• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Strumień/Padowo - zwał jak zwał, grunt że sie cos ruszyło

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.037 33 0
PO długich rozmyślaniach, doszedłem do wniosku że musze zrobić pewną modernizacje na stacji. Dlatego zabrałem sie do wymiany 3 moich skrzynek, na których są perony i tory stacyjne. Moja decyzja podparta była kilkoma argumentami:
-fatalny montaż torów na krawędziach modułów (często nierówne i kombinowane)-efekt zastosowania korka pod torem
-ogromna waga modułów zupełnie niepotrzebnie. Tym bardziej że to moduł gdzie nie montuje żadnych rozjazdów. Teraz to niema większego znaczenia dla mnie, ale np. za 20 latek może się to zmienić ;)
-wymiary 90*40 lekko przedobrzone. Wystarczą 80*40. Łatwiej się pakuje do samochodu jak też łatwiej się tym manewruje w mieszkaniu.

Prace budowlane ruszyły pełną parą i przedstawiam wam poprawione sklejenie szyn na dwóch sąsiednich modułach 6 i 7. Jutro będziemy się łączyć z druga głowicą w ten sam sposób jak i w tym przypadku. Wsuwki widoczne na zdjęciu nie będą stosowane. Użyłem ich tylko po to, aby ustawić tory we właściwym położeniu względem sąsiedniego modułu. Po prawie 2 dobach, gdy klej wysechł zdjąłem je:)

Załączniki

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.037 33 0
No i wszystkie 3 moduły mamy gotowe :) teraz czeka mnie przerobienie elektryki :) Tzn. przełożenie ze starych skrzynek do tych. Zanim to zrobię muszę wewntrzą stronę wykleić kartonem aby wzmocnić styropian :D

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Ja wyklejam zewnętrzną strone papierem toaletowym nasączonym rozwodnionym wikolem.
dzieki temu wygładzam ewentualne nierówności (mam na mysli górki rzeźbione lutownicą transf., tu akurat to nie ma znaczenia) oraz zabezpieczam styropian przed kroplami cyjanopanu i ogólnie go mechanicznie utwardzam.

Nawiasem mówiąc, ten tor znowu strasznie blisko krawędzi i w dodatku na górce, będzie tam jakaś pleksa zabezpieczająca?

PS. co robisz ze starymi skrzynkami? Moze nie masakruj ich z powodu paru kabelków, moga sie kiedyś przydać.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.037 33 0
ciekma napisał(a):
Nawiasem mówiąc, ten tor znowu strasznie blisko krawędzi i w dodatku na górce, będzie tam jakaś pleksa zabezpieczająca?

PS. co robisz ze starymi skrzynkami? Moze nie masakruj ich z powodu paru kabelków, moga sie kiedyś przydać.
Mmm pleksi :?: Nie wiem czy będzie. Obyło się przez półtora roku bez, a teraz gdy PKP dostało fundusz na remont torowiska tym bardziej się obejdzie bez, ale kto wie :) Co do skrzynek to nie wiem być może zostaną. Ale będę i tak chciał z nich kilka rzeczy odzyskać. Np. płotek albo domek. Na resztę się nie nastawiam J Co do elektryki to właśnie ciągle myślę czy ją pruć czy też zostawiać i zrobić całkowicie nową w swych modułach :D

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
dekoracje odzyskaj ale elektryke zostaw przynajmniej te torową, ja dojrzewam do zrobienia własnych głowic bo mnie wkurzają te przejściówki, wtedy będzie mozna te twoje stare głowice połączyć ze starymi równiami stacyjnymi i mieć jakąś stację odstawczą/zapasową itp.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.037 33 0
ciekma napisał(a):
dekoracje odzyskaj ale elektryke zostaw przynajmniej te torową, ja dojrzewam do zrobienia własnych głowic bo mnie wkurzają te przejściówki, wtedy będzie mozna te twoje stare głowice połączyć ze starymi równiami stacyjnymi i mieć jakąś stację odstawczą/zapasową itp.
Spoko elelktryka będzie nóweczka i ładniejsza jak ta obecna :) Wiec stare moduły zostaną w spokoju :)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.037 33 0
Tak jak mówiłem - elektryka będzie nowa i jest nowa. Pod modułami zastosowałem nowe wtyki które udało mi się kupić w sklepie elektronicznym. Po 3 dniowym majstrowaniu przy prądzie udało się dojść do porozumienia z nim :) Potem szybko zabrałem się za peron i szuter.

Niedługo kolejne zdjęcia. Mam teraz mega motywację po tym jak się na oglądałem takich stronek ja te

http://www.zababov.cz/index.php?id=19&L=1

http://www.pbase.com/misiek_m/image/64789529

Załączniki

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.037 33 0
No i prace trwaja pełną para. Pokaże dziś jak na potrzeby budowy peronów zrobiłem sobie sprytną maszynke. Wystarczyłtylko kawałek deseczki, troszkę kartonu 1 mm i trochę wikolu. Przedstawiam też foteczki jak się zazieleniła wstpenie stacyjka.

Załączniki

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.037 33 0
Słowian napisał(a):
Czy to jest makieta oparta na stacji Strumień w powiecie cieszyńskim? :)
Heheheh tak taki był pierwotny zamysł. Układ torowy jest przyjęty ze Strumienia. Budynki bedą podobne bo napewno nie identyczne :) Niemam cierpliwości bawienia się kartonem na taką skalę :)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.037 33 0
Słowian napisał(a):
Wow, to jednak trafiłem, bo układ taki jakiś znajomy ;) Często bywasz w tamtych rejonach? Mieszkam jakieś 16km od tej stacji :)
Heheh slowian rzadko :!: Na razie udało mi się być tam raptem 2 razy :) Torowisko obmierzyłem i zwymiarowałem w miarę możliwości. Budynki obfotografowałem jednak z braku miejsca musiałem zrobić pewne skróty, z braku czasu i cierpliwości musiałem posłużyć się gotowymi budynkami. Zresztą wyznaję zasadę że nawet z plastiku da się zrobić piękną budowlę co widać nawet po czołowych realistach w POLSCE :) Dziś miałem odrobinkę czasu wolnego i udało mi się zrobić zejścia z peronów na tory. Co prawda jeszcze nie są idealnie docięte do krawędzi. Zrobię to jak będę miał chwilkę wolną i jak klej wyschnie.

PS. Jak zrobić szybko i tanio podbarwioną listewkę drewnianą w kolorku czarnawym takie jak widać na przejazdach kolejowych albo na przejściach :?: Rozcieńczona farba(jaka), bejca (jaka). Czekam na jakieś rady.

Załączniki

Reakcje
0 0 0
Ja zrobiłem przejazd kolejowy ale techinkę można zastosować też do kąłdki ;)
Drewniane listewki 2X3mm ( wielkość podkładu w wielkości H0) pomalowałem ciemną bejcą z 2-3 razy tak żeby mocno ściemniało po wyschnięci i przyklejeniu pomazałem je farbą plakatową ( można także użyć pasteli) Jak znajde jakieś zdjęcie to wkleje je tutaj ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.037 33 0
MarcinL napisał(a):
Ja zrobiłem przejazd kolejowy ale techinkę można zastosować też do kąłdki ;)
Drewniane listewki 2X3mm ( wielkość podkładu w wielkości H0) pomalowałem ciemną bejcą z 2-3 razy tak żeby mocno ściemniało po wyschnięci i przyklejeniu pomazałem je farbą plakatową ( można także użyć pasteli) Jak znajde jakieś zdjęcie to wkleje je tutaj ;)
To że listewki to wiem :) Leżą i czekaja na wykożystanie. Tylko właśnie chodzi mi o proces malowania :)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.037 33 0
Widzę że odzew na postawione pytanie jakiś był i bardzo sie cieszę z tego powodu. Niedługo mam nadzieje że uda mi się zrobić te podkłady i połozyc między torami wtedy napewno pokaże swoje efekty :) Jednak zanim się to zrobi trzeba dokońca stacyjkę wyszutrować co jak wiadomo zajmuje troszkę czasu. Naszczęście robie to metoda naszego Klubu więc idzie w miarę szybko :) Oto 2 fotki z poczynań dzisiejszego dnia. Miałem na to tylko 2 h :neutral:

Załączniki

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.037 33 0
Słowian napisał(a):
A nastawnia i przejazd kolejowy w kierunku Pawłowic Śl. też będą? :) BTW: jakich torów użyłeś do modułu?
Nastawnia jest jedna a przejazdu nie będzie. Dla potrzeb wystawy z Klubem musiałem zrobić szlak 1 torowy i głupio mi było dawać przejazd kolejowy na zwrotnicy. Zresztą odszedłem troszkę od oryginalnego planu. Jak widać tylko rozstawienie semaforów i częściowo układ torowy jest ze Strumienia. Reszta to moja fantazja. Nie jestem zwolennikiem robienia idealnych modeli z kartonu. Nie mam czasu i zdolności do tego. Wolę porobić semafory ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.037 33 0
Słowian napisał(a):
BTW: jakich torów użyłeś do modułu?
A sorry zapomniałem kompletnie o 2 części pytania. To czego używam to tylko zależy od tego co robię. Rozjazdy to ROCO HOBBY. Proste odcinki torów jak większość stacji to ROCO HOBBY 2,5 mm. łuki wszystkie są porobione z Tillinga też 2,5. Stosuję to torowisko gdyż jest dla mnie dostępne z racji ceny.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 785