• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta "N" Zwrotniczego - szlachetne ryzyko rycia w mikroskali

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Ruszam lada dzień, w końcu parę dni temu leżał jeszcze śnieg. Wiosna (lato?) wybuchła tak nagle, że nie wiem w co ręce wsadzić, dziś u mnie było +27 st.:LOL:
Do lata planuję zakończyć projekt, po drodze relacjonując końcowe etapy prac, no i te zdjęcia na tle prawdziwej zieleni. Najgorsze za mną, teraz powinno już być
z górki.
Pozdrawiam wiosennie wszystkich:D

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Odwiedziłem makietę po zimie, wszystko w porządku, przezimowała bez kłopotów. Przygotowałem i posegregowałem materiały zielone:D, kupione przezornie jeszcze w zeszłym roku. Zieleń niska, średnia i drzewa (109 szt.). Trawy mam sporo w wielu odcieniach i długościach, pewnie wystarczyłoby na co najmniej dwie takie makiety. Jest też listowie i piaski. Przedstawiam też "materiał ludzki", zwierzęta i pojazdy przeznaczone do ustawienia oraz drobne elementy wyposażenia. Są też latarnie Brawa na słupach drewnianych nr kat 4641. W tym tygodniu zacznę zazielenianie, zobaczymy jak to będzie wychodzić :niepewny:

Załączniki

Reakcje
1.781 13 0
Pamiętaj o tym, by zanim zaczniesz zazieleniać makietę, ustalić porę roku jak ma być na makiecie i w zależności od tego, wybierz odpowiednie trawy i porosty na makietę.
Odradzam stosowania wiórków barwionych na zielono, bo zwłaszcza w skali N, są niezbyt dekoracyjne, a jeśli chodzi o trawy to stosuj trawy od 1mm do maksymalnie 2,5mm dług. Kolory traw od średnio zielonych i jasno zielonych do ciemno zielonych i miejscami , zwłaszcza przy torach, spróbuj na już posadzone wcześniej zielone trawki, dosadzić trawy suche. Sadząc trawki elektrosadzarką na lakier , pamiętaj o osłonięciu torowisk wraz podkładami, by nie zabrudzić, nie zakleić i nie zanieczyścić ich.....:).

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Daniel, dzięki za zawsze cenne porady. Pora roku to późne lato, koniec sierpnia - początek września. Więc coś spłowiałego, żółtawego, jakieś pierwsze kolory nadchodzącej jesieni mogą się pojawić. Miejscami oczywiście jeszcze w miarę żywa zieleń. Wiórków barwionych nie mam i nie stosuję od lat. Ciekawi mnie ta technika "sadzarką na lakier":eek: Debiutuję dopiero w sadzeniu elektrostatycznym na kleju i boje się efektów, tudzież ocen Kolegów o_O. Podstawowa zasada, bez pospiechu i żeby nie spieprzyć roboty. Tory oczywista, a zwłaszcza rozjazdy będą zabezpieczone dokładnie.

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Koledzy jutro 26.04 od rana zaczynam siewy :podstepny:. Sadzarka Noch gotowa, zapasowy komplet baterii czeka. Dość budowania napięcia, wiem że czekacie na efekty, ale najbardziej czekam ja sam:eek: Będę robił też pobocza dróg bitych oraz drogi gruntowe.

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Pierwsza spłachetki trawy zasiane, ale do efektu końcowego daleko:( . Muszę popracować nad przejściami odcieni i dosiewkami w innych kolorach. Nie mam doświadczenia, ale z czasem powinno wychodzić poprawnie. Trudne i żmudne zajęcie. Dopiero po skończeniu trawy dosadzę chwasty, krzaczki, większe krzewy i drzewa.

Załączniki

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Pytanie o semafory i klawiatury Viessmann:eek: . Koledzy chodzi o zestaw semafor- klawiatura. Mam semafory kształtowe nr kat. 4401,4400, tarcze 4407 i klawiatury 5549.
Te klawiatury mają podtrzymanie impulsu potwierdzone świecąca diodą, czyli prąd płynie cały czas. I teraz co z semaforami/tarczami? Spalą się, będą działać normalnie?
Nie mogę się doszukać nigdzie informacji czy mają wyłączniki krańcowe. Jeśli nie mają, muszę kupić zwykle klawiatury 5547 z chwilowym impulsem. Wole to wiedzieć przed montażem, przy zakupie umknęła mi ta kwestia.:oops:.
PS. Trawy przybywa, jeszcze parę dni pracy i pochwalę się zdjęciami całości.:D

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
W tych semaforach jest napęd silnikowy wolno-działający, więc jest szansa że mają wyłączniki krańcowe. Może się zjarać silniczek. Gdzieś kiedyś czytałem że te klawiatury ponoć współpracują z kształtowymi ( w końcu ten sam producent), ale nie mogę tego odnaleźć i stąd problem.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Podłącz bezpośrednio zasilanie pod silniczek i zobacz, czy jak semafor dojedzie do końca to się wyłącza. Jak tak to ma wyłączniki krańcowe.

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Postępy Kolego kocioł są, przede wszystkim jakościowe, a "zatrawiona" powierzchnia to ok. 50% przewidzianej zieleni. Jeszcze dosiewki, kosmetyka, dopieszczanie:rolleyes:Postanowiłem że zaprezentuję całość zieleni niskiej, czyli realnie patrząc najwcześniej 10 maja.
Co do semaforów i pulpitów, jest dobra wiadomość(y) Dogrzebałem się, Viessmann zaleca stosowanie semaforów kształtowych i pulpitów z diodami 5549.
Czyli muszą być w nich wyłączniki krańcowe.