• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa ++++ Makieta--półka dookoła garażu dla torów H0, TT i N ++++

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.405 27 1
Na początku filmiku za Bykiem bardzo ładnie, trójwymiarowo wygląda to tło.
Pole, drzewa, słupy wysokiego napięcia i las w oddali nadają realistycznej przestrzeni podczas przejazdu pociągu. Dobra perspektywa.
Cegła oczywiście jest the best! (y)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.821 33 0
Na początku filmiku za Bykiem bardzo ładnie, trójwymiarowo wygląda to tło.
Pole, drzewa, słupy wysokiego napięcia i las w oddali nadają realistycznej przestrzeni podczas przejazdu pociągu. Dobra perspektywa.
Cegła oczywiście jest the best! (y)
Dziękuję za miłe słowo. Przede mną pomysł na kolejne metry, które trzeba teraz zrealizować ;) Czas zabrać się do pracy. Przemyśleć co zrobić, jak i z czego.
Na razie inwentaryzacja tego co mam do zabudowy aby złapać skalę i wielkośc
20240918_185436.jpg

Jak widać to mam w sumie do ogarnięcia ok 200 cm ściany. Jednak najważniejsza teraz dla mnie odcinek między rurami C.O. - czyli coś ok 130 cm, reszta już jakoś pójdzie. Pewnie zrobimy coś na kształt skarp z murami oporowymi. Z tyłu muszę schować tor dla skali N, i czymś muszę zasłonić kolejną rurę C.O. - pomysł jest taki by zrobić fragment wiaduktu kolejowego. Przynajmniej najniższe 15 cm kadru nad torem będzie dobra jako fototapeta ;)
Wstępne przymiarki na jakiś odpadkach wyglądają optymistycznie.
20240918_185832.jpg

Z detali to dodaj jeszcze siatki ochronne na wiadukcie - nad siecią trakcyjną.
Dzięki za uwagę. Muszę poszukać czy mam takie kratki/siatki gdzieś w trawionkach. Będę miał je na uwadze ;) Na razie muszę ogarnąć teren zielony i przygotować mury oporowe ;)

W lepszym świetle teraz mój fragment ścianki wygląda tak...
20240918_185423.jpg

20240918_185354.jpg

adi

Aktywny użytkownik
Reakcje
223 10 0
Zrób z rur C.O. imitacje kominów.
Komin nie musi być pod sam sufit pokoju ;) Te kilkadziesiąt centymetrów w cegle wyglądało by naturalnie, naturalnie.
Zawsze w fabryce jakiś komin się przyda.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.821 33 0
@adi i @melonowy taki jest plan, co do tej rury za fabryką. Ale w tym celu muszę namierzyć dobry materiał na zrobienie imitacji komina. Na razie nie mam czegoś takiego pod ręką.
Ta rura po drugiej stronie będzie musiała być w inny sposób zamaskowana ;)

Na razie trwają przymiarki pod budowę dalszego fragmentu skarpy gdzie musze ukryć tor od Nki ;) Niczym dobry krawiec ściągam miarę.
20240919_083200.jpg 20240919_083240.jpg

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.821 33 0
Sęk w tym że to musi być forma komina co obejmie mi rurę o średnicy ok 30mm :) Jak mi co wpadnie w oko to dam znać. Na razie mur oporowy i filar mostu. To priorytet teraz. Rury nad fabryką aż tak bardzo nie widać....ale już mam pomysł jak to sprytnie i efektywnie zrobić ;) A przynajmniej tak mi się zdaje :)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.821 33 0
Fabryki gotowe. Czas ruszyć z tematem przymiarek do dalszego etapu zagospodarowania terenu. Materiały zamówione, ale zanim zaczniemy coś kleić to najpierw zużyjemy parę odpadków by zrobić testy konstrukcji ściany oporowej i przyszłej skarpy która to schowa w sobie tunel z torem Nki.
Po pomiarach powstał model 2D, który przerobiłem na model 3D ;)
20240919_143430.jpg
i skonfrontowałem z taborem i jego patykami ;)
20240919_155310.jpg
niestety muszę wprowadzić lekkie poprawki ;)

Potem poszła akcja zaprawiania skarpy. Dziś dostała 2 i 3 warstwę trawki i posypek. Teraz wygląda pięknie. Niestety aparat mój nie oddaje klimatu jak to wygląda.
20240919_184352.jpg
20240919_184404.jpg
20240919_184651.jpg

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.821 33 0
Weekend był intensywny z okazji własnych urodzin, ale mimo wszystko udało się wykroić odrobinę czasu by odpocząć i podgonić prace w garażu. Udało się zrobić wzornik kopytko muru oporowego/tunelu dla Nki.
20240922_195355.jpg
Sam mur po pomiarach kleił się osobno
20240922_220347.jpg

Dzięki kopytku potestowałem czy tabor w skali N pojedzie swobodnie w tunelu nie blokując się. Przy okazji mając przekrój konstrukcji muru oporowego ogarnąłem miejsca bloczków oporowych dla całego muru i zasięgu trawki.
20240922_204353.jpg
Z odpadków zrobiłem symulacje kształtu zbocza pi razy oko, by zweryfikować swój ostateczny plan i muszę powiedzieć że wygląda to pozytywnie.
20240922_211259.jpg
Zdjąłem także wstępne przymiarki dla przyszłego filaru pod most, który ma pomóc zamaskować drugą rurę instalacji C.O., a przyokazji uatrakcyjnić troszkę kadr. Jak wyjdzie finalnie to sprawdzimy niebawem
20240922_195200.jpg
Pozdrawiam i miłego tygodnia.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.821 33 0
@daromaro złapię wysokość filara i mostu to będę wiedział jak malować i od jakiej wysokości. Wtedy psiknę ile trzeba :) choć niebawem pewnie tam wleci biały kolor tylko znajdę farbę. Faktem jest że ten brąz to średnio pasuje do nieba :)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.821 33 0
Nie ma co przerywać prac jak jest wena i się bardzo chce ukończyć kolejny etap prac.
Jak już wiecie ostatnie dni mijały/mijają mi na budowaniu muru oporowego.
Sklejony wcześniej mur udało się pomalować. Na początku całość została zapuszczoną washem ciemnobrązowym (nazwa widoczna na zdjęciu poniżej) prosto na goły styrodur. Cały styrodur naklejony jest na balsę o grubości 3mm.
20240923_165328.jpg

Potem dorobiłem gzyms/parapet wieńczący konstrukcję muru. Gzyms wykonałem z listewki 6x3mm. Całość co centymetr nadpiłowałem pilnikiem i wygładziłem papierem ściernym.
20240923_204737.jpg
Tak przygotowane listewki zapuściłem także washem ciemno-brązowym. Po przetarciu i przesuszeniu parapet podmalowałem na szaro używając ok 15 letniej farby akrylowej Fallera imitującej asfalt (zdjęcie poniżej).
Farby
20240924_095200.jpg
i washe
20240924_095232.jpg

Całość podmalowane przetarte ASFALTEM skleiłem. Potem poszły w ruch kolejne farby na przecierki lic kamieni. Czarna, jasnoszara, i imitująca ziemię. Kolejna warstwa do wash. Najpierw zielony u podstawy, a potem lekko suchym pędzlem na gzymsach i pod nim oraz na łączeniu arkuszy. Następnie innymi washami przecirałem mur tu i tam. Całośc oczywiście prawie na sucho jak na mega mokro. Potem całośc do suszenia na pare godzina na balkon.
20240924_132224.jpg

Wieczorem przytaszczyłem mur do garażu celem wklejenia.
W całej okazałości wygląda to tak :)
20240924_192346.jpg

Na mnie zrobił piorunujace wrażenie. Cały jest tak oddalony aby za niego wsadzić skarpy skał na dociętym styropianie o grubości 5cm.
Wstępne przymiarki wyglądają obiecująco
20240924_200328.jpg

20240924_200344.jpg

po docięciu reszty skarpa prezentuje się tak. Całość styropianó planuję podkleić na balsie o grubości 3-5mm i podzielić na 2 segmenty aby dało się je łatwo demontować w razie awarii w tunelu.
20240924_202751.jpg

Zgodnie z planem skala Najmniejsza gładko przechodzi pod tunelem :) Na rurce widać już wstępne pomiary pod wyrysowanie filaru dla mostu.
20240924_200411.jpg

Życzę miłego wieczoru/dnia.

Załączniki

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.821 33 0
Wygląda nienaturalnie ten mur oporowy przy budynku ,tam powinien być jakiś element przejściowy.
Pewnie i powinien.... ale nie przeszkadza mi to totalnie. Zasadzę tam jakieś krzaki i pnącza i zamaskuję łączenie.
W sumie fabryka przy moście żelbetowym też nie wygląda na mega realną... a mimo to cieszy moje oczy i to dla mnie najważniejsze :)

Mormegil

Aktywny użytkownik
Reakcje
293 4 0
Nie ma co przerywać prac jak jest wena i się bardzo chce ukończyć kolejny etap prac.
Zastanawiałem się jak Ci wyjdzie ten mariaż H0 i TT w pierwszym planie ale wygląda super. No i ta architektura wymiata. Jestem pod takim wrażeniem, że z braku garażu zaczynam patrzeć chciwie na strych. Pozdrawiam.

P.S. Koniec zachwytów, zaraz zjawi się Pan Harassek i spuści Ci łomot:
Całość styropianó planuję podkleić na balsie

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
2.838 29 2
Pewnie i powinien.... ale nie przeszkadza mi to totalnie. Zasadzę tam jakieś krzaki i pnącza i zamaskuję łączenie.
W sumie fabryka przy moście żelbetowym też nie wygląda na mega realną... a mimo to cieszy moje oczy i to dla mnie najważniejsze :)
Obiekt przemysłowy wyszedł super, mur super... idź za ciosem i na murze dalej leć z przemysłem

Reakcje
76 7 0
Kibicuje temu co robisz i generalnie bardzo mi się podoba. Ale to co tu jest na tym zdjęciu to ja sugerowałbym trochę jeszcze zmodyfikować chyba że masz to w planach i uprzedzam fakty.
Dość nie realistycznie wygląda dla mnie to że ten mur oporowy jest dostawiony do budynku. I należałoby założyć że ten grunt za murem może napierać na ścianę budynku.
W rzeczywistości ten mur powinien zakręcać przed ścianą o 90 stopni, w głąb, tworząc przerwę, tak aby grunt nie mógł bezpośrednio napierać na budynek. Chyba że założymy, że ściana budynku jest jednocześnie murem oporowym, co jest niezwykle rzadko spotykane, głównie w budowlach hydrotechnicznych zlokalizowanych w rejonach górskich.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.821 33 0
Dziękuję kolegom @mudol i @KronosVV za porady. Niestety żadnej z nich nie wcielę w życie, bowiem mam swoją wizję i ją realizuję wiedząc co i gdzie chce obserwować. Akurat kąt gdzie mi się łączy fabryka z murem jest najmniej istotna dla mnie, więc temu miejscu nie poświęcę za dużo swojej energii. Nawet z pełną premedytacją zamaskuję ten kąt.
20241001_185626.jpg
Cały ten motyw na tym odcinku traktuję jako czystą zabawę i idę na pewne kompromisy. Wynikają one z długości odcinka, jak i z odległości torów od ściany i z obecności 3 skal obok siebie.
Połączenie tych obiektów budowlanych jest złe i mam świadomość że w realnym świecie nie miałyby szansy bytu...

@BoGneR co do koncepcji industrialnej to temat do przemyślenia... ale bardziej myślałem o większych zboczach i skałach. Generalnie wkład ze zboczem zielonym jest wyciągany. Zawsze go można podmienić i przetestować inne warianty tła w późniejszym czasie... teraz czeka mnie praca nad filarem do wiaduktu kolejowego, który ma pomóc przykryć częściowo rurę.... wężykiem Jasiu wężykiem :)

Dziś udało się wpaść na chwilę do garażu i dosiać drugą warstwę trawki, a potem dosadzić parę drzew i krzaków.
Z grubsza wygląda to teraz tak. To na razie efekt godzinnej pracy. Planuję jeszcze jedną sesję z dosiewania skarpy na dniach, a potem roboty przy nasypie/skarpy nad potokiem...
20241001_185635.jpg
20241001_185600.jpg
20241001_185649.jpg
20241001_190506.jpg