• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Minimoduły

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
634 3 0
Świetnie wyglądają te luksfery. Z czego są wykonane? Przydała by sie informacja czy model tej piekarni to jakiś model plastikowy czy samoróbka itp. co, czym i z czego.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Świetnie wyglądają te luksfery. Z czego są wykonane? Przydała by sie informacja czy model tej piekarni to jakiś model plastikowy czy samoróbka itp. co, czym i z czego.
Model plastikowy. Luksfery też są z plastiku z gotowej wypraski. Posklejałem go pewnie z 15 lat temu albo i trochę dawniej. Producentem jest Vollmer i ten sam budynek sprzedawany był pod różnymi numerami katalogowymi (9610, 7900) zarówno dla skali N jak i dla Z. Obecnie nosi numer 47900.
https://www.menzels-lokschuppen.de/Modellbahnen/Gebaeude/Vollmer-47900-Betonwerk.html

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.596 50 5
@Kpt. Nemo Pawle, chciałem uprzejmie zauważyć, że nie wszędzie rampa towarowa "musi" być przy samym torze.
Poniżej przykłady, których jest o wiele więcej.

*Zdjęcia nie moje - z neta - nie pamiętam stron (wyszukiwałem w googlach po nazwie stacji).
49845666427_41027d15ce_k.jpg
12720404284_682ea05b8f_o.jpg

Ostaszewo Toruńskie.jpg

Śliwice.jpg

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Zwłaszcza te dwie kładki zasługują na miano rampy, zwisa mi to, napisałem co czułem, róbcie co chcecie i tak utoniecie w samozachwycie.

Że tez Ci się chciało szukać przykładów żeby mi to udowodnić, strach pomyśleć co ludzie są gotowi zrobić żeby ich racja była na wierzchu.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.716 141 0

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.596 50 5
Pawle, nie chodzi o rację na wierzchu, ale o to, że nikt nie ma na nią monopolu, bo jest jak dupa - każdy ma swoją ;)

Koniec offtopu. Kolega Zdrada69 niech pokazuje następne elementy tego małego rękodzieła :) :kawa:(y)

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Ja tylko dodam - ma być w miarę realistycznie ale nie hiperrealistycznie. Gotowe modele - jak się da to trochę podrasuję ale co do zasady zostaną jak fabryka dała a ja potrafiłem je 15 lat temu posklejać. I nie chodzi o to żeby były "ochy" i "achy". Dobre rady i krytykę przyjmuję ze spokojem - jak gdzieś się uda poprawić - to to robię, jak nie to świadomie nie robię. I tak dobrze, że robię bo ponoć tych co robią to coraz mniej. A że robię w dziwnej skali 1/220 to tym bardziej folklor ale tez pokazanie, że można inaczej.

Tak na marginesie - chyba będzie mały moduł na którym pojawi się wąskotorówka (plan w głowie jest).

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
W budowie kolejny modulik 220mmx200mm. Tym razem głównym elementem będzie rzeczka więc sama konstrukcja trochę bardziej skomplikowana:

Po przyklejeniu listem stanowiących podstawkę zostało wycięte koryto a jego dno z tektury wklejone na dodatkowych listewkach:

IMG_9219.JPG

IMG_9220.JPG

IMG_9221.JPG

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Mostek zrobiony został z przęsła mostowego Maerklina 110mm przeciętego na pół. Usunięta została jedna boczna blachownica i całość sklejona w jeden 2 torowy most o długości ok. 5cm. Przyczółki na których został oparty zostały zrobione z plastikowej płytki Kibri:

IMG_9244.JPG

IMG_9288.JPG

Rozpoczęła się praca nad konstrukcja koryta rzeki:

IMG_9291.JPG

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Rzeka powoli zalewa się wodą można więc zająć się innym modulikiem. Też ma być jeszcze w górskim klimacie i głównym motywem będzie skrawek łąki z szałasem na skalistej górce:

IMG_9284.JPG

IMG_9285.JPG

IMG_9289.JPG

Zastanawiam się czy górka nie powinna być trochę bardziej trawiasta a mniej skalista ...

Dariusz71

Aktywny użytkownik
Reakcje
961 2 0
Na dole trochę rumoszu skalnego, trawy można dodać i krzaczków a koło domku brzoza? Czym jest zrobiona tekstura skały?

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Kolejny modulik powstaje dlatego, że miałem blaszkę fototrawioną z płytami nagrobnymi i małą kartonową kapliczkę. Bedzie więc wiejski cmentarzyk przy torach:

IMG_9336.JPG

Płot z kartonu (Archistories) został specjalnie dokupiony

IMG_9337.JPG

Jak widać to dość mały modulik:

IMG_9342.JPG

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Powoli w module z rzeką pojawia się woda i buduje się samo korytu rzeki:

IMG_9357.JPG

IMG_9358.JPG

IMG_9359.JPG

IMG_9361.JPG

IMG_9362.JPG

Ponieważ zakładam, że modulik będzie włączany przy tunelu i w "górskiej" okolicy to przygotowałem też skałę, która może być zamontowana na brzegu. Oczywiście wymaga jeszcze pomalowania. Cały czas zastanawiam się czy ją montować czy może jednak uczynić elementem innego moduliku. Jestem otwarty na opinie.

IMG_9363.JPG

Załączniki

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Po zastanowieniu - góry przy strumieniu nie będzie ale sam teren będzie lekko zróżnicowany więc znowu schnie masa modelarska. Praca nad tym modułem posuwa się więc powoli.

Równolegle - pod dwa od dawna sklejone budynki (magazyn "ogólny" i magazyn zbożowy) powstaje kolejny moduł- tym razem większy bo podwójny oparty o dłuższe tory - 440mm. Będzie się mógł dobrze zestawić z prezentowaną wcześniej piekarnią GS-u. Ponieważ magazyny mają rampy po obu stronach ułożyła mi się w głowie taka historia - kiedyś była bocznica - pewnie szlakowa, która obsługiwała te magazyny. Potem główna linia została totalnie zrewitalizowana a bocznica nie będąca własnością kolei nie była już potrzebna ale też nie została rozebrana ...

Przed zainstalowaniem budynków i posianiem trawy wyszło coś takiego:

IMG_9279.JPG

IMG_9280.JPG

IMG_9338.JPG

IMG_9339.JPG

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Makieta i moduł Z 13