• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta na chórze

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Kondensatory są, ale nie zawsze pomagają, problem jest ze starymi zardzewiałymi wagonami. Muszę wyjąć wszystkie osie i wyczyścić koła, także sprawdzić i wyczyścić wszystkie blaszki. Ale takie czyszczenie to nuda, ciężko się do tego chwytać ;)

EDIT:

Także, to jest słabość kolei analogowej, wagony nie dostają pełnej mocy 12V tylko parę voltów zależnie od szybkości, także kondensatory lądują się dłużej i nie maja pełnej funkcji.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Przerwa dość długa, bo teraz przebudowuję kuchnie w domu i wszystko jest na razie przykryte płachtami bo pył wchodzi wszędzie. Ale ostatnio dostałem wagony Trixa z kontenerami POL które zakupiłem przedpremierowo i pomyślałem że warto się pochwalić. Tylko mi przykro że ten zestaw przyszedł tylko z dwoma kontenerami, chciałbym zakupić jeszcze kilka ale nie wiem czy będą dostępne osobno.

DSC_0709.JPG

DSC_0712.JPG

DSC_0713.JPG

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.818 138 3
Przerwa dość długa, bo teraz przebudowuję kuchnie w domu i wszystko jest na razie przykryte płachtami bo pył wchodzi wszędzie. Ale ostatnio dostałem wagony Trixa z kontenerami POL które zakupiłem przedpremierowo i pomyślałem że warto się pochwalić. Tylko mi przykro że ten zestaw przyszedł tylko z dwoma kontenerami, chciałbym zakupić jeszcze kilka ale nie wiem czy będą dostępne osobno.

Zobacz załącznik 807707
Zobacz załącznik 807708
Zobacz załącznik 807709
Niestety nie będą, nie ma ich też w częściach zamienny. Kontenery bardzo przyzwoicie zrobione (jak dla mnie). Szkoda że nie da się ich kupić osobno ;/

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.132 26 1
Pozwolę sobie na drobną uwagę dotyczącą nazewnictwa. Otóż nie ma i nie było czegoś takiego jak POL, tylko PLO, jako skrót od Polskich Linii Oceanicznych. Używano więc skrótu pochodzącego od polskiej, a nie angielskiej nazwy. Natomiast łączę się w bólu z Kolegą 4Rings w sprawie niewielkich szans na kupno samych kontenerów, ponieważ rzeczywiście są dość starannie wykonane i na makiecie stanowiłyby istotny element realu.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.014 85 11
Ostatnio edytowane:

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.899 57 5
Ostatnio widziałem na kontenery 20 ,te były chyba z alegratki. Niestety nie wiem kto to sprzedaje ,można też pokusić się o kontenery chłodnicze 20 jak i 40 stopowe.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Papier specjalny na kalkomanie mam, ale w normalnej drukarce nie ma możliwości drukowania koloru białego, także takich znaków nie ma możliwości wyrobienia.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.267 39 0
Papier specjalny na kalkomanie mam, ale w normalnej drukarce nie ma możliwości drukowania koloru białego, także takich znaków nie ma możliwości wyrobienia.
Nie wiem czy to się uda - ale może na dwie warstwy trzeba podejść. Najpierw białe tło na kalce i na to kolory. Białą kalkę można uzyskać malujac białę farba akrylową lub w sprayu (Tamiya) kawałek czystej kalkomani.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Dostałem zestaw blaszek Tilliga dla mojego wagonu poczty Polskiej. Zamontowanie nie jest trudne, tylko pasek świateł LED musiałem pokroić na 3 części żeby się zmieścił. Jak zazwyczaj kondensator wbudowany w wc.

DSC_0070.JPG

DSC_0067.JPG

DSC_0068.JPG

DSC_0069.JPG

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Po dłuższej przerwie raportów, dzisiaj chciałem napisać o tym co się dzieje na makiecie.

Postanowiłem dodać system operacji ładunków na podstawie list przewozowych. Nie wiem jak to jest popularne w kręgach tego forum ale dla mnie to dodaje więcej możliwości zabawy niż takie jazdy w kołko albo bezcelowo od jednej bocznicy do drugiej. Za pomocą tego systemu mam plan przejazdu pociągów i wiem gdzie każdy wagon na jechać. Daje to każdej sesji więcej znaczenia i umiejętności.

Każdy wagon towarowy dostał kartę z kieszenią i w kieszeniach są listy towarów z ich celami. Wydrukowałem też ramki dla każdej bocznicy gdzie karty można przechowywać kiedy wagony tam stoją. Listy towarów są od dwu- do czterostronne, w zależności czy wagon jedzie od źródła do celu i z powrotem czy też przez kilka pośrednich lokacji. Każdy pociąg towarowy składa się z książeczki kart które kierują trasą przejazdu. Po przyjeździe do bocznicy karty wagonów docelowych zostają dodane do ramek bocznicy a karty wagonów odjeżdżających zostają dodane do książeczki pociągu. Po (wy)ładowaniu towaru lista wagonu zostaje przestawiona na następną stronę, co pokazuje że wagon jest gotowy do odjazdu z następnym pociągiem.

Starałem to trzymać jak najprościej, także karty i listy mają tyko podstawowe informacje i na razie nie ma zegarów ani limitów czasu. Przetok wagonów zajmuje ile zajmuje aż wszystkie są w odpowiednich pozycjach.

Przykład ramek z kartami dla dwóch bocznic elektrociepłowni. Jedna bocznica jest na cysterny, druga jest na węgiel i prochy.

IMG_20220111_135322542.jpg

Przykład z obrotnicy, tutaj są trzy ramki, dwie na tory wjazdowe i jedna na wagony znajdujące się przy obrotnicy, także przy warsztacie, przy magazynie albo przy zbiornikach paliwa. Z powodu ograniczonego miejsca, pociąg zabiera i zostawia wagony na jednym z torów wjazdowych po czym lokomotywa manewrowa przestawia je na odpowiednie bocznice i zabiera je z bocznic z powrotem na tor wjazdowy na przygotowanie na następny przyjeżdżający pociąg.

IMG_20220111_135353257.jpg

Ramki z kartami na porcie, dwie bocznice, obie obsługiwane przez dźwigi.
IMG_20220111_135414760.jpg

Ramki dla stoczni i stacji głównej. Dwie ramki dla bocznic rampy, dwie dla magazynu, i cztery dla torów stacji. Właściwie stacja jest pasażerska, ale czasami są dostawy jedzenia dla kawiarni albo zaopatrzenia ogólnego. Poza tym dodałem karty identyfikacji lokomotyw, także pociągi pasażerskie tez mogą mieć karty kursu, dlatego warto było tam dodać ramki.
IMG_20220111_151647537.jpg

Ramki dla bocznic składowych Stare Szkoty. Tutaj pociągi z książeczkami czekają na wyjazd na makietę.

IMG_20220111_135258034.jpg

Ostatnio edytowane:

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.087 145 0
FREMO i tyle. Z tego co wiem milosnicy w USA maja podobny system.
A i owszem - w wielu odmianach (co Klub to własny system :) ), a nawet starszych niż europejskie Fremo-karteczki.. Może z trochę innym podejściem do tematu.
Doszukałem się swoistego systemu "waybills" chyba nawet w modelarstwie z lat 50tych.

mniej: https://www.thesprucecrafts.com/model-railroad-waybills-2382376
https://www.tulsanmra.org/resources/DRS_CardCards.pdf
więcej: https://www.opsig.org/Resources/Primer_CarCards
(tam gdzieś można wygrzebać fajną tabelkę ze spisem firm, które wysyłały i odbierały ładunki koleją - kilka tysięcy pozycji),

No i wszystko ma swoją cenę: https://www.micromark.com/CAR-ROUTING-SYSTEM