• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele kolei wschodnioniemieckich DR

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
74 0 0
Ten sam szary kolor co 2. klasa Roco, zdjęcia robiłem przy całkowicie różnym świetle.
Natomiast Tillig ma dach brązowy - to już lata 80.

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
135 3 0
Inny kolor. Na DR malowano dachy na brązowo i na szaro.

A przy okazji, to "coś" przy drzwiach tej jedynki nie jest przypadkiem tą niby lampą sygnalizującą zamknięcie drzwi, która była omawiana w innym wątku?

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
74 0 0
Inny kolor. Na DR malowano dachy na brązowo i na szaro.
Oczywiście kolor szary jest innym kolorem niż kolor brązowy, ale koledze ffox chyba chodziło o ewentualną różnicę w szarych dachach jedynki Roco i dwójek Roco, które prezentowałem kilka postów wyżej...
Pamiętam dyskusję. Tylko coś czarna ta lampa?
W modelu jest granatowa i niestety tylko namalowana. Na zdjęciu wyszło za ciemno.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.996 16 0
Dokładnie chodziło mi o to co napisałeś tcy, czyli dach pomiędzy jedynką a dwójką.
W Tilligu ewidentnie jest inny :)

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
74 0 0
I jak na razie ostatni mój model Staedte-Express - wagon bezprzedziałowy Bmhe, włączany do składów jako wzmocnienie (Brawa 46009).
IMG_7049.JPG

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.996 16 0
Bardzo mi się podoba.
Nie wiem dlaczego, ale patrząc na wagon od razu czuć lepsze wykonanie tej Brawy niż w Roco/Tillig.
Choć kompletnie nie rozumiem co :)
Może podwozie...

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
74 0 0
Stacja pewnie Berlin Lichtenberg? Jaka jest data rewizji?
Tak, stacja B-Lichtenberg, rewizji nie jestem na 100% pewien ze zdjęć (nie mam w tej chwili dostępu do modelu) ale wygląda na 1984-86.
Bardzo mi się podoba.
Nie wiem dlaczego, ale patrząc na wagon od razu czuć lepsze wykonanie tej Brawy niż w Roco/Tillig.
Choć kompletnie nie rozumiem co :)
Może podwozie...
Oczywiście podwozie tutaj to bajka w porównaniu z Roco i Tillig:
IMG_7054.JPG

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.996 16 0
Co prawda nie DR, lecz II epoka DRG, ale jak coś zawsze można wydzielić post do nowego wątku.
Wspomniana przeze mnie lokomotywa E 44 103.
Produkt Liliputa, według mnie bardzo wysokiej jakości wykonania.
Ogólnie bardzo lubię modele Liliputa. Jest to jedyna firma w której nie miałem żadnych problemów (odpadających części, porysowanych modeli, itd.)
Ma specyficzny wygląd, lecz mnie bardzo się podoba. Ten model ma już kilka dobrych lat.
05.jpg

Rewizja 7.11.35.
Lokomotywa wyprodukowana przez firmę AEG, znaną w czasach współczesnych z produkcji sprzętu AGD.
21.jpg 22.jpg

Ostatnio edytowane:

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
74 0 0
Kolekcja lokomotyw elektrycznych budowy przedwojennej w oznaczeniach DR, ep. IV

IMG_9757.JPG

BR 204 005, rev. ~1974, Piko 51005

IMG_9758.JPG

BR 244 136, rev. 1983, Roco 43377

IMG_9760.JPG

BR 254 020, rev. ~1973, Roco 43713

IMG_9761.JPG

BR 218 031, rev. 1976, Roco 63624

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.808 570 30
Już jakiś czas temu kupiłem dwa kolejne modele, ale dopiero dziś mogłem je sfotografować. Pierwszy to Heris 80063, wagon restauracyjny Mitropa typu Reko w normalnym wiśniowym malowaniu (wcześniej jeden z kolegów pokazał ten model w malowaniu Stadt-Express). Takie wagony przyjeżdżały także do Polski, chociaż akurat ten konkretny raczej nie, bo nie ma systemu ogrzewania elektrycznego na 3 kV DC. Ale jak dla mnie, to drobiazg, a modelu wagonu we właściwej wersji nie znam.

IMG_6219a.jpg
IMG_6220a.jpg

Z drugim modelem mam mały problem. Jest to zespół na stałe połączonych platform z obniżoną podłogą do przewozu samochodów TWA Laads 800B przewoźnika TRANSWAGGON, model 41254 Hobby Trade. Wagon ma oznaczenia prywatnego przewoźnika z VI epoki. Konstrukcja wagonu, jak i sama firma TRANSWAGGON pochodzą jednak z czasów NRD. Niestety, Hobby Trade jak na razie nie oferuje modelu w oznaczeniach DR, więc poszedłem na dość daleko idący kompromis, bo sam wagon i model jest bardzo interesujący, a cena modelu była bardzo atrakcyjna. W innym wątku była kiedyś mowa o tych wagonach i chyba nawet pokazano tam stare zdjęcia tych wagonów jeszcze w oznaczeniach DR.

IMG_6221a.jpg
IMG_6224a.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.808 570 30
Kolejny wagon Y DR dojechał do moich zbiorów. Znowu staroć, Sachsenmodelle 14330, BDmse 51 50 82-40 002-6, dwójka z przedziałem bagażowym. Stacja macierzysta Berlin Lichtenberg, rewizja 11.10.78. Jak to w starszych modelach Sachsenmodelle/Tillig, trochę uproszczeń jest, trudno to porównywać ze współczesnymi produktami L.S. Models czy A.C.M.E., ale ogólne wrażenie jest nie najgorsze, a cena była bardzo atrakcyjna.

IMG_6429a.jpg
IMG_6431a.jpg
IMG_6434a.jpg