Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Słuszna uwaga. Aż dziwne, że nikt z nas tego wcześniej nie zauważył. Nasypy powinny mieć skos 1:1,5, bo inaczej ziemia się obsuwa i cała konstrukcja by "spłynęła". W niektórych krajach, gdzie ziemia jest bardziej spoista, stosuje się większe nachylenia, ale w Polsce, podobnie jak w innych krajach naszej części Europy, normą jest 1:1,5.
Przerabiałeś podkłady, czy wcale tego toru w wielkości "T" nie 'ruszałeś'?
Dokładnie nie widać, ale patrząc na fotki wydaje się jakby podkłady były w miarę OK do wielkości Ze....
Z ciekawości.... gdzie taki tor można kupić?
Przy okazji mała uwaga: Nasyp o takiej stromiźnie raczej nie miał by prawa istnieć. Może to kwestia fotki, ale jeśli nie, to może dałbyś to rade jeszcze jakoś poprawić? /szkice tyko poglądowe/....
2. Nasyp na zdjęciu na pewno jest optycznie przekłamany. Z tego co pamiętam to starałem się w miarę zachować proporce 1:1,5 czyli 1 na wysokość do 1,5 na szerokość - jak pisze @Andrzej Harassek .
W perspektywie która nie przekłamuje wygląda to tak:
Wysokość do korony nasypu 3,5 cm, odległość od osi nasypu do jego podnóża to 5 cm czyli proporcja wyszła 1:1,43 - jak dla mnie - akceptowalne.
Ja tylko pomalowałem, okalkowałem. Tak w ogóle to nie mam wyrafinowanego sprzętu - ani lasera do cięcia ani drukarki 3D. Nie znam się na Corelu, elektronice ... Wykorzystuję często coś co było w zamyśle czymś zupełnie innym albo zrobionym dla innej skali lub jest czymś co mialo być wyrzucone. Czasem w czyms pomoże jakiś kolega... Kiedyś w rozmowie mistrz małych rzeczy (pamiętacie pociągi 1:700 ?) @Adam66 nazwał mnie modelarskim hipisem
Gdyby liczyć od osi symetrii, to zależnie od szerokości korony wartości liczbowe pochylenia skarpy (stosunek wysokości do szerokości) byłyby różne przy takim samym kącie pochylenia - przecież to nonsens.
Gdyby liczyć od osi symetrii, to zależnie od szerokości korony wartości liczbowe pochylenia skarpy (stosunek wysokości do szerokości) byłyby różne przy takim samym kącie pochylenia - przecież to nonsens.
Kolejny moduł - jak na ten projekt będzie gigantyczny szeroki nie na 22 a 44cm i długi na 50 cm - będzie spinał dwa szeregi mikromodułów. Ma też być miejscem podłączeń elektrycznych zasilających moduły.
Głównym motywem krajobrazowym ma być rzeczka przepływająca przez niewielki zbiornik. Trzeba dla nich przygotować miejsce:
No i chyba najciekawsze - będzie miał krótką pętlę jeżdżącej wąskotorówki:
Zagraniczni koledzy od Zetki zaczęli mnie podpuszczać, że może jeszcze żaby będą - to chyba delikatna kropelka zielonej gęstej farby musiałaby być ...
Na tej fali poszła sugestia że może jeszcze bocian jak żaby i w efekcie uznałem, że dobrym pomysłem będzie para czapli.
Moduły szykują się do wyjazdu do Altenbeken. W sumie to tak kompleksowo pierwszy raz poskładałem. Nie ma jeszcze drugiego końcowego - ale tylko na zdjęciu - pracowałem intensywnie nad nim, ale nie było czasu by tu coś z tego relacjonować. Na razie więc pozostanie niespodzianką.