowanka" to po prostu jest wagon DB (jeszcze wtedy nie DB AG). W planowym składzie "Beroliny" w 1992 roku były dwa wagony 1 klasy DB, wagony 2 klasy DR i restauracyjny PKP WARS. DR wtedy nie miały klimatyzowanych wagonów 1 klasy, dlatego do składów EC między Warszawą a Berlinem wyznaczano wagony DB, a nie DR.

Pierwszego dnia kursowania EC "Berolina" w składzie był wagon Eurofima w malowaniu TEE (widoczny w głębi) i druga Eurofima, już zmodernizowana tzw. hermetyczna (o "magnetyzmie" nic nie wiem ;)), już w nowym malowaniu. Modele obu wersji produkowało Roco, ale to było dość dawno.
Tak wyglądała część tylna składu za lokomotywą EP09 -009.
Berolina.jpg

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.006 63 25
Nie neguje tego. Nie jestem tak obeznany z Niemieckim taborem przez co takie osoby jak ja przez wpis o Avmz207 mogą być wprowadzone w błąd. Poza tym szukając po serii wagonu nie znalazłem nic. Wpisując samo Avmz wyskoczyło mi to czego szukałem. Pojawiło się 107.2, a nie 207.

4? Mi wiadomo o zestawieniu: lok+ 5x 2kl+ Wr+ 2x 1kl

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
Eurofimy DB to była seria Avmz207, późniejsza 107, a 107.2 zapewne oznacza wagon z nowymi przejściami. Z takimi być może faktycznie tylko Roco produkuje, choć ich modele są w mojej ocenie najsłabiej oddające oryginał.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30
Takie są skutki nieprecyzyjnego pisania. Wszyscy generalnie macie rację, ale piszecie skrótami, nie dopowiadając szczegółów i powstaje dziesięć postów tam, gdzie wystarczyłyby dwa lub trzy. Z tych trzech modeli oryginalnej Eurofimy Avmz 207 (Roco, LS Models i ACME) Roco jest najstarszy, chyba nawet jeszcze z lat 80. XX wieku. Był wprawdzie modernizowany, dodano na przykład tłumiki wężykowania w tych wersjach, które je miały w oryginale, ale jednak pozostaje on na niższym poziomie wykonania, niż nowsze LS Models i ACME. Modelu Piko nie znam, więc nie mogę porównać. Jednak model wersji zmodernizowanej, "hermetycznej", to już późniejsze opracowanie i jest znacznie lepszy - czy dorównuje LS Models i ACME, nie wiem, ale nie wiem też, czy te firmy w ogóle wypuściły model w takiej wersji, tak że chyba nie ma wyboru.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 51 2
Niedawno Roco wypuściło model przepięknej Bergkoenigin - BR95.
Poniżej bardzo ciekawy film o jej pierwowzorze. W latach ok 1965-1973 wszystkie maszyny DR przebudowano na opalanie ropą. I tu ciekawostka, parowozy te dosłownie buchały ogniem! Przyznam, że nigdy w życiu czegoś takiego nie widziałem (na filmie parę przykładów od 00:38'50)
Zrzut ekranu 2022-01-29 o 00.33.41.png
(screen z filmu poniżej)

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.006 63 25
Eurofimy DB to była seria Avmz207, późniejsza 107, a 107.2 zapewne oznacza wagon z nowymi przejściami. Z takimi być może faktycznie tylko Roco produkuje, choć ich modele są w mojej ocenie najsłabiej oddające oryginał.
Nie dawał mi spokoju temat. Dopiero po powrocie do domu mogłem zweryfikować. Poniżej zestawienie jakie miała EC BEROLINA w pierwszym dniu kursowania. Jak widać 1kl była obu typów Avmz207 oraz Avmz107.2

Tabelka oraz plan zestawienia pochodzi z książki A. Etmanowicza "Berlin- Warszawa- Ekspress 20 lat pociągów EuroCity Warszawa- Poznań- Berlin".
Wykaz wagonów w skladzie:
Screenshot_20220129_140552_com.android.gallery3d_edit_125360715227224.jpg

Plan zestawienia:
Screenshot_20220129_140818_com.android.gallery3d_edit_125504163328243.jpg

Widać różnicę ale to już inny temat. Nie od wczoraj dodatek mówi jedno, a życie drugie. Zdarzały się sytuację gdzie w skład Beroliny wchodziły 2 wagony 1kl Acmz111.

Prosił bym admina o przeniesienie wpisów dotyczących EC Berolina o przeniesienie do tematy o w/w pociągu.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30
Prosił bym admina o przeniesienie wpisów dotyczących EC Berolina o przeniesienie do tematy o w/w pociągu.
A może kolega @Pantograf wskazać, gdzie jest taki wątek? Jakoś nie mogę znaleźć. O "Berolinie" wspominaliśmy w różnych wątkach, w różnym kontekście, ale nie widzę nigdzie specjalnego wątku poświęconego temu pociągowi.