• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele kolei wschodnioniemieckich DR

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Przepraszam, że tu, ale nie znalazłem wątku dotyczącego kolei węgierskich, a wagony MAV typu Y/B pociągu Meridian są tożsame z wagonami kolei DR. Czy ktoś dysponuje wiedzą lub zdjęciami wnętrza przedziałów tychże wagonów. Ulepszam te wagony i szukam info o kolorze firanek, wzorze dla kolei węgierskich. Jeśli nie trafiłem z wątkiem, proszę o przeniesienie do właściwego tematu.
Na pytanie Kolegi jeszcze nie umiem odpowiedzieć. Natomiast proszę o cierpliwość bo już od dłuższego czasu noszę się z zamiarem utworzenia wątku poświęconego kolejom węgierskim, a ściślej modelom tych kolei. Istnieją chyba tylko dwa wątki o kolejach węgierskich ale tylko w skali 1:1. Mam jednak mało taboru i sam się zastanawiam czy temat będzie kontynuowany.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30
Nigdy mnie nie przestanie zaskakiwać niemiecka fantazja w zestawianiu składów :)
A co takiego fantazyjnego kolega @sheriff tam zauważył? Ja niczego szczególnie dziwacznego nie widziałem. Składy push-pull to standard na DR od bardzo dawna, co najmniej od końca lat 1960., jedynym trochę niecodziennym składem był pchany 4-wagonowy zespół piętrowy uzupełniony na czole pojedynczym wagonem piętrowym z kabiną. W latach 70. ubiegłego wieku widziałem na żywo skład dwóch zespołów piętrowych z kabinami na końcach, pomiędzy którymi w środku była wstawiona lokomotywa spalinowa BR 118. Zdjęcia takich składów są też gdzieś w literaturze. A widoczny na filmie skład z wagonami towarowymi i pasażerskimi piętrowymi, to z całą pewnością skład manewrowy.

sheriff

Znany użytkownik
Reakcje
534 9 0
A co takiego fantazyjnego kolega @sheriff tam zauważył?
Nie wiele, ale zawsze coś:
jedynym trochę niecodziennym składem był pchany 4-wagonowy zespół piętrowy uzupełniony na czole pojedynczym wagonem piętrowym z kabiną.
Dokładnie to.

W latach 70. ubiegłego wieku widziałem na żywo skład dwóch zespołów piętrowych z kabinami na końcach, pomiędzy którymi w środku była wstawiona lokomotywa spalinowa BR 118.
Gdzieś widziałem nawet analogiczny skład z dwiema lokomotywami (110tki) po środku. Bo dwie 110tki na obu końcach (w zamian za brak wag. sterowniczego) to żaden wyczyn. Nawet z jednym wagonem między nimi :D

A widoczny na filmie skład z wagonami towarowymi i pasażerskimi piętrowymi, to z całą pewnością skład manewrowy.
Zgadza się. Pomarańczowe 106tki raczej nie były przewidziane do prowadzenia pociągów, prawda? ;)

Zdroofka
Andrzej

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30
A na filmie jest, że z grudnia 1994 roku... Zresztą po krajobrazach i samochodach widać, że to już po zjednoczeniu Niemiec.
Niemcy mają raj jeśli chodzi o archiwalne nagrania swojej kolei z lat 80 i 90 tych.
U nas też jest sporo filmów z lat 1990. Co do 80. to z zachodnich Niemiec jest dużo, ale z NRD już trochę mniej, choć chyba jest z tym lepiej, niż w Polsce.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Niestety Modellbauwiki chociaż jest wartościowym źródłem informacji to jednak mają często niepełne dane.
Też kojarzę że były Hechty DR firmy Roco sprzedawane pod marką Sachsenmodelle w latach dziewięćdziesiątych. Potem drogi tych firm się rozeszły. I te zostały przedstawione w zestawieniu na Modellbauwiki. Musiałbym przewertować kilkanaście kilogramów katalogów Roco to może coś jeszcze się znajdzie. Ale nie wykluczam że mogły być edycje spoza oficjalnego katalogu. Takie modele pojawiały się często w katalogach tylko na rynek danego kraju lub nawet na jakiejś ulotce dla sieci jakichś sklepów które też zamawiały specjalne limitowane edycje.

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
412 5 2
Dzięki za linka. Tam jednak wszystko jest z wcześniejszych epok. Ale dziwne, że nie ma nawet tych 2 moich :eek:.
Hechty to dość leciwa konstrukcja i dużo ich raczej do ep IV nie dotrwało. Pewnie sypialnych i bagaży już nie było w tej epoce. W tym PDFie też nic niema oprócz Twoich. Set Roco 44027 Eilzugwagen ładnie by pasował do Hechtów:)

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Tak, właśnie jako kolejną opcję (po wykluczeniu istnienia innych Hecht) rozważam dokupienie jakiegoś zestawu wagonów np. niedawno wydany Liliput L350022. Dzięki za podpowiedź z Roco 44027.

Może to jest kwestia gustu :D ale wg mnie Hecht są śliczne i zapłaciłbym za nie więcej, niż za jakiekolwiek nowsze ;) Zwłaszcza, że w DR jest wybór parowozów do takiego pociągu.

Trochę mnie dziwi, że Roco przez tyle lat nie zrobiło dodruku moich, np. 2x 2kl. z innymi numerami... ale to już nie jest pytanie tutaj.

Ostatnio edytowane:

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
412 5 2
Tak, właśnie jako kolejną opcję (po wykluczeniu istnienia innych Hecht) rozważam dokupienie jakiegoś zestawu wagonów np. niedawno wydany Liliput L350022. Dzięki za podpowiedź z Roco 44027.

Może to jest kwestia gustu :D ale wg mnie Hecht są śliczne i zapłaciłbym za nie więcej, niż za jakiekolwiek nowsze ;) Zwłaszcza, że w DR jest wybór parowozów do takiego pociągu.

Trochę mnie dziwi, że Roco przez tyle lat nie zrobiło dodruku moich, np. 2x 2kl. z innymi numerami... ale to już nie jest pytanie tutaj.
Może ma coś z Hechtów Rivarossi, Brawa, Marklin w ep IV?
Kiedyś była fajna strona Helmut Kerna. Była to baza modeli różnych firm, ale już nie istnieje...

Ostatnio edytowane:

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.006 63 25
Podłącze się do tematu. Poszukuję jednego wagonu 2kl DR (jak na fot), oraz jednego wagonu 1kl z magnetyczna (płaską) osłona pomostu miedzywagonowego też w takich barwach.
FB_IMG_1643195357737_edit_7835151779532.jpg