• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Model EN57 PIKO - nasze oczekiwania...

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
@PP1970 Z Piko to juz sie chyba nie da "zapisać". A swoją drogą to gdzie te zapisy na Robo mają być? Na stronie Robo czy dowolnego sklepu?
Dowolnego to bym uważał, bo np. DCC24 kiedyś nie dostał modelu Robo, który zamówiłem. Odszedłem z kwitkiem i musiałem kupić gdzie indziej.

Lepiej użyć jakiegoś sklepu już sprawdzonego w dystrybucji Robo.

Na PIKO jestem zapisany; pewno wielu z Was też. Nie wiem, może wznowią zapisy... może chwilowa przerwa jest spowodowana inflacją / kursami walut itp. Już raz czy dwa razy zmieniali obiecaną cenę. Jeżeli Robo wyjdzie pierwsze i będę zadowolony na maksa, że mucha nie siada, to mogę komuś odstąpić "swój" zapis na PIKO. Zwłaszcza, że to nie moja epoka i pewno i tak planowałbym konwersję.

Bo to już się zaczęła dezinformacja mająca na celu eliminację przeciwnika. Nie ważne czy prawda czy nie. Nie ważne czy sprawdzone czy nie. Ważne kto i jaką informację przekaże pierwszy.
Kolega uważa, że "eliminacja przeciwnika" metodą pisania na forum jest możliwa?

Ja sądzę, że pisanie tutaj nie ma wpływu na sprzedaż. Po prostu, nagromadzone w nas napięcie znajduje tu swoje ujście. I nic ponadto. Trudno nie wyrazić emocji n.t. takiego modelu. Jak i n.t. powodzenia/przyszłości obu firm.

Ostatnio edytowane:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.346 473 107
Ale jakie napięcie? Z powodu modeli? Tak kolega piszę jak byśmy czekali w napięciu co najmniej na decyzję o inwazji wiadomego kraju na nasz.
Jeśli ktoś pisze, że model konkurencji nie ma tego co ma model firmy R, nie wiedząc co będzie prezentował model konkurencji zaczyna wpływać na opinie publiczną - po prostu kłamie. To jest, jak by to powiedział klasyk, fakt autentyczny :X3:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.917 121 1
Podziwiam Kolegów, którzy na podstawie kilku zdjęć i paru wypowiedzi, potrafią zawyrokować, który model jest lepszy. Gratulacje. Ja niestety takich umiejętności nie posiadam:( A może to tylko nieformalny "Fan Klub ROBO" zaczął już działać:niepewny:

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
617 5 2
Dzięki, oczywiście pytanie w zamyśle było skierowane nie tylko do Darka ;). Skąd Kolega wie, że jest różnica między modelami, skoro wnętrza modelu Piko jeszcze nikt nie widział?
pare metrów dalej stał model do porównania
B612C337-F34A-4794-9D66-69BDC1B101CC.jpeg

Nie zakładam żeby PIKO jeszcze coś zmieniało we wnętrzu w modelu produkcyjnym (chyba ze jestem w błędzie). A wnętrze wyglada jak w wagonach Y tego samego producenta.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
9.956 68 0
Robertowi gratuluję utrzymania tego projektu do końca w tajemnicy, myślę że uniknął wiele zbędnych komentarzy i setek zapytań co mogłoby ten
projekt opóźnić, w tych niełatwych przecież czasach, dla producentów i dla nas kupujących.
Panowie, oby nas było stać na zakup i Piko i Robo.
Myślę że jest jedna osoba która nie podziela naszego entuzjazmu, i szczerze jej teraz współczuję, jest to kolega @SAXON0518
który włożył kawał serca, życia, nerwów i pieniędzy w swoje EZT-y.

Mam nadzieję że to SAXON czytasz, nie załamuj się, teraz nastanie taka moda na makietach, w szafach i gablotach na żółto-niebieskie
"tasiemce", a lista tych które były przed EN57 wcale nie jest taka skromna, może przekieruj swój zapał w tą stronę, bo wątpię aby Ci wielcy
wzięli na "tapetę" EN56, EW51 czy EW54 ;)

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
pare metrów dalej stał model do porównania
A no to inna sprawa. Jeżeli Kolega widział oba modele, to zwracam honor. Swoją drogą, jeżeli Piko wykończy kibel w ten sposób jak wagony Y, to dla wielu będzie czynnik decydujący co kupić. Jedni będą zwracali uwagę na jedne aspekty inni na inne. Podobnie jak to jest w tej chwili pomiędzy Y obu firm i obie firmy na tym nie cierpią.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Myślę że jest jedna osoba która nie podziela naszego entuzjazmu, i szczerze jej teraz współczuję, jest to kolega @SAXON0518
Tak... ale ja nadal chętnie kupię dodatkowe zespoły bez napędu, w celu wydłużenia składu. W epoce IV składy z 1 EZT praktycznie nie jeździły.

SAXON0518

Aktywny użytkownik
Reakcje
312 6 3
Robertowi gratuluję utrzymania tego projektu do końca w tajemnicy, myślę że uniknął wiele zbędnych komentarzy i setek zapytań co mogłoby ten
projekt opóźnić, w tych niełatwych przecież czasach, dla producentów i dla nas kupujących.
Panowie, oby nas było stać na zakup i Piko i Robo.

Mam nadzieję że to SAXON czytasz, nie załamuj się, teraz nastanie taka moda na makietach, w szafach i gablotach na żółto-niebieskie
"tasiemce", a lista tych które były przed EN57 wcale nie jest taka skromna, może przekieruj swój zapał w tą stronę, bo wątpię aby Ci wielcy
wzięli na "tapetę" EN56, EW51 czy EW54 ;)
Czytam, czytam Tomku i cieszę się, że jest już upragniony model wielu modelarzy. Ja mam dużo pomysłów i nie mam się czym załamywać a swoje modele trzymam dla wnuka, myślę ,że nastały dobre czasy dla fanów EN57 / będzie bardzo duży wybór w wersjach i malowaniach /

Będę obserwował w jakim kierunku pójdzie rywalizacja między Piko a Robo a każdy , kto ma odrobinę wiedzy i chęci zawsze znajdzie jakąś niszę w rynku , ja się nie nudzę ..

Powodzenia wszystkim entuzjastom "kibelka"

Brawa dla Roberta i jego zespołu

Załączniki

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.851 15 1
Ja napiszę to tak:

Byłem na Targach, widziałem oba modele.

1. Modele od Robo wyjdą w trzech wersjach ale żaden nie będzie miał dekodera. Będzie gniazdo Plux22 i wbudowany głośnik. Cena w przedsprzedaży 1650 zł, gdy model się ukaże 1800. Termin wydania I kwartał 2023 roku, orientacyjnie luty.

2. Model PIKO wyjdzie w grudniu 2022. Płyną już do Europy i myślę, że z końcem listopada PIKO zaprezentuje gotowy model. W wersji cyfrowej, a tylko taka mnie interesuje, będzie oświetlenie wnętrza, oświetlenie kabin, oświetlenie filmu z nazwami stacji. Cena... No właśnie. Duża firma może dawać rabaty swoim stałym klientom i na moje przeczucie w wersji cyfrowej większość z nas nie zapłaci więcej jak 2000.

Co z tego wynika dla mnie - zakupię oba modele i po testach podejmę decyzję przy której firmie zostanę. Finalnie potrzebuje dwie wersje EN57 a który producent zdobędzie me serce to okaże się gdy będę miał oba modele na makiecie.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 11 9
Tak... ale ja nadal chętnie kupię dodatkowe zespoły bez napędu, w celu wydłużenia składu. W epoce IV składy z 1 EZT praktycznie nie jeździły.
Ja też i ciekawi mnie czy producenci rozpatrują produkcję doczepnych bez napędu. Tak by np na zamówienie była dostępna jakaś krótsza seria z tej samej lokomotywowni. Podejrzewam że może to być mocno nieekonomiczne dla producenta. Jesli chodzi o pojedyncze EZT to zdarzały się np na linii Łodz kaliska -Sieradz, Skierniewice -Pilawa, Tłuszcz -Legionowo-warszawa Gdańska. Podejrzewam że jeszcze znajdą się inne przykłady. Ja raczej zamówienia piko nie będę anulował. Liczę jednocześnie na interesujące nas malowania z innych regionów.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 11 9
Robo na pewno nie, PIKO raczej też nie. Ale pożyjemy, zobaczymy. Rynek zawsze może zweryfikować zamiary producentów.
Może jakaś manufakturą w 3d nieco uproszczony. Zresztą WB gablocie czy na diorama można sobie ustawić z różnych szop. Do czekajmy się na oba w zdrowiu i z funduszem. Te ostatnie tak tracą na wartości że nie ma co sobie niestety zalowac