• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Model EN57 PIKO - nasze oczekiwania...

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.346 473 107
Na razie - jakby nie było w meczu EN57 pomiędzy Robo i Piko jest wynik 1:0. I to jest "fakt autentyczny" ;)
Zastanawia mnie jedna rzecz - dlaczego do tej pory - a mamy listopad - Herr Doktor nie pokazał w jakichkolwiek prezentacjach, zapowiedziach swojego modelu a jedynie zdjęcia w realu? Wszędzie gdzie indziej - w prezentacjach są katalogowe zdjęcia nowości - a tu EN57 "nima" a zbliża się grudzień i zima...
A czemu 1-0? Model Robo jest w sprzedaży? Jest w bardziej zaawansowanym stanie?

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.346 473 107
A czy napisałem, że jest w sprzedaży? Po prostu został pokazany fizycznie, że jest jako model, że będzie dopracowany, ale jest! A Piko na razie tajniaczy się od roku i nikt modelu w naturze nie widział...
A model Piko nie został pokazany fizycznie? Przecież zdjęcia są już od dawna na forum. Tylko Piko jest zielone, może to o to chodzi?

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.429 146 0
Piko będzie miał wyżej podłogę i pasażerowie będą bez nóg (jak zwykle w ich modelach). :) Robo będzie miał w standardzie oświetlenia wnętrza. Robo ma mieć działający Scharfenberg. Ale Piko będzie miał dekoder plux22. Dla mnie wynik 3:1 dla Robo.

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
617 5 2
Darku, czy udało Ci się wziąć model do ręki?
Nie jestem Darkiem, ale miałem możliwość „obmacania” modelu :) Wrażenie na mnie zrobiło odwzorowanie podwozia - na prawdę widać ilość włożonej pracy w odwzorowanie. To samo wnętrze - nawet uchwyty przy siedzeniach. W tych kwestiach duża różnica w porównaniu do PIKO. I środkowy człon z napędem na jest dość ciężki co dobrze przekłada się na trakcje.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Ustalimy gdy oba modele pojawią się w jednym sklepie obok siebie i w jednym czasie. Innej opcji nie widzę...
Biorąc pod uwagę, że na oba są zapisy, ja po prostu porównam je na własnym torze, oraz używając własnej lupy. Potem pozbędę się jednego z nich (albo obu).

Gdybym miał gdybać na postawie dotychczasowych modeli obu firm, Robo robi więcej detali. Natomiast nie miałem do czynienia z żadnym pojazdem trakcyjnym od Robo, stąd wielka niewiadoma, jak ich model będzie jeździł.

Oraz... mam obawy, co do przeświecania oświetlenia wnętrza przez pudło Robo. Poza ciemnymi oliwkami, chyba wszystkie ich malowania przeświecają?

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Nie jestem Darkiem, ale miałem możliwość „obmacania” modelu :) Wrażenie na mnie zrobiło odwzorowanie podwozia - na prawdę widać ilość włożonej pracy w odwzorowanie. To samo wnętrze - nawet uchwyty przy siedzeniach. W tych kwestiach duża różnica w porównaniu do PIKO. I środkowy człon z napędem na jest dość ciężki co dobrze przekłada się na trakcje.
Dzięki, oczywiście pytanie w zamyśle było skierowane nie tylko do Darka ;). Skąd Kolega wie, że jest różnica między modelami, skoro wnętrza modelu Piko jeszcze nikt nie widział?

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.736 60 9
Na razie - jakby nie było w meczu EN57 pomiędzy Robo i Piko jest wynik 1:0. I to jest "fakt autentyczny" ;)
Tak to jest jak się napier...a po klawiszach tak po prostu. Robo pokazał wszystko, cały jeżdżący model, pewnie z dekoderem w środku, którego nie było, a Piko na targach w ogóle nie było. Świat się kończy.