• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

G 1:22.5 Model lokomotywy do składania

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
359 17 0
Panowie w wolnej chwili r,zuccie okiem ile kosztyjev byle jaki, poskracany model parowóz w skali LGB oraz i rolerprüfstand do tego.i przestańcie się tak rajcować tą ceną. Mało też interesuje ogół informacja, dlaczego akurat Wy tego modelu nie kupicie.
Pozdrawiam Serdecznie

Marek Bydgoszcz

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 1 0
Panowie w wolnej chwili r,zuccie okiem ile kosztyjev byle jaki, poskracany model parowóz w skali LGB oraz i rolerprüfstand do tego.i przestańcie się tak rajcować tą ceną. Mało też interesuje ogół informacja, dlaczego akurat Wy tego modelu nie kupicie.
Pozdrawiam Serdecznie
Skracany, czy nie- nie wiadomo na ile funkcjonalny w zabawie LGB? Obstawiam, że to model stacjonarny, rolki są po to aby pokazać ruch napędu, ale jak duży promień łuku musi być aby ewentualnie tenże model mógł się poruszać po przystosowaniu na torach to jakoś nic, nikt.

Gruby0606

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich.
Kupiłem z ciekawości pierwszy numer.
Jest tam napisane że cała lokomotywa mieści się w pierwszych 120 numerach co w prenumeracie daje koszt 4800 zł.
Numerów w miesiącu zawsze było po 4 szt. I też tak mniej więcej wychodzi licząc na kalkulatorze.

Tak ogólnie to wiem że modele z tego typu gazetek mają sporo baboli. Posiadać hms victory od Dea i Bismarcka od hachette ( zakupione wszystko w całości już po zakończeniu kolekcji od zapaleńców którym się odechciało skladania) Nikt tak ogólnie się nie wypowiedział tutaj na temat popawnosci tego modelu czy to ogólnie babol czy nie, może ktoś co siedzi w temacie kolejnictwa się wypowie???

I jesCze tak na marginesie posiadam parowóz S 3/6 w skali 1;32 (kupiłem komplet za 700zl ) z nieistniejącego już wydawnictwa eaglemoss i tutaj pytanie gdzie jak i co trzeba by było kupić żeby zrobić z tego model jeżdżący , i z podobnymi bajerami jak ta z hachette . ktoś coś podpowie ???

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.931 531 30
Nikt tak ogólnie się nie wypowiedział tutaj na temat popawnosci tego modelu czy to ogólnie babol czy nie, może ktoś co siedzi w temacie kolejnictwa się wypowie???
Bo nikt jeszcze nie widział całego modelu. Paru "ktosiów" (;)) na tym forum "siedzi w temacie kolejnictwa", ale skąd mamy wiedzieć, czy jest poprawny, czy nie? Na reklamowych zdjęciach i filmikach widać tylko, że jest źle zmontowany, ale czy to jest wina montażu, czy wina samego modelu, trudno powiedzieć.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.693 52 2
Oj to tylko z pozoru wygląda podobnie. Na zdjęciu modelu i prawdziwego parowozu koło jest zupełnie w innej pozycji.
Na zdjęciu modelu parowozu element wiązarów skierowany na dół (nie wiem jak się fachowo nazywa) powinien być skierowany do góry. Powinien kończyć się mniej więcej w osi koła.

Tutaj film z elementami 56-59 gdzie widać jak rozwiązano napęd (bateryjki). Jak dla mnie ciekawie to wygląda, skusiłbym się gdybym był cierpliwy. W ciągu trzech lat sto razy zdążę zmienić zdanie ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.931 531 30
Na zdjęciu modelu i prawdziwego parowozu koło jest zupełnie w innej pozycji.
Dokładnie o to chodzi. Dźwignia napędzająca drążek mimośrodowy została źle zamontowana, co powoduje nieprawidłową pracę drążka mimośrodowego (widać to na filmie reklamowym). Jest tak:

Zrzut ekranu 2024-03-06 172540.jpg

A powinna być tak (zdjęcie innego podobnego modelu):

IMG_2323a.JPG

Maverick33

Aktywny użytkownik
Reakcje
8 0 0
W polskiej nowej edycji już widac ,że poprawiają babole - bo osie kół zostały przeprojektowane - w pierwszej testowej edycji z tamtego roku z osi sterczały dwie śróby - teraz oś przynajmniej wygląda jak oś :) , gdzieś czytałem ,że trochę błędów w stosunku do edycji niemieckiej jest poprawionych.

Gruby0606

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Da się do tego zestawu dokupić tory łuki , rozjazdy itp ?? Rozstaw w lokomotywie to 64 mm. Gdzieś wyczytałem że ta skala G w wersjach sklepowych rozni sie od tej z hachette .