• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele kolei wschodnioniemieckich DR

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.135 129 19
W komentarzu powołują się na wydawnictwo dot. Städteexpress i podają konkretną datę z maja 1989, kiedy taki skład jako Komfortzug Ex 176 wjechał do Berlina. Czyli prawda historyczna :cool:
Mea culpa... przejrzałem kilka komentarzy, ale nie wszystkie... doprawdy nieprawdopodobne to zestawienie :D , a jednak rzeczywiste ;) .

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Skąd te określenie "Komfortzug"? Jak pamiętam to - to obóz socjalistyczny zaczął wprowadzać nowe typy pociągów międzynarodowych zestawione z wagonów UIC-Z. Były to słynne Interekspresy czyli IEx - w Polsce to Berolina, Silesia, Batory, etc...Miało to stanowić pokazówkę wobec "zachodnich" pociągów IC.
Co do wagonów Roco to nie wiem czym się kierowali wypuszczając modele UIC-z w czerwono-kremowym malowaniu. Przecież ten typ wagonu zaprezentowano jedynie na targach w Lipsku i miał być hitem eksportowych gospodarki Honeckera - ale nie wypaliło.
Pojeździły eksperymentalnie jako Städteexpress-zugi Berlin–Rostock, a później jako IEx 78/79 Progress Berlin–Drezno–Praga.
A - i jeszcze jedno - wagony w malowaniu kremowo-pomarańczowym mają zasadniczy feler - długość 1:100 co wg mnie dyskwalifikuje je nawet do zestawiania wymyślonych składów...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
Mea culpa... przejrzałem kilka komentarzy, ale nie wszystkie
Ta informacja padła w komentarzu wypowiedzianym w filmie (ok. 1'10''), nie w komentarzach przysłanych przez widzów, zamieszczonych na YouTube pod filmem.
wagony w malowaniu kremowo-pomarańczowym mają zasadniczy feler - długość 1:100
A gdzie kolega Bolutek widzi tam modele w skali 1:100? Zarówno Tillig, jak i Roco wypuściły takie modele w pełnej długości, 1:87.

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.242 25 2
Nie są dostępne. Nawet na stronie Roco.
Teraz spojrzałem i są dostępne na www Roco. Halberstädtery rzeczywiście jeszcze nie w każdym sklepie się pokazały, ale w kilku już są, dzisiaj sam zamówiłem.
Wagony podobają mi się bardzo - lokomotywa sugerowana do nich już nie :X3: i połącze sobie te wagony z Ludmiłą :cool:

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Teraz spojrzałem i są dostępne na www Roco. Halberstädtery rzeczywiście jeszcze nie w każdym sklepie się pokazały, ale w kilku już są, dzisiaj sam zamówiłem.
Wagony podobają mi się bardzo - lokomotywa sugerowana do nich już nie :X3: i połącze sobie te wagony z Ludmiłą :cool:
Cena producenta to 64,90. Na innych stronach - jak jest się stałym klientem sklepu - można je kupić od 55,90, ale wciąż figurują jako "subskrypcja"...

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
Czy ja piszę o modelach Sachsen czy Roco? Proszę czytać ze zrozumieniem a nie odsyłać do zdjęć na których są modele o długości 1:100.
To o których modelach kolega Bolutek pisał? I które modele na zdjęciach Jacka są według kolegi Bolutka w skali 1:100? Wszystkie pokazane tam modele są w pełnej długości, 1:87 i są to modele właśnie Sachsenmodelle i Tilliga wagonów typu YB, jednego X oraz restauracyjnych Reko. A niżej w tym samym poście jest kilka zdjęć oryginałów. W modelowym składzie, pokazanym na filmie, też są modele wagonów Städteexpress typu YB Roco, o czym jest na YouTube informacja autora, zamieszczona bezpośrednio pod filmem. Tak, że chociaż staram się czytać ze zrozumieniem, to jednak nie rozumiem zarzutów kolegi Bolutka.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
To o których modelach kolega Bolutek pisał? I które modele na zdjęciach Jacka są według kolegi Bolutka w skali 1:100? Wszystkie pokazane tam modele są w pełnej długości, 1:87 i są to modele właśnie Sachsenmodelle i Tilliga wagonów typu YB, jednego X oraz restauracyjnych Reko. A niżej w tym samym poście jest kilka zdjęć oryginałów. W modelowym składzie, pokazanym na filmie, też są modele wagonów Städteexpress typu YB Roco, o czym jest na YouTube informacja autora, zamieszczona bezpośrednio pod filmem. Tak, że chociaż staram się czytać ze zrozumieniem, to jednak nie rozumiem zarzutów kolegi Bolutka.
Jakie modele wagonów Städteexpress wypuściło Roco poza zestawem startowym z BR132???...

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 51 2
Wagony typu Y w malowaniu Städteexpress wydało Roco już ładnych parę lat temu:
64823 - 1 Kl, 64824 oraz 64825 - wagony klasy 2 z różnymi numerami.
Wagony mają rewizję z 1977 roku, są wykonane całkiem dobrze, choć z paroma uproszczeniami.
Parę lat temu Brawa wypuściła bezprzedziałowe wagonu typu Halberstadt,
46008/9/10/11 - wszystkie 2 kl, bardzo ładnie odwzorowane (zwłaszcza elementy podwozia), rewizja z 1984 r.

Ciężko połączyć te wagony, zwłaszcza że brawy mają brązowy dach, a roco szary (oba kolory według mojej wiedzy poprawne biorąc pod uwagę inne lata odwzorowania wagonów).

Halberstadty Roco dostępne są od ok piątku w poprzednim tygodniu.
Z dokładnych fotek ze strony:
http://modellbahninfo.org/modelle-20200603-01/
widać, że nadrukowano numer klasy na drzwiach do każdego przedziału...

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
Dokładna galeria nowych wagonów ROCO. Ciekaw jestem zdania fachowców co do zgodności wykonania tych wagonów przez Roco z oryginałem.

http://modellbahninfo.org/modelle-20200603-01/

A tak na marginesie. Czy wagony ACME, które są w katalogu na 2020 rok to są też wagony Halberstadter? Bo mam wrażenie, że tak, ale z tej wcześniejszej dostawy z początku lat 80-tych.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
Na stronie 63. katalogu ACME na 2020 jest to wprost napisane, więc nie rozumiem wątpliwości. Nie znam tak dobrze tych wagonów, żeby powiedzieć, z jakich dostaw są oryginały. Co ciekawe, jest też wagon restauracyjny Bautzen, jakiego model przygotowuje również Roco.

sheriff

Znany użytkownik
Reakcje
534 9 0
A ja mam pytanie pośrednio też związane z SE:
Ostatnio udało mi się zdobyć model wagonu BDmse (Roco 64804) w zielonym malowaniu:

BDmse2.jpg BDmse1.jpg

Widział ktoś u jakiegoś producenta ten wagon w malowaniu zielono-kremowym?

Dla ciekawskich - jest to jeden z 7 wagonów tego typu zamówionych przez CSD w ramach zamówienia na 110 wagonów, których ostatecznie nie odebrano. 103 z nich koleje DR wykorzystały do stworzenia sieci SE. Model przedstawia wagon o numerze 51 50 82-40 006-7 i jest to numerowo ostatni z tych wagonów, który po przejęciu przez DR jeździł w pociągach pospiesznych, w tym też międzynarodowych (do Karlovych Varów/Var?)

Zdroofka
Andrzej