Przyszedł wreszcie dzień kiedy zlikwidowałem ostatki prowadzenia analogowego i przebudowałem cały system na cyfrowy.
Dołączyłem centralkę DCC typu Hornby Select i dodałem moduł HM7040 bluetooth. Teraz mogę kierować z telefonu nie tylko lokomotywami z dekoderami bluetooth ale też zwyczajnymi DCC. Mój system kontroli Arduino też przebudowałem, zamiast sterowników PWM, każdy blok dostał przełącznik na automatyczne hamowanie ABC (ADCC). Transduktory prądu zostały te same ponieważ działają na DC i DCC do 5 amperów. Tylko oprogramowanie sie zmieniło i teraz jak blok jest zajęty to poprzedni zostaje przełączony przez diody, co dekodery w lokomotywach rozumieją jako rozkaz zatrzymania aż dostaną połączenie bezpośrednie. Oprócz tego jeden blok dostał połączenie przez Digitrax AR1, to znaczy auto-reverse, ponieważ ma możliwości odwracania kierunku jazdy.
To wszystko działa znakomicie, ale jest jedna wada w tych transduktorach typu ACS712, mają dość dużo szumu w sygnale, także nawet po filtrowaniu i kalkulacjach RMS czasami nie widzi lokomotywy która stoi na czerwonym, nawet z dźwiękiem i światłami nie używa wystarczająco prądu żeby wywołać włączenie hamowania poprzedniego bloku.
Także teraz myślę czy mogę dodać jakieś rezystory do lokomotyw żeby było wystarczające zużycie prądu. Chyba nie na połączenie silnika, poniewaz nie chce opróżniać akumulatorów szybciej, ale może przez połączenia szyn? Czy ktoś to już robił z sukcesem i bez problemów z rozgrzewaniem rezystorów?