• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele kolei wschodnioniemieckich DR

MariuszU

Aktywny użytkownik
Reakcje
308 2 0
Dokładna galeria nowych wagonów ROCO. Ciekaw jestem zdania fachowców co do zgodności wykonania tych wagonów przez Roco z oryginałem.

http://modellbahninfo.org/modelle-20200603-01/

A tak na marginesie. Czy wagony ACME, które są w katalogu na 2020 rok to są też wagony Halberstadter? Bo mam wrażenie, że tak, ale z tej wcześniejszej dostawy z początku lat 80-tych.
Wagony Roco są z dostaw obejmujących koniec lat 80-tych. Seria ta wyróżnia się wózkami GP200 (V=160km/h). Pierwsze serie wyposażone były w wózki Görlitz V (V=140km/h).

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
A ja mam pytanie pośrednio też związane z SE:
Ostatnio udało mi się zdobyć model wagonu BDmse (Roco 64804) w zielonym malowaniu:

Zobacz załącznik 738426 Zobacz załącznik 738427

Widział ktoś u jakiegoś producenta ten wagon w malowaniu zielono-kremowym?

Dla ciekawskich - jest to jeden z 7 wagonów tego typu zamówionych przez CSD w ramach zamówienia na 110 wagonów, których ostatecznie nie odebrano. 103 z nich koleje DR wykorzystały do stworzenia sieci SE. Model przedstawia wagon o numerze 51 50 82-40 006-7 i jest to numerowo ostatni z tych wagonów, który po przejęciu przez DR jeździł w pociągach pospiesznych, w tym też międzynarodowych (do Karlovych Varów/Var?)

Zdroofka
Andrzej
Ja akurat mam dwa wagony BDmse DR. Baardzo stary Sachsenmodelle 14330 pierwsza edycja z jeszcze mniejszymi oknami. Nr 51 50 82 40 002-6 Berlin Lichtenberg.
20200612_191716(1).jpg

A drugi to Roco 64842 kremowo zielony nr 51 50 82 40 005-9 Dresden Alt.
20200612_191805(1).jpg

Wygląda na to że Roco już wykonało dwa wagony w malowaniu kremowo zielonym.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Jak nadawałyby się niedawne wypusty Brawy 45373, 45374i 45375do użycia w odwzorowaniu takiego składu - chodzi mi o kolorystykę (żywsza zieleń - wcześniejsza epoka?) a najlepiej także przydział (potrzebny Dresden Hbf) i rewizję (przełom lat 70/80)
Zdjęcie stąd

Zestawienie wcześniej w wątku
Jak najbardziej pamiętam te Reko wagony w Karpaczu odstawione na torze bodajże pod magazynem - dwie sztuki bo więcej chyba tam nie wchodziło a i obciążenie Tkt48 nie pozwalało. To wszystko było w ramach wakacyjnej wymiany wczasów pomiędzy PRL a NRD. Wagony od Brawa mogą pasować i sam przymierzam się do ich kupienia. Co prawda produkuje je także Heris ale są dostępne wyłącznie na stronie Michas Bahnhof. Lecz mając do wyboru - zdecydowanie biorę Brawa.

Reakcje
38 0 2
Doskonale pamiętam te wagony Reko DR.... Tuż przed elektryfikacją linii Kluczbork - Wrocław jeden z pociągów osobowych tej relacji był obsługiwany składem takich właśnie wagonów i zawsze jak pamiętam ciągnął go parowóz serii Tr203, ale nie pamiętam z jakiej lokomotywowni. Wagony DR były z Erfurtu. Później się dowiedziałem, że był to dodatkowy obieg pociągu Wrocław - Erfurt.

Reakcje
11 1 6
Pytanie dotyczące pociągu berolina kursujacego w latach 80tych.Przejrzalem wątek i było o wagonach sncf,DB są zdjęcia sam pamiętam w 1983 jechałem tym pociągiem z Zbaszynka do Poznania,gdzie pociąg przeprowadziła br118.Dalej już prowadzony Skoda.Ale jak pamiętam te ostatnie no oczywiście nasze wagony Y ,Ale już pytanie do Kolegów czy w składzie były wagonyDR,wagon barowy/resteuracyjny i kuszetki.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
chyba skład wagonów pociągu na odcinku Francja - Niemcy
A skąd taki wniosek? W zestawieniu są przecież wagony do Warszawy, a w nagłówku podana jest cała trasa Paryż - Warszawa. Odcinek Berlin - Warszawa pociąg przejeżdżał po południu i wieczorem, więc z pewnością nie było w składzie wagonów z miejscami do leżenia (kuszetek) DR w tej relacji. Kuszetka była polska na całej trasie, między Paryżem a Warszawą. Nie przypominam sobie również wagonu restauracyjnego, być może był bar WARS. Wydaje mi się, że na odcinku Berlin - Warszawa w składzie nie było żadnych wagonów DR.

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.290 93 9
A skąd taki wniosek? W zestawieniu są przecież wagony do Warszawy, a w nagłówku podana jest cała trasa Paryż - Warszawa. Odcinek Berlin - Warszawa pociąg przejeżdżał po południu i wieczorem, więc z pewnością nie było w składzie wagonów z miejscami do leżenia (kuszetek) DR w tej relacji. Kuszetka była polska na całej trasie, między Paryżem a Warszawą. Nie przypominam sobie również wagonu restauracyjnego, być może był bar WARS. Wydaje mi się, że na odcinku Berlin - Warszawa w składzie nie było żadnych wagonów DR.
Jakimi lokomotywami pociąg relacji Warszawa-Paryż był prowadzony na francuskim odcinku ..?
Czy mógł być prowadzony przez lokomotywy noszące miano ,,złamane nosy,,..?

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
Jakimi lokomotywami pociąg relacji Warszawa-Paryż był prowadzony na francuskim odcinku ..?
Czy mógł być prowadzony przez lokomotywy noszące miano ,,złamane nosy,,..?
Teoretycznie tak, ale nie jestem w stanie tego sprawdzić. Niestety, nie mam materiałów na temat wykorzystania tych lokomotyw, których było kilka różnych serii.

Tigrek

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 37 15
Witam,
poszukuję bliższych informacji o tym wagonie, salonce DR... czy w takim malowaniu pozostał jakiś wagon do naszych czasów? W jakich składach go można było spotkać?
HR4261.jpg

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
Najwyraźniej nikt. A co to za model? Czy na stronie producenta, lub w katalogu, nie ma żadnej informacji o oryginale? Jeżeli był to wagon salonowy, to nie jeździł regularnie i mógł jeździć w każdym pociągu, do którego był włączany w razie potrzeby, więc na pytanie:
W jakich składach go można było spotkać?
raczej trudno będzie odpowiedzieć.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30