a czy zauważyłeś, że Piwowoński tę książkę napisał "nożyczkami" ?
Można zestawić wszystkie publikacje, które są ujęte w tej książce.
- Twoj wpis uruchomil we mnie apropo Om34 w albumie Piwowonskiego przyjrzenie sie skad autor odnosnie tej serii lokomotywy eksportowej wziął wiedze i tak zdjecie parowozu wg mnie jest z archiwum HCP jak i dane charakterystyki , mam nadzieje tylko , ze sie nie pomylil , ale pozostalą wiedze skad wzial ?- dla przykladu skad wiedza ,ze nazwa towarzystwa kolejowego to Kiang-Nan, nazwa statku (City Hereford) , ktory przewiozl ta lokomotywe do Chin i tak dalej ...
- mysle ,ze to moze z ktoregos periodyku branzowego polskiego z tamtego czasu ?
-ale - przy okazji mnie przypomnialo sie cos ciekawego , mianowicie kiedys widzialem( na pewno) zdjecie naszego Pacyfika juz w Chinach podczas eksploatacji , pamietam , ze bylo troche podretuszowane , pamietam ,ze na tym zdjeciu ten nasz parowozik nie wygladal tak" atrakcyjnie" jak na fotkach fabrycznych HCP , na tym zdjeciu w tej jakiejs publikacji sprawial wrazenie bardzo skromnego ledwo rozpoznawalnego -ale pamietam , ze bylo wspomniane w opisie pod zdjeciem ,ze to polski parowoz, nie pamietam dalszegj tresci, i .. szukalem tropem ze tresc byla w naszym jezyku ,a wiec , w ktoryms z naszych publikacji ale tego nie potwierdzily poszukiwania - w artykulach polsko jezycznych nie ma owej fotografii i zaczelo mi świtac , ze to zdjecie moglo byc w ktoryms obcym wydawnictwie - zaczalem przeszukiwac pamiec swoja w czym to ja widzialem ta fotografie i wlasnie Twoj wpis uruchomil we mnie wysilek przypomnienia sobie .. i wydaje mi sie ,ze to moglo byc w ktoryms roczniku Railways Gazette (1934/35 lub 36)- w najblizszym czasie odwiedze stosowna instytucje w ktorej wertowalem kiedys dawno temu owe publikacje (miesieczniki) angielskie- mam nadzieje ze to tam wlasnie widzialem - to zdjecie to prawdziwy arcyrarytas ..
-inna sprawa bardzo szkoda ,ze autor(Piwowonski) nie podal zrodla wiedzy informacji , w ktorej to napisal , ze to chinskie towarzystwo zamowilo ...dwa takie parowozy