• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Minimoduły

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.541 19 9
Powoli w module z rzeką pojawia się woda i buduje się samo korytu rzeki...
Teraz jest już za późno, ale uwaga na przyszłość - rzeki mają tendencję do meandrowania. A to oznacza, że osady (piasek, resztki roślin, itp.) zbierają się po wewnętrznej stronie zakola rzeki, a nie po zewnętrznej, jak zrobiłeś to na swoim moduliku.

Ponieważ zakładam, że modulik będzie włączany przy tunelu i w "górskiej" okolicy to przygotowałem też skałę...
Na mój gust taka samotna, szpiczasta skała na płaskim terenie wygląda dość nienaturalnie. Raczej bym zrobił coś w stylu skały z modułu z szałasem.

P.S.
Pomysł z odłączoną bocznicą świetny. :)

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.617 14 6
Szkoda że ten kawałek bocznicy nie ma połączenia z linią główną, super by to wyglądało jakby stały przy rampie 2 wagony, to by dodało tej makiecie uroku.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.251 39 0
Szkoda że ten kawałek bocznicy nie ma połączenia z linią główną, super by to wyglądało jakby stały przy rampie 2 wagony, to by dodało tej makiecie uroku.
Niezły pomysł - jeśli będę kontynuował budowę kolejnych modułów w tej technologii to mam jeszcze trochę gotowców, które mogą być do takiej opcji wykorzystane - np. jako instalacja terminala paliwowo-gazowego.

Tymczasem powrót do modułu z rzeczką. Teren ma nie być płaski - pierwotnie został uformowany tak:

IMG_9384.JPG

Skały pomalowane i pojawiło się trochę zieleni:

IMG_9392.JPG

Z poziomu gruntu:

IMG_9397.JPG

Jak widać całość jeszcze wymaga pracy .

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.251 39 0
Ostatni akord pracy nad modulikiem z rzeczką - dodane trochę trawy wysokiej (jak na skalę), krzaczki i dwa świerki. Całościowo wygląda to tak:

IMG_9468.JPG

I sama rzeczka z brzegiem trochę bardziej zarośniętym krzakami:

IMG_9467.JPG

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.206 216 0
Same fale mi się podobają, może trochę za duże jak na taki spadek.
Wydaje się, że za dużo suchego pędzla. Da się to trochę zmyć?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.251 39 0
Czy z punktu widzenia rzeczywistości scenka z takim budyneczkiem do którego dochodzi tylko ścieżka i nie jest to posterunek dróżnika przejazdowego (bo droga nie przechodzi przez szlak kolejowy) ani nie odchodzi w tym miejscu żadna bocznica ma sens ?

IMG_9473.JPG

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.882 526 30
Czy z punktu widzenia rzeczywistości scenka z takim budyneczkiem do którego dochodzi tylko ścieżka i nie jest to posterunek dróżnika przejazdowego (bo droga nie przechodzi przez szlak kolejowy) ani nie odchodzi w tym miejscu żadna bocznica ma sens ?
A co to w takim razie jest? Taki budynek przy torze kolejowym może być a) strażnicą przejazdową, b) nastawnią - posterunkiem odgałęźnym lub odstępowym (blokowym), c) nastawnią - posterunkiem bocznicowym lub osłonnym np. przy skrzyżowaniu z inną linią kolejową w jednym poziomie (również o innej szerokości toru), albo przy splocie torów np. na wąskim moście itp. Jakoś nic innego mi do głowy nie przychodzi, więc jeżeli nie jest to nic z tego, to raczej nie ma to sensu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Makieta i moduł Z 13