• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta na chórze

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.362 1 0
Zaczynam dodawać proste pulpity pozwalające na wyłączanie prądu na bocznicach. Są to małe guziki 12mm i mają oświetlenie LED jak są włączone. Zwykła naklejka i kilka dziurek na listwie i już pierwszy pulpit działa.
1749495589161.png

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.362 1 0
Następni pulpit kontroli, tym razem środkowy. Na brzegach będą przełączniki 3-way abym mógł przestawić dwa tory przechodzące przed stacjami na normalny przejazd, hamowanie ABC albo na wyłączone. Ale jeszcze na te przełączniki czekam. A w środku jest kontrola dwóch torów tylnych rafinerii. Tor najbliższy do tła ma odsprzęgacz elektryczny na prawej stronie przed wjazdem na bocznice rafinerii, a tor bliższy przodu ma dwa odsprzęgacze po obydwu stronach ponieważ to jest tow przyjazdowy i wyjazdowy gdzie składy będą rozbierane i tworzone. Na te trzy odsprzęgacze są proste guziki chwilowe bez oświetlenia LED.

1749583004599.png

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.362 1 0
Następny pulpit, tym razem lewego końca półki. Właściwie już wszystkie tory są przyklejone, tylko będę nastrajał długość bocznic z tej strony według wymagań pętli samochodowej. Postanowiłem też postawić bocznice trochę ciaśniej, to daje mi dodatkowe 2cm miejsca na ulicę i zieleń na przodzie.
1749754385435.png

1749754418013.png

1749754960391.png

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.362 1 0
Pracuję nad sterowaniem rozjazdów rafinerii. Ponieważ na terenach rafinerii nie będzie automacji, tam będą tylko jazdy manewrowe, i wszystkie rozjazdy są typu Peco, mają wbudowaną sprężynkę, to sterowanie będzie bardzo proste. Używam pręty gwintowane rozmiaru M3 500 mm ucinane na odpowiednie długości, z metalową gałką ze przedniej strony listwy półki, potem dwie gwintowane rurki, jedna działa jako ogranicznik ruchu od środka listwy, druga suwa się w trochę większej rurce mosiężnej zamontowanej w klocku styropianowym i przyklejonej od spodu makiety. To działa zarówno jako wieszak i łożysko. Na końcu pręta w rurce gwintowanej jest śrubka która będzie trzymała igłę pionową z oczkiem, przedstawiającą rozjazd. Na igły jeszcze czekam ale reszta konstrukcji już idzie.

1750686501170.png
1750686556419.png

Przednie tory pasażerskie będą chyba miały sterowanie elektroniczne ponieważ będę dodawał moduły okupacji i automatyczne jazdy pociągów.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.362 1 0
Igły do sterowania zrobiłem z dużych agrafek 75mm. Odcinałem jedną stronę agrafki zostawiając tylko igłę i oczko, to było montowane na końcu pręta i potem odcinałem zbędny koniec od góry. Takie igły są bardzo sztywne i po nastrojeniu długości prętów działają doskonale.
1750854284888.png
1750854297016.png
1750854307655.png

Mormegil

Aktywny użytkownik
Reakcje
807 48 0
Igły do sterowania zrobiłem z dużych agrafek 75mm. (...) Takie igły są bardzo sztywne i po nastrojeniu długości prętów działają doskonale.
A czy nie pojawią się luzy na gwincie i pojawi problem z przestawianiem rozjazdu?
A czy duża sztywność nie jest problemem? Na podstawie własnych doświadczeń widzę, że zaletą jest elastyczność. Czyli zamiast sztywnych agrafek pomyślałbym np. o strunie gitarowej.

Pozdrawiam,

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.362 1 0
Po kilku dniach testów dodam kropelkę loctite do gwintów żeby się nie luzowały.

Ponieważ igły mają 70mm długości żeby dojść do powierzchni (półka jest z 45 mm styropianu) to zawsze trochę elastyczności jest ale są wystarczająco sztywne żeby pokonać siłę sprężynek wbudowanych w przejazdy Roco. Próbowałem na początku z bardziej miękkich drutów i po prostu się krzywiły zamiast poruszać przejazdami.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.362 1 0
Dodatkowa robota nad automatycznymi przejazdami kolejowymi Fallera, mam dwa takie zestawy ale wydaje mi się że w jedny kontroler nie działa. Nie wiem czy jest możliwość kupna elektroniki osobno czy muszę kupić jeszcze jeden cały zestaw?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.362 1 0
Zaczynam prace nad peronami stacji Lipce i przystanku Orunia. Budynek stacji Lipce dostał nowe obrukowanie dopasowane do reszty peronów. Do peronów dodam krawężniki i pasy. Na przystanku Orunia stają wiaty. Wejścia na perony ze strony ulic będą obniżane na równy poziom. Oczywiście będzie to wszystko malowane i patynowane.

1751049566904.png

1751049580253.png

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.362 1 0
Zazwyczaj bym powiedział nie, ponieważ to wszystko łatwo połamać jak będę sięgał do torów tylnych rafinerii, ale ponieważ tam są automatyczne odsprzęgacze i sterowanie przejazdów jest z przodu oraz ponieważ ta półka będzie miała szyby, to może jest warto dodać sieci.
Ale nie ma potrzeby zrywania peronów, przynajmniej w okolicach Gdańska takie maszty były stawiane przez perony, także mogę je zamocować na powierzchnię.

Gdańsk_Orunia_2009_ubt.JPG