• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

G 1:22.5 Model lokomotywy do składania

Reakcje
65 2 0
Ja wczoraj widziałem numer "1" w Krakowie w "trafice" w sklepie Kaufland na Bratysławskiej.
Ale na moje pytanie, czy będą kolejna miła pani nie umiała mi odpowiedzieć. ( Z drugiej strony Ona tu tylko sprzedaje i nie ma wpływu na asortyment)

Reakcje
65 2 0
I tak właśnie jak zaczynałem kalkulować gdzie umieścić ten model dotarło do mnie jedno.
Ten model (150 numerów) będzie wydawany przez 6 LAT!!!
To szmat czasu i jeśli nie chce się prenumeraty to szansa na pominiecie jakiegoś numeru jest bardzo duże ....

Reakcje
65 2 0
Hmm, to coś się nie zgadza.
W zaokrągleniu rok ma 52 tygodnie - co 2 tyg numer czyli w ciągu roku 26 numerów.
W ciągu 3 lat - 75 numerów (podobno miało ich być 150 - nie pamiętam gdzie to słyszałem - i tu może by problem)
Więc albo nie jest to co 2 tygodnie, albo nie 150 numerów, albo nie 3 lata ...

Zresztą - ze strony wydawcy:

ILE NUMERÓW LICZY KOLEKCJA?

Kolekcja została zaplanowana na 150 numerów w formie zeszytów z kolejnymi częściami modelu.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.639 51 2
A skąd info, że będą dwa numery w miesiącu?
Z opisu wynika, że ma być 150 numerów rozłożone na 3 lata, zatem wychodzi jeden numer na tydzień. Potwierdza to zresztą niemiecka wersja strony Hachette
Screenshot 2024-02-27 at 22.21.44.png

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
634 3 0
I tak nikt tego nie kupi. Chyba żeby jakiś gupi ... czyli ... JA ? :ROFL:

A jednak się nie skuszę, gdyby tam był dekoder DCC a nie jakieś 3 prędkości jazdy to być może uległbym pokusie. Pewnie da się przerobić ale ja jeżeli chodzi o tzw. elektronikę to lubię wyjąć z pudełka, na tory postawić, zakręcić pokrętłem i .... w siną dal odjechać.

Nie wiem dlaczego - przejrzałem stronę polską i informacji nie znalazłem - ale wydawało mi się że 4 numery w miesiącu mają się pojawiać, a może w prenumeracie mają być przesyłane w paczkach po 4. Trzeba zajrzeć na niemiecką stronę ale nie mam teraz na to czasu.

EDIT: no i kolega qwertas 4 minuty temu znalazł na to czas.

Szkoda że na polskiej stronie nie można takich informacji jak na niemieckiej znaleźć. Znowu nas ... a może sami się ... bo nie wiadomo kto to robił dla .pl, a może to ja nie znalazłem tej informacji na polskiej stronie.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
65 2 0
Hmm na polskiej stronie nigdzie nie znalazłem informacji, że są co tydzień - albo źle szukam ...
Kupiłem pierwszy numer bardziej z ciekawości, niż chęci zbierania (nie mam gdzie postawić takiego modelu) i kolejnych chyba jednak nie będę kupował, choć może się skusze na te numery gdzie będą koła od tendra (i może wózki ?)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.591 120 86
Model byłby "ciekawszy" - przenajmniej dla mnie gdyby nie ta "dostawka" dworcowa, która mi jest zupełnie niepotzebna.

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.595 13 6
Kolego doromaro, najpierw wyjdzie 120 numerów z parowozem, dopiero w numerach 121-150 będzie ta podstawka z torem czyli dworzec kolejowy. Pytanie jest takie, czy z tej części kolekcji można było by zrezygnować?

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.591 120 86
"BEZ ZOBOWIĄZAŃ – MOŻESZ ANULOWAĆ PRENUMERATĘ W KAŻDYM MOMENCIE!" tak piszą na stronie modelu - ale jaka jest pewność, że wszystkie części parowozu 'zamkną' się w tych 120 pierwszych numerach?

Marek Bydgoszcz

Aktywny użytkownik
Reakcje
25 1 0
Rozczulający to jest opis lokomotywy i wszystkich tematów obocznych rodem z Nad Niemnem, zawartych w gazetkach dołączanych do modelu.
Mam nr pierwszy, czekam na 2, żeby mieć fajną klapę dymnicy ze światełkiem.
Co do elektryki, to bardziej interesowałoby mnie jaki tam będzie napęd, jak podawane zasilanie, czy da się z tego zrobić model zasilany z torowiska, itd..
Nie ma żadnej gwarancji, że bardzo istotny element parowozu nie pojawi się dopiero w ostatnim numerze.