• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Strumień/Padowo - zwał jak zwał, grunt że sie cos ruszyło

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Hehe, moduł sponsorowany - ale czy płacą od powierzchni reklamowej? ;)

Co ten facet tam struga, profile czołowe?

Przy okazji - wiem że pewnie wracasz z pracy jak juz jest ciemno, ale jak już robisz zdjęcia przy świetle żarówki to spróbuj zrobić coś z balansem bieli jesli aparat ma taka możliwość,
bo strasznie żółte wychodzą.

Pozdr,
Mc

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
Hejos chłopaki.

Kozaku figurek nie umieszczę bo jak to sobie wyobrażasz żeby tancowali na betonie czy na ziemi tuż przy ulicy :?: ;) Jest to kompletnie niewykonalne bowiem szkoda ich stawów skokowych :) Tak na poważnie to mam pomysł zrobić jeszcze jeden motyw związany z moim zespołem ale niewiem czy mi się to uda.

Maćku co do zdjątek to przyznam się że totalnie niewiem jak się bawić odcieniami bieli czy tam nasyceniem bieli. Jest mi to kompltnie obce. Ale jeśli mozęsz mnie nauczyć to niema problemu. Postaram sie to uczynić jak się tylko uda.

Zielak

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mi się bardzo podobają te "zżółknięte" zdjęcia.
Wyróżniają się na tle innych i są efektowne :p
WIele osób może pomyśleć, żę są zrobione tak specjalnie.

A co do makiety to bardzo mi się podoba. :grin:

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
Słowian napisał(a):
Pado - wiadukt kupowany czy samoróbka? Co do modułu, to po prostu wymiatasz i tyle :)
Heheh a jak myslisz ?? Oczywiście że kupiony bowiem tweirdzę że z każdego kawałka plastiku mozna zrobić cudo. Coprawda do tej umiejętności mi jeszcze daleko ale sie powoli uczę. Myslę że moze w przyszłości uda mi się zrobić ręcznie mostik ale to odległa przyszłosć ;) Musze troszkę podszlifować fach w ręku ;)

pindel napisał(a):
;) sie chłopak stara to widać efekty ;)
[ale wazelina]
Heheh no stara się choć czasem mu się niechce :) Niedługo pokaże nowe foteczki. Mam w planie dorobić latarenk i przy drodze z mostem i semafory nowe mozę ukończe bo mi ich ostatnio było cholernie brak na wystawie ;/

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
chudy napisał(a):
... tak więć peron u mnie na makiecie to piasek z kopalni piasku Szczakowa (tej od PCC i ludmiłek :grin: ) przesiany przez sito w celu wywalenia za gróbych ziaren i zanieczyszczeń, o ile pamięć mnie nie myli to było to sito kuchenne do mąki mojej teściowej :D , a dalej tak jak Ci juz mówiłem zakonserwuj karton na który będziesz kleił peron cieniutką warstwą wikolu, tak aby następna warstwa wikolu nie była wchłonięta przez karton za szybko, po wyschnięciu tej pierwszej warstwy dałem nie za gróbą nie za cienka warstwę wikolu oczywiście troszeczkę rozcieńczonego wodą i zacząłem sypać ów piach,a w miejscach gdzie klej jeszcze wychodził na wierzch dla urozmaicenia posypywałem pyłem no i wyszło tak jak wyszło ...
No chudy przeprowadziłem wczoraj w nocy próby szutrowania peronu tą metodą co mi opisałeś powyżej. Ciekawi mnie strasznie jak to wszytsko wyjdzie. Mam nadzieje że dobrze :) Foteczki jak dziś cyknę to ja tutaj umieszczę. Miłęgo dnia i pozdrawiam wszytskich. To już ostatni dzień tygodnia :) Przynajmniej dla nietktórych...

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
Pokazuję kilka kolejnych fotek z budowy. Niewiele widać ale niestety tak makietka stoi że innych lepszych fotek niezrobię :) Peronik już wyłożony płytkami. Trawka też miejscami już leży. Teraz mnie czeka malowanie i potem pieszcze nie detali. najgorsze przedemną. Malowanie szyn ;/ Jak ja tego nielubię.

Załączniki

Słowian

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Teraz tylko czekać kiedy tamtędy przetoczy się 060 DA z bruttem czeskich Eaosów, co miałem okazję podziwiać w realu w sobotę na stacji Strumień Hbf. :D

Patryk.K

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No pado ,fajno makieta :smile: ,teraz pytanie : czy na fotce "z-peronu.jpg" to "deska" jest wklęsła czy mi się tylko wydaje?

@ Słowian - Po mojej makiecie też jeździ brutto ,Ls1000 + CSD Wap ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
Patryk.K napisał(a):
No pado ,fajno makieta :smile: ,teraz pytanie : czy na fotce "z-peronu.jpg" to "deska" jest wklęsła czy mi się tylko wydaje?
Heheh dobre to zdjęcie. Wygląda jakby tory były w dole/niecce, ale tak nie jest. Delikatna krzywizna jest, ale raczej w górę a nie w dół. To przekłamanie mojego rewelacyjnego aparatu i fakt iż moduły nie były ze sobą skręcone.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
Dziś była chwilka wolnego. Udało mi sie nareszcie wywiercić otwory i zamontować semaforki w module. Dokładnie narazie są wklejone tylko gniazda dla nich. Semafory mozna zdemontować i je wykończyć. Wszak jak widać duuzo roboty jeszcze mnie czeka przy nich. Myslę że to w najbliższym tygodniu uda sie zrobić gdy się odkuję ze wszystkimi projektami ;) Oprócz semaforów zamontowałem sobie na module takie małe cudo jak Żuk który jest wyjątkowo polski. autko kupiłem od Leszka nareszcie znalazło swoje miejsce. Z racji tej że jest troszkę przewymiarowane zdecydowałem że go niepostawię na żadnym parkingu wraz z innymi samochodami dlatego najlepiej było go postawić samotnie:) Mnie się podoba a wam :?: :)

PS. Ciekma czy teraz światło na zdjeciach lepiej wygląda :)

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
No, teraz kolorki lepsze, wczesniej było monochromatycznie żółto :)
Pomysł ze zwojem siatki świetny!
To zielsko z bulwami jakieś nieteges, reszta extra.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
Słowian napisał(a):
Żuczka chwyta od spodu nawet typowo polska rdza :D A w jakiej skali ów pojazd jest?
Hmmm kiedyś były na ten temat rozmowy i wyszło innym że bardziej to autko pasuje do skali 1:72. No moze 1:80 takie coś pośredniego :) W każdym bądz razie średnio mi pasuje do pozostalych maszyn jakie posiadam na stanie dlatego stwierdziłem że lepiej będzie go postawić osobno. W okolicy niema jeszcze robotników ale myślę że to z czasem jakoś zmienie;) Hmm no rdza jak rdza typowo polska wiesz te zminy są ostre a i drogowcy nieszczędzą nam soli ;/

CIekma. Postaram się powycinać te kuleczki. Ostatnio sie jednak skupiam na semaforach aby śiweciły na najbliższym spotkaniu :)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
O rany. Udało mi się wygospodarować z 3 godzinki dzis wieczorkiem więc prace poszły troskze do przodu :) Prezentuje foteczki z operacji szutrowanie peronu. Efekt nawet spoko ;) Zawsz emogło by być lepiej ale co to znaczy :?: :) Mam w planie go troszkę jeszcze podrasować bo teraz sobie spokojnie schnie :)

Załączniki

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
No cóż elektryka stoi w miejscu. Brakuej desek na to wsyztsko. Castorama nie ma a OBI w remoncie. Za to w wolnej chwili zabrałem sie za takie coś oto :)

Załączniki

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
lukluk napisał(a):
pado napisał(a):
OBI w remoncie.
Pado(vano) w Krakowie są dwa Obi :)
Tak wiem wiem o tym doskonale. W drugim byłem tak samo jak w drugiej Castoramie i niestety trafiłem na BRAKI ;/ Cóż nic nie poradze że nowy rok taki malo obfity w deski. Czy oni nie wiedzą że tu sie buduje makiety ;)

Mam nadzieje że do końca tego tygodnia zdobędę jakieś deski. Zresztą w mej glwoie zrodziłą sie nowa koncepcja pulpitu sterowniczego ;) Muszę to przemyśleć ;) Podpatrzone w gazecie ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
No jak widać prace powoli idą do przodu :) Nie jest to może dzieło sztuki ale i tak jestem zadowolony z rezultatów mojej pracy w kartonie :) Nawet udało sie deski kupic i pulpit zrobić :) Do końca brakuje jeszcze wielu elementów ale mam nadzieje że niebawem sie one tam zjawią :) Jesli ktoś ma jakieś uwagi to prosze bardzo :)

Załączniki

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
Krzychu napisał(a):
Śliczne te okienka, ciekawe jak zrobione...
No to powiem że roboty przy nich było od groma :) Mianowicie kiedyś kupiłem budynek AUHAGENA (dworca zresztą). Wziąłem i zdjąłem ich wymiar. Potem przemalwoałem go na karton. Wyciąłem otwór. Otwór zalałem cyjanoakrylem i podpiłowałem aby okna wchodziły idealnie. Potem brązowe podmalowałem sprayem i farbą akrylową i wkleiłem zalewając obficie klejem co widac na zdjeciu ;) Powklejałem szybi i ot tyle. Niebawiłem sie w żadne wycinanie kartonu ani tym podobne duperele. Poprostu PLASTIK :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 785