• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele kolei wschodnioniemieckich DR

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Roco 64802 i 64803 - czyli dwójki typu Y/B70 DR. Modele przedstawiają stan fabryczny z pierwszej połowy lat 70. Posiadają nietypowo otwierane okna.
IMG_6685.JPG

IMG_6690.JPG

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
120 3 0
A tego to nie wiedziałem, niezła ciekawostka. Pierwszy raz się spotykam z uchylanymi oknami w enerdowskich igrekach (chociaż ogólnie to było dość powszechne rozwiązanie u nich). Wózek nie powinien dziwić - sypialne Görlitz75 miały takie same fabrycznie, jednak w toku napraw pozbyto się ich na rzecz prostszych konstrukcji. Jak było w tym przypadku - nie wiem.

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Kilka miesięcy temu była wyprzedaż zielonych, a później pomarańczowo-kremowych Staedteexpress, po 25-29 EUR zależnie od sklepu.

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Roco 64824 i 64825 - dwójki Y/B70 w malowaniu Staedte-Express, rewizja z 1976 roku, czyli przedstawiają stan fabryczny.
Odcieniami kolorów niestety nie pasuje do wyżej prezentowanego Herisa. W Roco pomarańczowy jest bardziej jaskrawy, a kremowy jaśniejszy.
IMG_6829.JPG

IMG_6832.JPG

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Moim zdaniem Roco, gdzie beż jest jaśniejszy.
Co ciekawe wagony te (w ilości bodajże 103 sztuk) w tym malowaniu były pierwotnie przeznaczone dla Kolei Czechosłowackich, które wskutek ujemnego bilansu wymiany handlowej z NRD ostatecznie ich nie odebrały. Wszystkie te wagony wyprodukowano jako wagony klasy pierwszej a po przejęciu przez DR część zdeklasowano do klasy drugiej pozostawiając oryginalne wnętrze.

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Nie zgłębiłem jeszcze tematu różnic w barwach, więc się nie wypowiem. Być może, że oba malowania są poprawne i że w różnym czasie różnie malowano te wagony. Heris ma na pewno późniejszy schemat ze względu na brązowy dach. Lata 80-te? ... chociaż rewizja 79...

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.683 15 0
Zauważyłem, że Y/B ma dziewięć przedziałów.
To była norma dla drugiej klasy tych konkretnych wagonów?

D

Docteur

Gość
Zauważyłem, że Y/B ma dziewięć przedziałów.
To była norma dla drugiej klasy tych konkretnych wagonów?
Już było, cytuję poniżej ;)
(...) Wszystkie te wagony wyprodukowano jako wagony klasy pierwszej a po przejęciu przez DR część zdeklasowano do klasy drugiej pozostawiając oryginalne wnętrze.
Z moich źródeł wynika, że wagony, które zostały zdeklasowane otrzymały pokrycia siedzeń ze skaju i usunięto z przedziałów dywaniki. Niemniej nadal technicznie były wagonami klasy 1 z dziewięcioma przedziałami po 6 miejsc.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Ciągnąc dalej temat Staedte-Express - dzisiaj dwa wagony 1. klasy:
Roco 64823 - YB70
IMG_7041.JPG

Tillig 74810 - 26,5 metrowy wagon produkcji Raw Halberstadt
IMG_7043.JPG