• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Strumień/Padowo - zwał jak zwał, grunt że sie cos ruszyło

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Szkoda tylko ze nie wstawiłeś od środka drugiej ścianki która zasłoniłaby widok przyklejonych okien.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
Prace powoli trwają :) Dziś naszła mnie idea aby sobie sklecić takie sobie małe coś do budynku dworca oraz aby postawić takie cuda na dworcu :) Mam tego całą kartkę A4 :)

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Ale się nabrałem z tym pulpitem, przez chwilę myślałem że to taka low-budget nowa wersja :)

Faktycznie tego kleju polimerowego sobie nie żałowałeś, ale skoro nie będzie tego widać to nic nie szkodzi.
Natomiast widzę pomieszanie epok - reklamy z epoki V, a tłumy w poczekalni i przed kasą biletową z poprzednich epok ;)

A teraz na serio. Literki mają 6 mm wysokości, a szerokość różnie, ale cały napis STRUMIEŃ ponad 6 cm chyba będzie miał.
Mam też z kartonu, można nakleić na czarną siateczkę na ramce na słupkach na peronie.

Pozdr,
Mc

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
ciekma napisał(a):
Ale się nabrałem z tym pulpitem, przez chwilę myślałem że to taka low-budget nowa wersja :)Mc
Spoko spoko nowy pulpit się robi. Deski już są. Stare centrum dowodzenia już rozebrane. Części odzyskane ;) Niebawem wezmę sie za składanie tego wszystkiego

ciekma napisał(a):
Faktycznie tego kleju polimerowego sobie nie żałowałeś, ale skoro nie będzie tego widać to nic nie szkodzi.Mc
Heheh tak fakt. Nieżałowałem bo i tak nie będzie tego widac to raz. Podrugie zauważyłem że jedna szybka w domku się odkleiła. Dlatego teraz stwierdziłem że zrobię to lepiej i solidniej.

ciekma napisał(a):
Natomiast widzę pomieszanie epok - reklamy z epoki V, a tłumy w poczekalni i przed kasą biletową z poprzednich epok ;)Mc
E tam dlaczego z innych epok. Czasem dziś jeszcze można spotka ludzi którzy wyglądaja na niedzisiejszych ale jeszcze są ;) Zresztą tak samo budynki. IV epokowo a wnętrze w miarę wymalowane i odnowione na V epokę ;) Wg mnie wsyztsko jest oki:) Zreszta jak przyjdzie dach to i tak niebędzie wszystkiego idealnie widac :D

ciekma napisał(a):
A teraz na serio. Literki mają 6 mm wysokości, a szerokość różnie, ale cały napis STRUMIEŃ ponad 6 cm chyba będzie miał.
Mam też z kartonu, można nakleić na czarną siateczkę na ramce na słupkach na peronie.
Mc
Oki. Dzienks za info. To jest szanasa że sie zmieści na ścianę ;) Jak mozesz to weź mi je do klubu to zobaczymy co sie z tego da zrobic.

Pozdrowienia.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
No cóż, z recji tej że czakamy na literki do budynku zająłem sie wykańczaniem innych elementów mojej małej kolejki :D Dziś padło na semafory i wskaźniki. Prezentuję zdjecie z etapu prawie końcowego :) Jak widac i jedno i drugie jeszcze nie wymalowane :) Jutro trzeba zakupić farbę.

PS. Maćku możesz jutro zabrać literki na spotkanie w KKMK.

Załączniki

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
Krzychu napisał(a):
Szymek naprawde rozwalasz mnie tymi semaforami :shock: Naprawde Cie podziwiam za cierpliwość do tego...
E no nie gadaj. Co ja mam powiedziec jak widzę twój mosteczek, albo te samochody :) Tu dopiero potrzebna jest cierpliwość. W semaforach się sklei kilka elementów, tam się podlutuje tu podmaluje i gotowe a u ciebie to roboty panie że fiu fiu :)

Dostałem dziś od Ciekmy litereczki . Nadchodzi niebawem czas aby zrobić coś na kształt tego co jest tutaj na murze :) Mam nadzieje że nic niezchrzanie i wyjdzie oki ;)

Mam pytanie czy ma ktos jakiś patent jak zrobić Blachę trapezową taką jak ta na dachu :?:

Załączniki

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
xendx napisał(a):
pado napisał(a):
ma ktos jakiś patent jak zrobić Blachę trapezową taką jak ta na dachu
może poszukaj czegoś w płytkach Auhagena albo u innych producentów.
No właśnie już myslałem o wyrobach Auhagena ale ponoć odpadają ;/ Wzór blachy jest przeskalowany. Trzeba pomyśleć coś innego. Kolega podpowiedział mi pomysł z grzebieniem :) Trzebabędzie go sprawdzić ;)

Ciekma widzisz zdjęcie powyżej. Wprowadziłem cię z błąd. Myślałem że napis na moim dworcu jest inaczej zrobiony ;/ Zastanawiam sie teraz czym to podmalować aby świeciło niby na niebiesko :cool:

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Większy trapez mozna wytłoczyc, damian chyba takie coś pokazywał.
Ale drobniejszy to chyba tylko wytrawić jednostronnie na blasze.
Masz jeszcze ten chlorek odemnie?

Literki jak podświetlisz diodami białymi, to będą świecić jak rtęciowe, bo podobna zasada działania.
Tak jak mówiłem, najwygodniej je zatopić w prostokątnej płytce gipsowej,
(one są troche za grube zeby je przykleić czołowo do ściany),
a tę płytkę wkleić w otwór w ścianie i zaszpachlować krawędzie.
Tylko trzeba to potem pomalować jeszcze raz.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
ciekma napisał(a):
Większy trapez mozna wytłoczyc, damian chyba takie coś pokazywał.
Masz jeszcze ten chlorek odemnie?
Hmmm Macku niewiem czy sie będę bawił w trawienie tego bowiem to kupa roboty. Wydaje mi sie że wpadłem na genialny pomysł tylko musze znaleść odpowiednią formę do tego ;)

ciekma napisał(a):
Literki jak podświetlisz diodami białymi, to będą świecić jak rtęciowe, bo podobna zasada działania.
Tak jak mówiłem, najwygodniej je zatopić w prostokątnej płytce gipsowej,
(one są troche za grube zeby je przykleić czołowo do ściany),
a tę płytkę wkleić w otwór w ścianie i zaszpachlować krawędzie.
Tylko trzeba to potem pomalować jeszcze raz.
Mam nadzieje że uda mi sie znaleśc inny sposób. Obawiam sie że zatapianie tego w gipsie spowoduje że ulegnie wsyztsko zniszczeniu. Do tego obawiam sie krojenia ściany czołowej dworca. Wczoraj wracająć podpatrzyłem jak są zrobione litery na Galerii Krakowskiej. Mam pewnien pomysł alemuszę go przetestować. Najpierw trzeba zrobić pulpit.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
WM-MODEL napisał(a):
http://www.artol.sk/showpage.php?name=k-plechy

ciekma napisał(a):
Da się i dwustronnie :D

Władek
Władku ależ to są cuda same :) Nic tylko kupować :) Musze jednak potestować swoją metodę :) Ciekawe co z niej wyjdzie. Zanim jednak zabiorę sie za dach to chcę ukończyć elektrykę. Mianowcie jestem na etapie przerabiania pulpitu na taki aby był idealny ;) Zdjęcia z początkowych robót ;)

Załączniki

A

Anonymous

Gość
pado napisał(a):
Mam pytanie czy ma ktos jakiś patent jak zrobić Blachę trapezową taką jak ta na dachu :?:

Blacha aluminiowa 0,01 sztywna ,nie żadne dekielki od serka :D .
Fala na 100% wyskalowana do H0 ,idą próby na trapez kwadratowy , też powoli wychodzi .
Blacha zrobiona w specjalnie do tego wykonanej maszynie ,wszelakiego rodzaju plasytyki ,przy tym to szajs . ;)
Listewka 2x2 mm

Załączniki

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
Damian napisał(a):
pado napisał(a):

Blacha aluminiowa 0,01 sztywna ,nie żadne dekielki od serka :D .
Fala na 100% wyskalowana do H0 ,idą próby na trapez kwadratowy , też powoli wychodzi .
Blacha zrobiona w specjalnie do tego wykonanej maszynie ,wszelakiego rodzaju plasytyki ,przy tym to szajs . ;)
Listewka 2x2 mm
Właśnie czy można prosić o dodatkowy opis tej maszynki. Może jakieś zdjęcia. Blacha wygląda fantastycznie. Mam kilka dni zanim wezmę się za dach więc z miłą chęcia zobacze jakie masz rozwiązania ;)

A

Anonymous

Gość
Tu nie ma za bardzo co opisywać , blacha robiona ,jak blacha .
Tylko maszyna 87 razy mniejsza .W domowych wrunkach jest to awykonalne ,więc po co głowę zaśmiecać .
A maszynę to też tak się zrobić nie da , wszystko na obrabiarkach cyfrowych robione jest .
Dla paru arkuszy jest to poprostu nieopłacalne .

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
126 1 0
Damian napisał(a):
wszystko na obrabiarkach cyfrowych robione jest .

No to ja wole zastosować metode dekielka od smietany, kasety i wykałaczki. Chyba tańsze od obrabiarki cyfrowej, a i efekt bardzo podobny <lol>

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
Prace przy pulpicie posuwają się naprzód. Wczoraj będąc w sklepie elektronicznym kolega zaproponował mi genialną rzecz. Gniazda na diody 5 mm. Dzięki temu zmienię je z 3 mm, które były dość kłopotliwe w montażu. Raz że małe i słabo widoczne dwa że trzeba było je jakoś wklejać. Dzięki temu wynalazkowi producenta za niewielkie pieniądze ok 40 groszy/sztuka można sobie całą sprawę bardzo uprościć. Wystarczy tylko wywiercić większą dziurę i zamontować DIODY. Robota montażowa szybka i zawsze istnieje możliwość wymiany diody, gdyby np. uległa spaleniu lub uszkodzeniu. Efekty wizualne prezentuje poniżej.

Załączniki

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
No więc etap budowy który trwał mniejwiecej tydzień czasu zakończony :D Mogę sie teraz pochwalić tym jak wygląda nowy pulpit do mojej makiety. Najważniejsze jest to iż kable teraz wychodzą z właściwej strony. Przełączniki nie będa dogóry nogami zamontowane. Przedmeną jeszcze etap kablowania. Mam nadzieje że to mi zajmie nie więcej jak tydzień czasu ;) Najpierw trzeba przygotować kable które będę uzywał do kablowania. Mam do wykożystania 200 m przewodów. Ciekawe ile mi z tego zostanie. Jak zakończę oczywiście dam znać :) Poniżej przedstawiam zdjecia pulpitu jeszcze nieuzbronojengo :)

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 785