• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta na chórze

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Zaczynałem od FreeCAD, jest darmowy ale ma limitacje. Ostatnio zmieniłem na Fusion 360, jest płatny ale można dostać darmową licencję na użytki niekomercyjne. A na szybkie zmiany modelów z internetu najczęściej wrzucam do Meshmixer.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Siatki są kupione, nie pamiętam jakiej firmy. Chyba Fallera?

Na temat FreeCAD, nie jest zły ale ciężko w nim robić bardziej skomplikowane projekty. To wynika z podstawowego założenia ze każda zmiana obiektu pokazuje się jako nowy obiekt który zawiera obiekty podstawowe, także po kilku zmianach tworzy się długi łańcuch kształtów i ciężko cokolwiek znaleźć. Oprócz tego, moja wersja 0.18 dostawała korupcji po dłuższym używaniu i musiałem uruchamiać ponownie żeby kontynuować.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Mój model bipy zaczął zwierać ponieważ kontakty żarówek kruszyły się ze starości. Ten model jest z lat 80tych, także ma już 40 lat. Wziąłem to jako pretext żeby zainstalować nowe światła led. Z powodu konstrukcji wewnętrznej nie było to proste, pasy led musiałem kroić na trzy kawałki i lutować. Oprócz tego szyby górne musiałem odkrajać i wklejać. Ale wyszło dość dobrze. Chciałbym pomalować wnętrza i dodać ludzi, zobaczę czy będę miał czas.

DSC_0511.JPG

DSC_0519.JPG

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.913 529 30
No miały, ale co z tego? Wnętrze tych modeli jest zrobione z żółtego plastiku, dlatego tak to wygląda. Nie wiem, jakich LEDów użył kolega @4Rings, należałoby zastosować zimno-białe lub najwyżej neutralne, ale i tak będzie żółto.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
LED są neutralne, wnętrze jest rzeczywiście z żółtego plastiku, także chciałbym pomalować na lepszy wynik. Oryginalnie były dwie żarówki i olbrzymia bryła przezroczystego plastiku na suficie. To wszystko zostało wycięte.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Nie całkiem, bardziej ogólne zdjęcie pomoże. Wjazd tunelu łączy się z gablotką co ma taką klapę zainstalowaną. Z tyłu gablotki jest jeszcze osobny tunel z trasą na powierzchni. Miedzy gablotką, dwoma bocznicami w tunelu i dziewięcioma bocznicami na dolnym staging yard (o konstrukcji tego pisałem niedawno) jest wystarczająco miejsca na przechowywanie większości taboru bez kurzu i brudu.
DSC_0520 (1).JPG

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Następne przeróbki starych wagonów Schicht z lat 80tych. Wszystkie miały wnętrza zrobione z przezroczystego pomarańczowego plastiku i światło na dwie żarówki . Wnętrza zostały przemalowane na biało i dodałem troche detali ale na razie niewiele. Miałem 6 takich wagonów do przeróbki, każdy dostał nowy pas LED. Chciałem przerobić tez wagon pocztowy ale okazało się ze tam brakuje blaszek przewodzących prąd z kuł, także coś będę musiał kombinować.

DSC_0543.JPG

DSC_0551.JPG
DSC_0552.JPG

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Dzisiaj przeróbka pociągu z ery III, oświetliłem 4 wagony Roco. Niektóre trzeba było otwierać od dołu, inne od góry, za każdym razem kondensator lutowałem tak żeby mieścił się w ubikacji.
DSC_0555.JPG

DSC_0556.JPG

DSC_0563.JPG
DSC_0566.JPG

Mam więcej wagonów czekających na oświetlenie, ale muszę kupić następne pasy LED.

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.132 26 1
Wagony swoją epoką "gryzą" się trochę z reklamą coca coli, no i z wyświetlaczami peronowymi. No, ale składzik,- niczego sobie. Piękna robota.