• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa ++++ Makieta--półka dookoła garażu dla torów H0, TT i N ++++

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.821 33 0
Szymek musiałby furę wystawić z garażu na parking, to wtedy może.... kto wie...
Wszystko wiadomo :) Fura od roku parkuje w innym garażu ;) Jakby parkowała w tym to i przy skali N/TT/H0 bym nie poszalał :) Na inne skale może przyjdzie kiedyś czas :) Na razie koncentruję się na ukończeniu góry nad nowym muro-tunelem... a potem chcę pociągnąć instalację 16V by w końcu zrobić coś co mi chodzi po głowie od 30 lat, od kiedy zobaczyłem w katalogu TT te schematy ;) Chciałbym mieć na szlaku semafor, który albo sam, albo ja go zmieniam i on zatrzymuje mi pociągi ;)
Wiem wiem... że to proste układy i mało ciekawe dla wyjadaczy , ale interesują mnie najprostsze i bardzo analogowe rozwiązania ;)
20240202_135510.jpg 20240202_135506.jpg

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.565 120 86
Element 6630 - to dioda w 'rurkach'. Gdybyś chciał zastosować te schematy to trzeba by było jakiś kawałek toru modelowego przeciąć i dobrać diodę z serii 1N (1 N4007). I wlutować ją w odpowiednim kierunku. 6620 to wystarczy jeden tor przeciąć.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.821 33 0
hehe
chcesz kilka takich "kultowych" pulpitów?
Misiek jak masz nadmiar to pewnie ze 2 sztuki bym przygarnął :)

Element 6630 - to dioda w 'rurkach'. Gdybyś chciał zastosować te schematy to trzeba by było jakiś kawałek toru modelowego przeciąć i dobrać diodę z serii 1N (1 N4007). I wlutować ją w odpowiednim kierunku. 6620 to wystarczy jeden tor przeciąć.
Wiem że potrzebna ta dioda. Mam nadzieję że jeszcze jakąś znajdę w swoich zapasach z dawnych czasów, gdy budowałem pulpit na przekaźnikach do st. STRUMIEŃ .....kiedy to było o kurcze lata 2006/2007....zaraz minie 20 lat. Jakby ktoś tematu nie znał to zapraszam :)
https://forum.modelarstwo.info/thre...ł-jak-zwał-grunt-że-sie-cos-ruszyło.26/page-2

Z pocięciem toru nie będzie problem. Ten temat mi zajmnie minutę lub jeszcze mniej czasu :) więcej problemów zajmie lutowanie kabelków i robienie przedłużek pod deskę, aby się z tym połączyć :)
Musze na start zorganizować jakiś semafor lub tarczę aby się za temat zabrać. Myślę że do roku czasu coś wykombinuję.

Niekoniecznie.
Ja mam cały tor bttb, tylko pod makietą schowany i kabelkami połączony z modelowymi.
:ROFL:
Piotrze dzięki tobie mam te sterowniczki. Zakładam że w razie problemu z diodą, takie tory przewodzące w jednym kierunku masz gdzieś u siebie na szafie :)

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.149 18 0
od kiedy zobaczyłem w katalogu TT te schematy ;) Chciałbym mieć na szlaku semafor, który albo sam, albo ja go zmieniam i on zatrzymuje mi pociągi ;)
Wiem wiem... że to proste układy i mało ciekawe dla wyjadaczy , ale interesują mnie najprostsze i bardzo analogowe rozwiązania ;)
Zobacz załącznik 1080809 Zobacz załącznik 1080810
Dżizas, miałem ten katalog BTTB - niebieski, z Ludmiłą na okładce. Tak, też chciałem mieć takie cuda na makiecie, którą dostałem na gwiazdkę w 1987 roku, ale nie dotrwała ona do czasu, kiedy byłbym w stanie sam sobie coś takiego zrobić ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.821 33 0
Kolejny dzień klejenia góry. Jest szansa że jutro osiągnie swój finalny kształt. W zbocze wmontowalem 13 letnie odlewy skał. Może będą się dobrze komponować z resztą.

Ale ja nie o tym....dziś wpadł w me ręce długo oczekiwany model Vectrona, nawet idało się go pogonić :)

Do tego wpadł kolega i podrzucił wagon....od teraz mam myszy w garażu i 39 krewetek w akwarium :)
20241030_191135.jpg

Reakcje
1.476 19 9
...potem chcę pociągnąć instalację 16V by w końcu zrobić coś co mi chodzi po głowie od 30 lat, od kiedy zobaczyłem w katalogu TT te schematy ;) Chciałbym mieć na szlaku semafor, który albo sam, albo ja go zmieniam i on zatrzymuje mi pociągi ;)
Jako "urodzony automatyk" to robiłem cuda na tych klawiaturkach i przekaźnikach. ;)
Najczęstszym układem była blokada dwustawna na szlaku. Ale projektowałem też bardziej skomplikowane układy, np. do obsługi torów odstawczych w tunelu, gdzie pociągi "kolejkowały się" na kolejne tory.
I tutaj mam parę uwag:
- te diody przy torach były mało wygodne. Ja je zastępowałem zwykłymi diodami prostowniczymi np. BY550.
- do wszelkiego rodzaju automatyk potrzebne będą kontakty szynowe. Chyba, że planujesz jakiś inny sposób wykrywania przejazdu pociągu.
- do sterowania układami automatyki używałem zwykle napięcia stałego 12V= zamiast 16V~. Dzięki temu wiele zależności dawało się zrobić na samych diodach. Przy stałym napięciu zasilania można też było pozabezpieczać cewki elektromagnesów diodami przeciwprzepięciowymi, które chroniły styki krańcowe przed ich upalaniem.