Sprobuje wyjasnic trochę. Dekodery mają trzy tryby pracy, po pierwsze mogą być używane na jakimkolwiek systemie DCC jak normalne dekodery, maja DCC adresy i ustawienie VC, dzwiek, itd.
Druga możliwość to kontrola przez bluetooth, Hornby ma własny app na telefon albo tabletkę ktory daje pełną kontrolę nad loko, można sterować, nastawiać VC, zmieniać dźwięki bez potrzeby stawiania lokomotywy na osobnym torze programowym. Zasilanie jest z torów, to moze byc DCC, DC albo AC, nie ma znaczenia, działa tak samo.
Na mojej makiecie jest zasilanie DC 12V kontrolowane przez PWM dla analogowych lokomotyw. Z moich eksperymentów wychodzi że ja mogę zmieniać kierunek i moc DC nawet do 10% bez przerywania pracy lokomotyw bluetooth. Większość moich analogowych lokomotyw nie rusza z miejsca poniżej 10%, także to mi daje możliwość sterowania analogowego i bluetooth w tym samym czasie na tych samych torach. A z dodatkiem kondensatorów "stay-alive", nawet kilka sekund bez mocy nie zabija dekodera, na przykład jak zmieniam kierunek jazdy analogowej.
Oprócz tego jest tryb pracy normalnego DC, w takim ustawieniu lokomotywy działają tak samo jak analogowe i dźwięk jest wyłączony.