• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Makieta domowa Makieta na chórze

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
@uboottd, mam kamerę typu 180 stopni VR ale niestety jest za szeroka żebym mógł używać na przodzie pociągu, tylko się mieści bokiem. Kiedyś pokazywałem film z niej, jest dość dobry była by znakomita jakby była mniejsza.

@jezyzie, kupiłem kamerę z wifi pozwalającą oglądania na telefonie, ale zwróciłem. Też była troche za duża i jakość nie imponowała. Taki jest problem z mini-kamerami, są niby 1080P (moja też takie ma charakterystyki) ale ponieważ obiektyw jest "pin-point" i kompresja czasami jest ustawiona na max, to jakość jest marna. Większość chińskich mini-kamer to śmieci, najważniejsza jest jakość obiektywu i czujnika a to trudno rozpoznać bez kupienia i prób. Także jeszcze szukam najlepszego rozwiązania.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Nie znalazłem session no gopro stronie bo już nie jest produkowany od paru lat. Ale można jeszcze znaleźć w sprzedaży. Jest 38cm szerokości, także troche szerszy od normalnego wagonu ale pewnie udało by się zmieścić. Session5 nawet nagrywa w 4K, tylko teraz muszę znaleźć $380 na to :p

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.836 235 3
Można jeszcze upolować nowe ale fakt, produkt niedostępny, a szkoda bo ze względu na wymiary bardzo dobra alternatywa do innych modeli tego producenta.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
4K byłoby przyjemnie ale znalazłem używane GoPro Session 1080P na eBay za $60 także kopiłem na tanio. Też ma wifi i granie na żywo do telefonu. Zobaczymy jak przyjdzie.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Jeszcze jedna próba, zlikwidowałem luz połączenia kamery i wózka, także teraz kąt obrotu jest troche większy. Także dodałem wagonik mały przed wózkiem kamery, wydaje mi się ze to troche pomaga stabilizacji. Ale myśl mi przyszła ze połączenie wózka do kamery powinno być bardziej elastyczne, także będę próbował cienkie gumki jeszcze raz.

AMCiu

Aktywny użytkownik
Reakcje
143 1 0
Ale myśl mi przyszła ze połączenie wózka do kamery powinno być bardziej elastyczne, także będę próbował cienkie gumki jeszcze raz.
Sugerowałem Ci paski napędowe od magnetowidów, zerknij parę postów wyżej. Jeżeli teraz masz przekładnię zębatą, to spróbuj posmarować jej zęby wspomnianym mazidłem. Klejące się zęby także wytłumią drgania. Tylko ten kurz...:(
Kamerę Mobius lens2 próbowałeś? Mam modele latające wyposażone w te kamery, bliski widok trawy przy lądowaniu (ok. 35...40 km/h) jest całkiem OK. Tylko transmisję musiał byś dorobić zewnętrzną raczej, nie sprawdzałem Mobiusów na Wi-Fi.
Wymiary to L70xW35xH18,5mm, L razem z obiektywem.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Nie, teraz połączenie jest linką owiniętą na słupek obrotnicy kamery. Zmieniłem linkę na gumkę ale to nie pomogło. Musze jeszcze próbować dodanie smaru na zwolnienie ruchów.

OP
OP
4Rings

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 1 0
Z gumką i smarem jednak wynik jest. Film jest bardziej stabilny. Także właściwie najlepsza metoda to elastyczne połączenie i jakaś metoda zwolnienia ruchu. Tylko było by dobrze żeby była łatwa możliwość nastrojenie siły zwolnienia tak żeby kamera była stabilna ale żeby jeszcze wracała do linii prostej. Ze smarem to trudno zrealizować.

AMCiu

Aktywny użytkownik
Reakcje
143 1 0
Także właściwie najlepsza metoda to elastyczne połączenie i jakaś metoda zwolnienia ruchu. Tylko było by dobrze żeby była łatwa możliwość nastrojenie siły zwolnienia tak żeby kamera była stabilna ale żeby jeszcze wracała do linii prostej. Ze smarem to trudno zrealizować.
Szukaj mazidła o konsystencji płynnego miodu.

Reakcje
1.194 4 1
Także teraz myślę czy jest możliwość zwolnienia ruchów, ale jeszcze nie wiej jak?
Przepraszam, że tak nie wszystko tu przeczytałem, ale mam może podpowiedź, może na osi dać małe koło zębate, a kamerkę na większym kole zębatym, obrót będzie mniejszy ale płynniejszy chyba. W tej chwili chyba wychylenie jest za duże (przynajmniej dla mnie)