Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Ze skanów udostępnionych przez kolegę @Jarząbek nie widzę nigdzie wagonów Bmhe o które mi w zasadzie od początku chodzi. Czy były one domeną tylko jednego pociągu tj. relacji Wrocław-Drezno? Czy kolega @Jarząbek posiada może służbowe rozkłady które dowodzą na występowanie tego typu wagony w pociągach "wrocławskich" ?
Z tego co wiem to wagony Bmhe jeździły w różnych pociągach te które pamiętam to były w pociągu do Leipzig z Krakowa albo Przemyśla i podejrzewam że ten typ wagonu nie był osobno wyszczególniony w w planie zestawienia pociągów i był prawdopodobnie traktowany tak samo jak wagon wagon 2 klasy z przedzialami serii Bme.
W dodatkach do służbowego rozkładu jazdy bardzo często serię wagonów podawano w wersji skróconej. Czasem się ograniczano tylko do pierwszej litery - A,B, D, P ..... Głównie chodziło o prawidłowe sformowanie składu na stacji początkowej i ewentualne manewry na stacjach pośrednich.
Liczyć zawsze można, ale ... na kogoś innego. Nie posiadam takiego rozkładu, ale jeszcze raz powtórzę - w służbowym rozkładzie jazdy nie ma i nie było informacji na temat wagonów.
I jeszcze jeden ciekawy pociąg z rozkładu jazdy 1975/76. Sezonowy, kursujący w okresie letnim. Ciekawe zestawienie - Ok1 z MD Legnica z wagonami DR. Wrocław Gł. - Plaven - 55825 (1484)
Z tego co pamiętam, to w tamtym okresie widywałem w Szczecinie takie składy, oczywiście minęło wiele, wiele lat od tamtego czasu. Był to okres, w którym można było przekraczać granicę z NRD na podstawie dowodu osobistego.