• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Strumień/Padowo - zwał jak zwał, grunt że sie cos ruszyło

Słowian

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Patryk.K napisał(a):
Jak tak patrze na zdjęcia to wydaje mi się że są to tory Roco ,ale w tej sprawie niech się Pado wypowie :smile:
Fajna makieta! Podoba mi się :smile:
Po czym wnioskujesz, że to tory Roco? Mi chodziło głównie o wysokość profilu szyny.

pado napisał(a):
A sory zpaomniałem kompletnie o 2 częśći pytania. To czego uzywam to tylko zalexzy od tego co robię. Rozjazdy to ROCO HOBBY. Prote odcinki torów jak większość stacji to ROCO HOBBY 2,5 mm. łuki wszystkie są porobione z Tillinga też 2,5. Sosuję to torowisko gdyż jest dlamnie dostępne z racji ceny.
Które najlepiej użyć? Nie ma jakichś różnic między nimi w konstrukcji?
Rozmyślam nad Tilligiem dlatego, że ma chyba najszerszą ofertę rozjazdów moim zdaniem. Jeśli się mylę, to poradźcie :) I czy stosowanie torów oraz rozjazdów różnych producentów to nie problem?

pado napisał/a:
Wolę porobić semafory.
Czytałem całą relację na FM ;) Ile czasu zajmuje zrobienie Ci takiego semafora?
A tak wogóle, to pomysł niezły z metodą robienia semaforów :)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
Słowian napisał(a):
pado napisał(a):
Wolę porobić semafory.
Czytałem całą relację na FM ;) Ile czasu zajmuje zrobienie Ci takiego semafora?
A tak wogóle, to pomysł niezły z metodą robienia semaforów :)
Hmm ile to zależy. Jak na razie trwa to już z miesiąc, ale nie mam czasu codziennie na to ;/ Ostatnich parę dni mam zamiar pomalować je i ukończyć, a wiecznie coś wypada nie tak. Pierwsza seria zajęła mi około 2 tygodni. Robiłem je masowo i jak je robisz w ilości 13 sztuk czy 3 to wychodzi to podobnie czasowo. Ja robię to masowo.

Co do szyn. Które są lepsze :?: Wszystkie dobrze przewodzą prąd a to najważniejsze. Podkłady ma lepsze Tilling, ale zapewniam Cię że jak masz i ROCO i Tillinga na makiecie i jak je zaszutrujesz i zamalujesz to mało kto widzi różnicę. Zwłaszcza jak jest to wystawa. Zdjęcie MAKRO pokazuje różnice. Można też zrobić bardziej realistyczne torowisko. Kupić tory pociąć listewkę i wytrawiać podkładki i śrubki itd., potem posklejać to w całość. Jednakże to jest dla mnie skrajność. To by się sprawdziło na dioramie do 50 cm długości, ale nie na makiecie co ma ok 13 metrów ;) Widz jak to ogląda nie patrzy na takie duperelki. Ważny jest pociąg i jego ruch plus semafory (świecące/kształtowe) które pracują. Ja traktuję to jako zabawę i relaks. Pamiętaj ja traktuję to jako hobby i dobrą zabawę
:D

kozak

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
rozumiem Szymku że do zrobienia pola zainspirowała cię ostatnia wizyta na giełdzie w katowicach i przejrzenie oferty niejakiego Makieciarza :?: :D

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
kozak napisał(a):
rozumiem Szymku że do zrobienia pola zainspirowała cię ostatnia wizyta na giełdzie w katowicach i przejrzenie oferty niejakiego Makieciarza :?: :D
Dokłądnie tak :) Przypadkiem podpatrzyłem to co miał w ręku Chudy i sobie pomyślałem, rany przecież to takie proste. I tak oto będę miał kawałeczek pola, ale jakiejś marchewki, kapusty czy czegoś takiego. Na duże pola nie mam miejsca na modułach Patryku :razz:

Te białe pola pomiedzy kawałkami trawy znikną. Muszę tylko przygotować wikol z pigmentem i z wodą. Potem na to przybędzie trawka elektrostatyczna która wszytsko pokryje :)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
Wczoraj niedało się nic budować. Dziś ukochana pojechała do domu, a ja stwierdziłem że sobie dam luz od imprez (wczoraj zabalowałem i to ładnie :D ) i przysiąde chwilkę nad makietką :) W sumie to zabrałem się za robienie wystroju swoich nowych modułów stacyjnych. Pierwszy z nich niewiele się zmieni względem poprzednika ale zawsze troszke jednak tak :) Poniżej umieszczam zdjęcia. Jak ktoś ma jakieś ale to porsze śmiało o nie :) Pozdrawiam i dobrej nocy ja na dzis mam dość.

Załączniki

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
Chudy wywołuję cię do Tablicy. Pytałem nieraz, ale jak człowiek nie ma napisane jak to zrobić to zapomina. Interesuje mnie taki peronik i mam pytanko o szuterek jaki zastosowałeś i jak go kleiłeś. Wiem że POLAK ale od jakiej skali :?: i jak go kleiłeś :?: Daj mi znać oki.

Załączniki

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
kozak napisał(a):
co się tak na ten szuter uparliście ?? wystarczy przed dom wyjść i poszukać odpowiedniego piasku i tyle !!
Hehehe no właśnie i tu mały problem jest :) U nas na osiedlu z tym cięzko :) Ale wiem gdziem widział taki miły piaseczek szarawy. Na dworcu w łobzowie :D

chudy

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, sory że tak późno od wywołania do odpowiedzi piszę ale praca w CTL-u wymaga poświęceń :D tak więć peron u mnie na makiecie to piasek z kopalni piasku Szczakowa (tej od PCC i ludmiłek :grin: ) przesiany przez sito w celu wywalenia za gróbych ziaren i zanieczyszczeń, o ile pamięć mnie nie myli to było to sito kuchenne do mąki mojej teściowej :D , a dalej tak jak Ci juz mówiłem zakonserwuj karton na który będziesz kleił peron cieniutką warstwą wikolu, tak aby następna warstwa wikolu nie była wchłonięta przez karton za szybko, po wyschnięciu tej pierwszej warstwy dałem nie za gróbą nie za cienka warstwę wikolu oczywiście troszeczkę rozcieńczonego wodą i zacząłem sypać ów piach,a w miejscach gdzie klej jeszcze wychodził na wierzch dla urozmaicenia posypywałem pyłem no i wyszło tak jak wyszło :smile:
A co do szutru to zastosowałem szuter polaka do skali N ale numeru nie znam gdyż jak większość opakowań u mnie wylądowało w koszu i to jest ten problem właśnie :LOL: a co do jego klejenia to stosuję metodę GRANDMASTERA LL czyli jedna warstwa wikolu między podkłady i po bokach do wyschnięcia a na drugą żadszą warstwę wikolu sypę szuter
to chyba tyle, a teraz Ty mi powiedz gdzie dopadłeś perukowca bo u mnie w okolicy jakoś nikt tego w ogródkach nie sadzi :twisted:

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.976 33 0
Niedługo przyjdzie czas na robienie peronu. Zanim jednak do tego przystapię naszła mnie wena twórcza i postanowiłem powoli ukończyć moduł z wiaduktem :) COś tak pokleiłem i polutowałem i pomalowałem i tak oto mi to wyszło :)

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 785