• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta na chórze

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Z tego co rozumiem nie ma możliwości dodania dźwięków wykonanych na zamówienie, także drzwi są zamurowane ;) Paczki dźwięków są pobierane przez app bezpośrednio od Hornby. Na youtubie byłem ale dźwięki modeli i dźwięki prawdziwej lokomotywy to też zupełnie inna rzecz. Wiem że nie będzie identyczne, ale chciałbym znaleźć coś podobnego. Jest jeszcze klasa 20, te lokomotywy miały 8 cylindrowe silniki diesel. A dźwięk jest taki...

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Są na razie tylko dwie firmy które produkują dekodery bluetooth, Hornby i SoundTraxx, a SoundTraxx ma tylko Amerykańskie lokomotywy i ich dekodery są 3 razy droższe. Nie zapłacę $160 za dźwięk do jednej lokomotywy, ale za £46 można się pobawić.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
To zależy jak te komplikacje się liczy. Mam chyba z 20 lokomotyw analogowych. Zmiana wszystkiego na raz na cyfrowe to byłoby wiele tysięcy, a nie ma właściwie możliwość zmieniać po trochu ponieważ jak podłączę DCC to już nie będę mógł używać lokomotyw analogowych. Wiem że niby jest taka możliwość ale próbowałem i to jest głupota, ledwo jeżdżą i tylko jest szum i żar.

A za pomocą bluetooth mogę przerabiać loko po jednej i w dalszym ciągu jeździć wszystkimi. Co jest ciekawe, zrobiłem próby i te dekodery Hornby działają nawet na 10% analogowego gazu. Możliwe że to działa ponieważ ja kieruje systemem PWM, także 10% to nie jest 1-2V tylko 12V "pokrojonych" na mniejszą moc. Ale to też znaczy że mogę sterować lokomotywami analog i bluetooth w tym samym czasie na tych samych szynach. Dla mnie to jest a wiele prościej niż przeróbka całej makiety na DCC.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Wstawiłem taki sam dekoder bluetooth do mojego starego parowozu TP1. Ponieważ silnik modelu jest w tendrze, jest miejsce w lokomotywie na dekoder, głośnik i kondensatory keep-alive. Model jest taki stary że jeszcze używa ledwo świecące żarówki, także będę zmieniał na LED.
IMG_20240819_194541157.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.912 527 30
A może kolega @4Rings jak w ogóle działa ten dekoder bluetooth Hornby? Jak się steruje jazdą? Kolega @4Rings wspomniał o sterowaniu z telefonu, z wykorzystaniem systemu PWM, jak rozumiem, w samej lokomotywie - ale jeżeli tak, to skąd zasilanie? Z torów? To wtedy co się dzieje z innymi lokomotywami analogowymi? Czy może jest tak, że na danym torze (odcinku toru) może być tylko jeden model (tak, jak w klasycznym systemie DC) i włącza się na stałe zasilanie do toru, lokomotywą steruje się przez bluetooth, a silnik jest zasilany za pośrednictwem tego dekodera? Czy dobrze rozumiem ten system?

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Sprobuje wyjasnic trochę. Dekodery mają trzy tryby pracy, po pierwsze mogą być używane na jakimkolwiek systemie DCC jak normalne dekodery, maja DCC adresy i ustawienie VC, dzwiek, itd.

Druga możliwość to kontrola przez bluetooth, Hornby ma własny app na telefon albo tabletkę ktory daje pełną kontrolę nad loko, można sterować, nastawiać VC, zmieniać dźwięki bez potrzeby stawiania lokomotywy na osobnym torze programowym. Zasilanie jest z torów, to moze byc DCC, DC albo AC, nie ma znaczenia, działa tak samo.

Na mojej makiecie jest zasilanie DC 12V kontrolowane przez PWM dla analogowych lokomotyw. Z moich eksperymentów wychodzi że ja mogę zmieniać kierunek i moc DC nawet do 10% bez przerywania pracy lokomotyw bluetooth. Większość moich analogowych lokomotyw nie rusza z miejsca poniżej 10%, także to mi daje możliwość sterowania analogowego i bluetooth w tym samym czasie na tych samych torach. A z dodatkiem kondensatorów "stay-alive", nawet kilka sekund bez mocy nie zabija dekodera, na przykład jak zmieniam kierunek jazdy analogowej.

Oprócz tego jest tryb pracy normalnego DC, w takim ustawieniu lokomotywy działają tak samo jak analogowe i dźwięk jest wyłączony.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.912 527 30
Sprobuje wyjasnic trochę.
To jeszcze pytanie uzupełniające: jak się te dekodery podłącza do lokomotywy? Czy mają standardowe złącza takie, jak dekodery DCC (6- i 8-pinowe, MTC 21, Plux itp.)? Na zdjęciu Tp1 wygląda na to, że dekoder ma wtyk 8-pinowy na przewodach, ale prosiłbym o potwierdzenie.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Tak, jest standardowa 8 pin, zacząłem od kilku starszych modeli które takie wtyczki mają bo na razie dekodery 8 pin są naj łatwiej dostępne. Mam też na zamówieniu dekodery z wtyczkami Next18, powinne być za parę tygodni, i z wtyczką 6 pin co mają być za miesiąc albo dwa. Mają też dekodery 21 pin, ale ja takich loko nie używam. Niestety na razie nie ma w produkcji dekoderów do moich loko z Plux22, ale są adaptery z Next18 do Plux16 (ESU 51996) i do Plux12 (ESU 51997), także mam plan modernizacji tych też.

https://uk.hornby.com/hm7000

https://www.kmsrailtech.co.uk/search?controller=search&s=hm7000

Ostatnio edytowane: