Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Dziękuję. Mam nadzieję że w całości to będzie się jeszcze lepiej prezentować Efekt finalny niebawem. Mam nadzieję że już w filarem mostu który teraz jest w stanie wirtualnym.
Bardzo podobają mi się te suche krzaczory i opadnięte na ziemi suche liście. Bardzo naturalnie wkomponowane w krajobraz.
Majeranek, czy co?
Natomiast te pionowe zielska na murze są chyba ciut za równe.
Bardzo podobają mi się te suche krzaczory i opadnięte na ziemi suche liście. Bardzo naturalnie wkomponowane w krajobraz.
Majeranek, czy co?
Natomiast te pionowe zielska na murze są chyba ciut za równe.
Te suche liście to zmielone łodygi chwastu jakiego pełno przy każdych torach i przesianego na sitku. To taki pył z drobnymi trocinami o długości max do 2-3mm. Pionowe zielska będą jeszcze korygowane, jak tylko dostanę nowy zapas siateczki. Niestety ten stary ok 15 letni już się skończył :/
Teraz ruszyłem temat wiaduktu, który ma okalać i przysłonić rurę od instalacji centralnego ogrzewania. Tutaj na wstępnych przymiarkach do tego co już istnieje.
Temat cięty z ręki i ze ścinek kartonu jakie mam w domu. Nie oceniajcie go już teraz. Dajcie mi chwilę aby go ukończyć i zaprezentować w pełnej odsłonie... wtedy może będzie lepiej
Tutaj już po przyklejeniu paru elementów wzmacniających konstrukcję
Roboty lecą na 2 frontach. Na jednym ogarniam do końca filar...
A w garażu ciągle dosadzam krzaków. Ruch ciągle trwa. Tak to wygląda w panoramie.
Że skalą TT...
I że skalą H0
Za filarem trzebabędzie ogarnąć tunel i mur na zakręcie
Dziś udało mi się wpaść na chwilę do garażu I dokleić parę krzaków. Dziś dodałem troszkę krzaków żółtych tak aby złamać lekko monotonię zielonego i zasymulować wstępną jesień. Przy okazji zagościł kolega @piottrw i podrzucił dwa nowe wagony IC
Poniżej parę lepszych fotek że zbliżeniem na zbocze. Jeszcze odrobina roboty tam mnie czeka, ale już widzę koniec
Dzięki to zbieranina z ostatnich 20 lat tego co mam po szafach. W krzakach są wyroby POLAKA, Komosa ciernista malowana na różne kolory i obsypana rożnymi posypkami POLAKA i wysuszony PERUKOWIEC, oraz jakieś resztki siateczki z HEKI. https://www.wik-tor.pl/Perukowiec-podolski-Royal-Purple-na-pniu-p5179
Cała ta kakofonia kolorów fajnie się uzupełnia
Wczoraj w nocy walczyłem z filarem do wiaduktu. Może się uda go dziś sprytnie zamontować już na stałe.
No most się nieźle prezentuje. Już jest na miejscu wklejony i przykręcony. Elegancko zamyka kadr i chowa rurę od C.O. W planach jest jeszcze dodanie tam jakiegoś pseudo toru i jakiegoś zagonu towarowego który schowa rurę na kolejne 2-3cm
Sam most jest w prosty sposób mocowany w sam filar. W podporach są szpilki i od góry jest spinany takimi spinkami. Wszystkie szpilki w filarze przechodzą przez podklejone listewki sosnowe o grubości 4mm, więc zakładam że karton nie ulegnie rozerwaniu.
Witaj @pado
Zainspirowała mnie bardzo idea jaka zaprezentowałeś i postanowiłem wykorzystać Twoje doświadczenia u siebie
Posiadam dość duże pomieszczenie w piwnicy mojego domu i myślę tam zrobić ;podobną półkę wzdłuż trzech ścian
Czy mógłbyś napisać na jakiej wysokości od podłogi zamocowałeś konstrukcję?
Ja nie mogę się zdecydować czy ma to być wersja na stojaka czy na siedząco
Powiedz proszę jak to wygląda z perspektywy użytkowania
Podziwiam i pozdrawiam
Robert
Witaj @pado
Zainspirowała mnie bardzo idea jaka zaprezentowałeś i postanowiłem wykorzystać Twoje doświadczenia u siebie
Posiadam dość duże pomieszczenie w piwnicy mojego domu i myślę tam zrobić ;podobną półkę wzdłuż trzech ścian
Czy mógłbyś napisać na jakiej wysokości od podłogi zamocowałeś konstrukcję?
Ja nie mogę się zdecydować czy ma to być wersja na stojaka czy na siedząco
Powiedz proszę jak to wygląda z perspektywy użytkowania
Podziwiam i pozdrawiam
Robert
Cześć, bardzo się cieszę że moja prezentacja zabawy makiety zainspiruje kogoś na naszym forum. Idea ta jest ona o tyle fajna że szlak się nam wydłuża, a wcale nie tracimy całego pomieszczenia na makietę... a jak widać, nawet na wąskiej półce można zrobić całkiem atrakcyjne klimaty z tego co oferują producenci, lub z tego co mami zmajstrujemy.
Poziom desek na których jest ułożony tor to 150cm nad posadzką. Dziś bym to zrobił z 10 cm wyżej, aby to mieć na lepszej wysokości (sam mam ok 184cm). Teraz muszę się lekko pochylać/zgarbić aby przyjąć perspektywę ludzika w skali. Osobiście polecam zrobić to na wysokości ust/nosa.
Wiem że to wysoko i kłopotliwe przy budowaniu (potrzebna podstawka), i że inni mniejsi będą mieć trudniej coś zobaczyć, ale realnie to ty będziesz głównie to oglądał i myśl o sobie-plecy nie będą boleć
Szerokość desek pierwotnie miał ok 20 cm. Teraz poszerzam je o kolejne 8cm.... wszystko po to aby pomieścić 3 skale obok siebie i zamodelować jakiś teren
Powodzenia w realizacji swojego projektu.
Darku jakbym sobie zrobił swoje półki na wysokości blatu w garażu (ok 85cm) to wtedy powstaje problem - ani wejść ani wyjść z pomieszczenia Mając na wysokości ok 150 cm problem się rozwiązuje. Z drugiej strony z racji obowiązków domowych/rodzinnych, jeszcze nie miałem okazji zmęczyć się staniem przy makiecie. Do tego siedząc po 8h przed komputerem, myślę że mi nie zaszkodzi jak trochę postoję prze/po pracy w garażu i się trochę poruszam. Aby coś poprawić to mi wystarczy pudło bananowe z deską - cyk jestem wyżej i już poprawiam
Ale faktem jest że każdy robi jak mu najlepiej i najwygodniej.... ja wole na razie taki poziom torów... za to nie bardzo czuję klimatu robienia torów kolejowych pod sufitem nad drzwiami na wysokości ok +-230 cm i wyżej nad podłogą pomieszczenia....
@pado dzięki Ci wielkie za szybki odzew i szczegółowe wskazówki
Z uwagi na moje problemy z kręgosłupem myślę, że jednak będę mocował konstrukcję w wersji "na stojaka" bo tak jak piszesz nie zaszkodzi trochę postać zamiast siedzieć.
Ja z racji swoich obowiązków jestem skazany na bardzo powolne działanie więc proszę nie spodziewać się, że w najbliższym czasie coś się u mnie zadzieje oprócz pomiarów i projektu ale obiecuję gdy tylko zacznę jakieś prace materialne pozwolę podzielić się swoimi wyczynami.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
R
Aby nikt nie myślał że się nic nie dzieje dzieje się dzieje. Na razie tworzę szkielet fragmentu muru który ma zamykać kadr na łuku. Po paru przymiarkach i pomiarach zaczyna to jako tako wyglądać i pasować do siebie.
Dziś jeszcze mocno na roboczo....
Ale niebawem coś z tego powstanie i myślę że będzie się pięknie komponować z resztą tego co zrobiłem do tej pory.
No to udało się zrealizować plan minimum na ten tydzień:
1. Posklejałem mur oporowy
2. Spatynowałem go
3. Dosadziłem trawy przy torach na łuku oraz na skarpie
4. Wkleiłem mur/tunel na swoje miejsce.
Bardzo mnie to cieszy
Miejsca ze zdjęć z posta powyżej, wyglądają teraz tak...
mur od filara mostowego wygląda tak
totalnym przypadkiem znalazłem inny kadr co mnie cieszy... ale by go ulepszyć już wiem że muszę dosiać parę cm2 trawnika...
Do garażu przyjechały też takie oto bolidy, które lepiej pasują jak Mercedes
Wczoraj udało się też otrzymać nowy set POLREGIO, do którego byłem nastawiony sceptycznie... ale na torach wygląda całkiem przyjemnie.
Udało się go pogonić pomiędzy dosiewaniem trawki, zainteresowanych zapraszam na filmik z dwoma SM42 i SU45 w skali TT...
A czemu się dziwisz ??
Czy Nka to królowa wszystkich skal ??
Dla mnie to skala jak każda inna. A Nkę schowałem do tunelu bo to była jedyna opcja, aby za torem TT i H0 zrobić bardziej trójwymiarowe tło, które daje lepsze efekty jak najlepsza fototapeta.
Za torem N'ki mam raptem 0,5-1 cm odległości od ściany. To wystarcza tylko na fototapetę... takie coś mam obok.
Stwierdziłem że zrobię coś ciekawszego. A to tylko przez zdjęcie jednego kolegi które mi wpadło w oko na grupie FB.
Poza tym ciągle szukam idealnej skali.... może za jakiś czas zobaczymy na torze jakiś model w skali 0e, i wtedy schowam za drzewami tor od TT