• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa ++++ Makieta--półka dookoła garażu dla torów H0, TT i N ++++

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.184 18 0
Panowie, chciałbym polajkować ostatnie posty, ale cholera, nie działa mi ani na telefonie, ani na komputerze.

W każdym razie - fajna jest ta "mała automatyka kolejowa". Przynajmniej jak się sypnie, to połowa Polski nie stanie, jak to czasem się działo przy awariach LCS-u w Poznaniu ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.850 33 0
@techno nie klacz bo teraz się buduję LCS w Nowym Sączu na LK104....aż się boję pomyśleć jak tam wywali system....

Aby nie myśleć o tym ogarniam swoją górę. Będzie taka.... teraz etap malowania :)
20241031_192744.jpg

Te odlewy gór to są Starsze jak mój jedenastoletni syn :)

Co jeszcze znajdę w szufladach. Niestety semaforów do TT nie mam. Ten musiałem zamówić na allegro. Czekam spokojnie.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.850 33 0
Góra powoli zaczyna się upodabniać do tej skarpy co jest po drugiej stronie filaru z mostem ;) Jeszcze parę zabiegów ogrodniczych i będzie można zająć się terenem przed torami ;)
20241106_184826.jpg
20241106_184831.jpg

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.850 33 0
Klimaty jak z okolic Wałbrzycha i Kłodzka...
Dawno temu tam byłem przejazdem w drodze na występy taneczne (filmik z czasów gdy już kamera VHS nie była mega zjawiskiem - to inny filmik z jednej z krakowskiej imprezy
), i byłem oczarowany infrastrukturą i krajobrazami kolejowymi. Bardzo mi się podobają tamte klimaty, a także szlak w wzdłuż doliny Popradu.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.850 33 0
Dni uciekają, czasu mało na pracę...ale coś tam działam. Na razie stwierdzam że zbocze na łuku zostało obsiane w 99,9%. Brakuje jednego czy dwu imitacji jakiegoś bluszcze maskującego łącznie elementów styroduru.
Mając ten element już gotowy zabrałem się za rozbiórkę torów....
20241110_142043.jpg

Niebawem kolejne wieści z placu budowy.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.850 33 0
Minęło parę dni i udało się....odpalić na krótko semafor, dodać odcinek resetujący w torze. W planach jest stycznik torowy aktywujący semafor na zielone. Brakuje mi także diody przewodzącej w jednym kierunku (te już w drodze :))
Jak na razie semafor działa. Sygnał zielone/czerwone mogę podać ręcznie. Reset w torze mogę odpiąć, tak samo ma być ze stycznikiem wzbudzającym semafor.
Na razie filmik z krótkiego testu....
zapraszam.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.850 33 0
Uruchamianie semafora prawie dobiega końca. Udało się zrobić normalnie instalację zasilającą 16V pod makietą, a nie jakieś prowizoryczne połączenia przez środek podłogi, o który można się potknąć. Na dniach dojdzie jeszcze kabel zasilający do wzbudzania światłą zielonego na semaforze...
W międzyczasie ruszyły też prace przy innych kabelkach i tak o to udało się zakupić 5 metrów taśmy ledowej, aby równomiernie doświetlić cały odcinek toru. Świetlówki przenoszę wyżej pod sufit ;)
Na razie pierwsze próby oświetlenia...
20241117_214004.jpg 20241117_213942.jpg 20241117_213856.jpg
Niebawem lepsze zdjęcia i wrażenia :)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.850 33 0
No semafor w pełni sprawny. Teraz na szlaku mogą poruszać się dwa składy, pod warunkiem że mają podobne prędkości. Wygląda to uroczo i cieszy oko.
Udało się też finalnie zainstalować 5 metrów ledów... dzięki temu cały odcinek półki jest równomiernie oświetlny i lepiej widać tabor. Oczywiście 2 przeniesione świetlówki jakoś w tym pomagają... ale widać że pasek Ledów robi dobrą robotę w tym temacie.
20241120_235716.jpg
20241120_235659.jpg