Druga część automatycznej kontroli makiety. Górny poziom jest ośmio segmentową pętlą. Dawno temu zbudowałem system na podstawie Arduino który kieruje sygnałami blokowymi i używa przełączalne obwody ABC (Automatic Brake Control) na zatrzymanie pociągów przed czerwonymi swiatłami na podstawie czujników prądu typu PCF8574. W teorii daje to możliwość automatycznego sterowania kilku pociągów na jednej pętli.
Ale... zawsze był problem z precyzją tych czujników, wartości czytane nie są precyzyjne, musiałem brać wiele próbek i obliczać średnią żeby mieć sygnał nadający się do jakiegokolwiek użytku. I nawet po tym precyzja była dość niska, lekkie lokomotywy czasami nie podawały sygnału zajęcia.
Ostatnio jak się bawiłem w połączenie makiety do komputera zauważyłem że ta firma mXion ma też moduł "BM" czujników prądu z ustawianiem przez DCC ale z podłączeniami logicznymi które można używać z systemem Arduino. Zamiast mojej logiki do odszyfrowania czujników, Arduino dostaje na szpilkę prosty sygnał 0 albo 1.
Moduł mXion BM na cztery kanały, także zainstalowałem dwa moduły i po ustrojeniu przez DCC jest to naprawdę o wiele bardziej precyzyjne. Nawet najmniejsza lokomotywa daje odpowiedni sygnał. Jedyny problem jaki został to mój obwód auto-reverse type NCE AR-10 na segmencie który ma przejazdy na odwracanie pociągów. Użyt prądu tego obwodu powoduje fałszywy sygnał zajęcia segmentu. Próbowałem obniżyć wrażliwość czujnika, ale to powoduje że również nie widzi lokomotyw. A nie mogę podłączać czujnika za AR-10 bo wtedy biegunowość kanału może nie być taka sama jak innych kanałów na tej samej płytce. Jedyna możliwość to użycie osobnego modułu BM specjalnie do tego segmentu. Także zakupiłem jeszcze jeden i czekam na dostawę.
Chciałem dodać zdjęcie ale teraz dostaję "server error". Spróbuję później.