Bardzo dawno nie kupowałem modeli DR ale ostatnio trafił mi się taki brudasek czyli 114 660, który zastąpi w mojej kolekcji starego Gutka 110 025. Niestety w tym ostatnim modelu dostrzegłem dość poważny błąd "merytoryczny" (pomijam tutaj róznice wynikające z czasu w jakim poszczególne modele zostały zaprojektowane) a mianowicie niższa kabinę co miało miejsce tylko w prototypowych lokomotywach V100 001 i 002. Natomiast lokomotywy seryjne, które de facto były tez zbudowane w innej fabryce niz prototypy miały kabinę wyższa, która nieco bardziej wystawała ponad przedziały silnikowe. Posiadaczy starego Gutzolda niebieskiego V100 001 tez musze troche zmartwić bo ta lokomotywa w rzeczywistości miała inne wózki. Sorki za jakość zdjęc ale robiłem "fotokomórką"

. Patynę połozył poprzedni własciciel jakimis zmywalnymi proszkami. Jak mi sie znudzi to wstawie lokomotywę na myjnię

.
[DOUBLEPOST=1440091396,1440090193][/DOUBLEPOST]Po wielu latach udało mi się kupić nastepne wagony do Stadte Express. Juz wystawiałem na sprzedaz mój dotychczas jedyny wagon (opisany gdzieś wyzej), ale ostatnio wylicytowałem Reko restaurację i 1 kl YB z Sachsenmodelle lub Tilliga. Niestety nie mam oryginalnych opakowań i nie wiem na pewno czyjej to marki produkt. Wagony wyglądaja na dość "świeże" a odcień kremowy jest nieco jaśniejszy od mojego starszego 2 kl X-a. dodatkowo pomarańcz na 1 kl jest jakby żywszy. Tak więc podejrzewam Tilliga.
Restauracja ma numer 51 50 88 45 024-9 WRge, Erfurt Rbf/Bww Erfurt , rev Go 9.2.79
1 kl ma numer 51 50 19 40 072-7 Ame, Berlin-Lichtenberg/Heimat Bww Berlin Lichtenberg, Rev De 14.09.76 i ciekawostka hamulec KE-GPR a nie Dako czyzby do SE oprócz niedoszłych wagonów 1 kl CSD były tez zamówione wagony tego typu bezpośrednio przez DR.
3 wagony SE to jeszcze nie pociąg ale już coś jest.