• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta na chórze

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.254 1 0
Główny węzeł zjazdowy już zamontowany. Plany były a w rzeczywistości zawsze wychodzi inaczej. Aby był kąt odpowiedni wjazdu przez żebra balustrady musiałem popchnąć tory główne do tyłu półki. To mi daje więcej miejsca z przodu na perony stacji i ulicę ale okazało się że nie zostaje wystarczajaco miejsca z tyłu na trzy tory centralne rafinerii. Także musiałem zmienić plan i teraz już będą tylko dwa. Manewry stają się trochę trudniejsze, więc jeszcze myślę jak to ulepszyć. Trzy tory górne z prawej strony planu to magazyn i dwa tory załadunku ropy. Czwarty tor będzie manewrowy. Z lewej strony są dwa tory dla lokomotyw manewrowych ale jest miejsce na dwa tory dodatkowe, także może jest możliwość dodania mijanki. Będę musiał to próbować w rzeczywistości by zobaczyć ile jest miejsca.

1744119978763.png

1744119995568.png

1744120017732.png

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.254 1 0
Przyłączyłem światła, w magazynie są LED i wkleiłem folię aluminiową do środka żeby światło było lepiej rozproszone. Mniejszy budynek biurowy jest zupełnie płaski, ale ma oświetlenie z płytki EL .

1746726537483.png

1746726561433.png

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.254 1 0
Warsztat oświetlony. Będę jeszcze robił małe poprawki krawędzi i narożników i będzie patyna wszystkich budynków. Czekam jeszcze na płytkę EL dla oświetlenia okna.
1747075351214.png

Ostatnio edytowane:
OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.254 1 0
Planuję kąt niższego poziomu, dostałem kilka fasad budynków od firmy Artitec, będą malowane i prawdopodobnie też oświetlane płytkami EL. Przed nimi mam zamiar robić jakiś plac albo rynek. Możliwe że tory rafinerii będą skrócane jak będę potrzebował więcej miejsca, bo musi się zmieścić pętla do zawracania samochodów. Mam plan użyć system Viessmann Car Motion. Z czego co sie dowiedzialem pozwala on na bardziej ostre zakręty niż Faller, także na mojej dość wąskiej półce ma większe szanse sukcesu.

1747766612132.png

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.254 1 0
Dodałem automatyczne sprzęgi Marklina do mojej SP42. Dodaję ją do SM40 i Tp1 które już te sprzęgi mają. To chyba wystarczy na razie na manewry przetoczone na terenie rafinerii.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.254 1 0
Budynki rafinerii po lekkiej patynie. Podniosłem magazyn trochę aby było miejsce na wyższe wagony. Linia magazynu i pierwsza linia dla cystern już wklejona i podłączona. Będę kleił drugi tor cystern i między nimi będą stały platformy ładowania ropy.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.254 1 0
Platformy dla cystern zbudowane. Wszystkie tory z tej strony rafinerii już podłączone i przyklejone. Są to cztery zestawy wybudowane jako dwie platformy, także chyba dziesięć tysięcy malutkich części. Pociłem się nad tym prawie tydzień, wszystko pod szkłem powiększającym, pod koniec miałem tego dosyć, ale jakoś wyszło. Deski wejściowe i żurawy są ruchome. Następny etap to bedzie malowanie.

1748630902845.png