• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Model EN57 PIKO - nasze oczekiwania...

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
planuj lepiej statyczne kibelki z możliwością połączenia z pikolcem
O to, to! Jeśli ten wątek stanowi koncert oczekiwań, to ja oczekuję uzupełnień kolejnych składów wypuszczanych przez PIKO. Wydruk zgodny z pudłem od PIKO, te same odcienie malowania, ten sam przydział i zbliżona rewizja. Bez napędu.

Oczywiście po przetestowaniu (@SAXON0518 masz przecież materiał do testów), jak beznapędowy model z wydruku jeździ połączony z "pikolcem". Trzymam kciuki! Byłoby super móc połączyć 2 dodatkowe składy, ale nawet 1 przyniósłby wielką radość. Temat prawdopodobnie obcy w ep. VI :p ale dla IV mniam :)

Oraz, tak, konwersje. Ale tutaj liczę, że Koledzy robiący takie rzeczy rutynowo, przyjmą zlecenie i na kibel. Dlaczego nie mieliby przyjąć?

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 11 9
Mam nadzieję że kibelek Piko ukaże się choć jeszcze w jakimś wariancie a przedstawione tu modele alternatywne będzie można połączyć . Sam mam na fm dzieje na statyczne modele, korę można by zamówić w oznakowaniu jakiejś innej lokomotywowni . I tak większość czasu modele spędzają w gablotach lub pudełkach. .
Ubożenie w ramach Pogoni za zachodem i nic nie robieniem jest faktem.
Nikt chyba rozsądny nie wydaje rezerw na czarna godzine na hobby ale to temat na inny wątek

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Czyli będzie w styczniu 2023. Masakra, chyba najbardziej "opóźniony" polski model w wydaniu PIKO. To jakieś nawiązanie do tradycji PKP "opóźnienie pociągu może ulec zmianie"? Straszna saga się z tego robi...

EDIT: Pierwsze zapowiedzi SM42 od PIKO były w okolicach 2007 roku, pierwsza SM42 dotarła do klientów w połowie roku 2012. Czyli prędzej czy później ale jest...

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.416 387 20
Czyli będzie w styczniu 2023. Masakra, chyba najbardziej "opóźniony" polski model w wydaniu PIKO. To jakieś nawiązanie do tradycji PKP "opóźnienie pociągu może ulec zmianie"? Straszna saga się z tego robi...
Czyli a możet na pewno bliżej końca 1. kwartału 2023, a euro będzie po około 6,50 PLN. Skromnie zakładając...
A po co koledzy narzekacie... Zamiast się cieszyć, że wreszcie są dostępne i to w sumie w dużych ilościach, i za rozsądną cenę, modele kolejowe jeżdżące po naszym kraju w latach 70 to ciągle od kogoś słychać narzekania..., że za późno, że nie ten kolor, że nie ten numer itd.

Marzy mi się, żeby jakaś firma zaczęła produkować na dużą skalę modele polskich samochodów z lat 70 ubiegłego wieku. Wiem, że można sobie kupić kit i skleić, ale dla kolegów, którzy nie umieją sami sklejać i malować, w samochodach z tej epoki jest bardzo ubogo, a jak już się pokażą jakieś Jelcze czy Stary, to cena osiąga horrendalne poziomy.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Czyli może, a raczej na pewno bliżej końca 1. kwartału 2023, a euro będzie po około 6,50 PLN. Skromnie zakładając...
Skoro wszyscy tutaj od półtora roku przebieramy nogami, żeby kupić ten model, to należało już wtedy kupić sobie euro na ten cel. Albo, jeśli ktoś nie zdążył, może pojutrze to zrobić.

W ogóle, rację mają Koledzy, którzy pisali, że ich jedynym oczekiwaniem jest, że ten model się ukaże. Podzielam pogląd. W sumie data ukazania jest mi do pewnego stopnia obojętna - powiedzmy w ciągu 5 lat mi wystarczy.

No czyli pod choinkę jak znalazł. :)
Tak, pod choinkę 2023. Wypusty PIKO z końca grudnia przeważnie są w sklepach w styczniu.

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
238 82 0
W ogóle, rację mają Koledzy, którzy pisali, że ich jedynym oczekiwaniem jest, że ten model się ukaże. Podzielam pogląd. W sumie data ukazania jest mi do pewnego stopnia obojętna - powiedzmy w ciągu 5 lat mi wystarczy.
Byłem na tym etapie, jakieś 15-25 lat temu... w oczekiwaniu na EP09 i ostrzegam, że to się źle kończy :) Kończy się rozczarowaniem, frustracją i zmianą poglądów tak o 180 st.

1986Andy

Użytkownik
Reakcje
52 5 0
A po co koledzy narzekacie... Zamiast się cieszyć, że wreszcie są dostępne i to w sumie w dużych ilościach, i za rozsądną cenę, modele kolejowe jeżdżące po naszym kraju w latach 70 to ciągle od kogoś słychać narzekania..., że za późno, że nie ten kolor, że nie ten numer itd.

Marzy mi się, żeby jakaś firma zaczęła produkować na dużą skalę modele polskich samochodów z lat 70 ubiegłego wieku. Wiem, że można sobie kupić kit i skleić, ale dla kolegów, którzy nie umieją sami sklejać i malować, w samochodach z tej epoki jest bardzo ubogo, a jak już się pokażą jakieś Jelcze czy Stary, to cena osiąga horrendalne poziomy.
Polecam serię Kultowe Auta PRL.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.772 30 2
Skoro wszyscy tutaj od półtora roku przebieramy nogami, żeby kupić ten model, to należało już wtedy kupić sobie euro na ten cel. Albo, jeśli ktoś nie zdążył, może pojutrze to zrobić.
Raczej może złoto lub jakiś diamencik, bo Euro też idzie w dół z inflacją. Szef PIKo mówił na początku roku, że "na razie cen nie podnoszą" ale to "na razie" pewnie niedługo potrwa.