• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

makieta w skali Z 1:220

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.603 36 1
Nastawnie na Twojej makiecie są wysokie, a więc naprężacze znajdują się w nastawni. Czyli trzeba dołożyć pędnie (lub kanały pędniowe) i imitację pokryw napędów zwrotnicowych przy zwrotnikach. Przygruntowe przestawianie zwrotnic wiąże się z nastawniami wykonawczymi, parterowymi i ewentualnie jednej dyspunującej (kiedy jeszcze w Białymstoku funkcjonowała, to była jako jedyna piętrowa). Czyli bambuły (czy jak im tam) - nie. Wykończyło by to Twoich pracowników (zwrotniczych) gdyby za każdym razem musieli dygać na piętro nastawni ;) aby otrzymywać dyspozycje układania przebiegów.

OP
OP
lukas76

lukas76

Aktywny użytkownik
Reakcje
99 3 0
Czyli z tego wynika, że dam kanały a zwrotnik tylko na bocznicy? Tylko jak rozwiązac kanal dla zwrotnicy przy tunelu- trochę kawał drogi do nastawni

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.603 36 1
Przepraszam, ale to jedna z moich wad, że po moich wypowiedziach jest więcej watpliwości niż przed. Chodziło mi o to, że te jubilerskie latarnie zwrotnicowe, które zrobiłeś mogą być zastosowane przy każdym rozjeździe. Natomiast napędy zwrotnicowe, przy takiej nastawni powinny być pędniowe (czyli imitacja pokrywy napędu obok latarni zwrotnicowej i pędnie lub kanały pędniowe prowadzące do napędów). Nie ma jednak co robić przeciwwagi - ciężarka - do przygruntowego przestawiania zwrortnic, bo przy piętrowych nastawniach się ich nie stosuje :arrow: Byłyby bardzo kłopotliwe (nie tylko trzeba wchodzić i schodzić w kółko, ale i jeszcze dźwigać pęki kluczy do zamków zwrotnicowych) :roll:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.498 553 30
Kolega bstok70 ma rację, nastawnie piętrowe buduje się przy urządzeniach mechanicznych ześrodkowanych (pędniowych). Wtedy przy zwrotnikach nie stosuje się dźwigni z przeciwwagą (zwrotnice są nastawiane z nastawni za pomocą pędni właśnie), ale same zwrotniki ze wskaźnikami jak najbardziej tak. Przy takich urządzeniach buduje się dwie nastawnie, na obu końcach stacji, właśnie po to, by pędnie nie były za długie - pędnie zwrotnicowe zasadniczo mogą mieć do ok. 200-300 m długości (podaję z pamięci, nie mam możliwości sprawdzenia w przepisach). Z tego wynika, że przydałaby się druga nastawnia, w okolicach tuneli. Ale swoją drogą dwie nastawnie dla trzech zwrotnic wydaje się przesadą. W rzeczywistości na takiej stacji byłaby jedna nastawnia w środku (zwykle w budynku stacyjnym), a zwrotnice byłyby nastawiane ręcznie miejscowo (do ich obsługi nie raz używano roweru!) i tylko semafory nastawiane byłyby pędniami (pędnie do semaforów mogą być dłuższe).

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.360 17 2
Będzie zestaw 2 płytek. O dwóch wymiarach ( te podam później. ) Robiłem mały rekonesans i zainteresowanie jest tak małe, że nie wiem jak na tym wyjdę. Jak byli by chętni to i w tym tygodniu mogę zacząć odlewać.

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak by było zainteresowanie to ja mogę wykonać jako pojedyncze sztuki :D
Zainteresowanych proszę o zgłoszenie się na PW.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.360 17 2
I fotka z wymiarami. Nie pytajcie czemu tak jest bo sam nie wiem :oops:
w tej skali wszystko łamie się i kruszy i tyle zdołałem osiągnąć
To byłby zestaw: ;)

Załączniki

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.360 17 2
Panie Lukasie:
Jako, że robiłem dziś formy z silikonu dla H0 a naparsteczek został zalałem na szybko i te trylinki. Jak forma wyjdzie to może się dogadamy :D

xtro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
lukas76 napisał(a):
W związku z nadmiarem wolnego czasu zrobiłem sobie coś do przechowywania mojej kolekcji
Kurde widzę, że masz 2x moja ulbioną wizualnie 8864... szkoda, że kupiłes BR89 bo mam akurat dwie i można by się machnąć na zamianę :) Nigdzie jakoś nie moge trafić no oczywiście zawsze pozostaje sklep w necie :) ale ta cena

xtro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
heh... tak jeszcze przy okazji, już chyba z piąty raz oblukałem wszystkie fotki Twojej makiety i trudno się od ich oderwać - mało jest rzeczy w np. na necie tak fajnych, a praktycznie ma się odczucie, że każdy fragment makiety opowiada jakąś historę - tu ludki coś piją, tam remontuja itd... dzień z życia (Bawarii :) ??)

Jest jedna rzecz , która mi jakoś się zdaje za bardzo się rzuca w oczy.... elektryfikacja. Wiem, wiem, że jest sporo pracy w nią włożone , że masz elektrowóz i pewnie jakiegoś "kroko" jeszcze dodasz, ale tak patrzę na te foty wsześniejsze, jakos bardziej klimatycznie jest bez drutów.. to oczywiście moje subiektywne odczucie, ale juz wiem , że mimo iż sam mam sentymant do elektorowozw, to nawet jesli będę miał jakiś (a chciałbym ten malutki E69 bo takie miniloko mi się podobają - niestety wydatek jakies 300 ojrosów) to sam chyba zrezygnuję... z trakcji...

A wiesz, tak fajnie by było jakby na górkę to zamku kursowała kolej linowo - szynowa :) Taka jak w Krynicy ze schodkowym wagonem :)

OP
OP
lukas76

lukas76

Aktywny użytkownik
Reakcje
99 3 0
Dzięki za analizę. No cóż jedną 8864 sprzedałem bo też miałem dwie :)a co do kolejki to mały problem bo góra jest z 2 części- tzn "góra" góry się zdejmuje bo mam tam dostęp do torów w tunelu . A co do trakcji elektrycznej to jak sam zauważyłeś krokodyle mam nadzieję ze się znajdą w moich zbiorach - bo to moje ulubione lokomotywy tak jak ten szwajcar brązowy . pozdrawiam

nesek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie byłbyś zainteresowany może pokazaniem swojej makiety i przy okazji małym spotkaniem w NCK (Al. Jana Pawła II ) przy okazji wystawy makiet ?

Więcej tutaj :

viewtopic.php?f=10&t=9045

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Makieta i moduł Z 3
Makieta i moduł Z 29