• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta "N" Zwrotniczego - szlachetne ryzyko rycia w mikroskali

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
189 5 0
W takim razie czekamy na foto-relacje 10 maja;) zobaczymy "co w trawie piszczy":D
Przyznam, że ostro kibicuję przyglądając się realizacji tego projektu(y)

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Dziś nic nie dłubnąłem - cały dzień obchodziłem 53 urodziny:eek:...Jutro trochę podciągnę, zostało mi do wykonania 15 - 20 % zieleni niskiej, nowy realny termin prezentacji to początek przyszłego tygodnia:ostrozny: Dajcie mi szanse zrobić to porządnie.:confused: Kolego kocioł - przepraszam za zawalenie terminu:podstepny:

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Ale sypnęło życzeniami:D Serdecznie dziękuję Koledzy za pamięć i pozdrawiam Was wiosennie. A odpoczyneko_O i cierpliwość się przydadzą...

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Sieję, sieję i ciągle końca nie widać. Dodatkowo ugrzązłem na balustradzie na koronie muru oporowego. Jej łączna długość prawie 100 cm, materiał - drut nierdzewny AISI 316L + gwoździki jako słupki. Musiałem ją zrobić i pomalować przed sianiem trawy. Zeszło mi prawie dwie sesje robocze. Oprócz tego na bieżąco poprawki, uzupełnienia, wsiewki. Odsysanie przez pończochę daje rewelacyjne efekty - odzyskuję cenny materiał -trawkę i drobną gąbkę. Torcik zaczyna wyglądać tak jak sobie wyobrażałem:DZostało mi 10% do zatrawienia, ale chce to zrobić dokładnie:podstepny:.

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Wczoraj czytałem Twój wątek Kolego pado i też się ucieszyłem że jestem sam w tym zielonym trudzie:D Im dłużej sieję tym jestem bardziej krytyczny i wymagający wobec siebie, a z tyłu głowy kołacze się, jak moje wyczyny oceni Forum:confused:
I jeszcze coś z innej beczki. Jako zapalony kibic kolarski i czynny rowerzysta oglądam kiedy mogę transmisje z wyścigów (teraz leci Giro d' Italia), a przy okazji podglądam,piękną zieleń, góry, a także często linie kolejowe i infrastrukturę. Rozgrywane są w malowniczych plenerach, a zachwyca mnie zawsze wzorowy stan torów, które często towarzyszą szosie. Obraz w HD, widoki z helikoptera i z poziomu drogi cieszą oczy. Różne szczegóły a to murów oporowych z zielenią, a to tunelu, nasypów, zadrzewienia, no i nomen omen trawy. Naprawdę możną sporo podpatrzeć i coś wykorzystać.

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Danielu, to co wkrótce pokażę będzie materiałem w trakcie prac - etap zieleni niskiej. W razie uwag i sugestii będę poprawiał do skutku, zanim przejdę do kolejnego etapu:podstepny:

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.819 33 0
Wczoraj czytałem Twój wątek Kolego pado i też się ucieszyłem że jestem sam w tym zielonym trudzie...
Tak tak ja też z tym walczę. Dziś posiałem kolejne cm2 na makiecie. Przygotowałem wstępnie grunt pod sad i pod łąkę dla krów. Niebawem kolejne sadzenie. Mam nadzieje że cos z tego wyjdzie. Co do zieleni to tak jak i ty mam teraz oczy wkoło głowy i aparat przy sobie. Gdzie tylko jadę to cykam fotki aby mieć do czego się odnieść ;) 3mam kciuki za prace i czekam na efekty ;)

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Doszło do tego że gdziekolwiek jestem zwracam uwagę na trawę, patrzę jak rośnie na pochyłościach, na trawnikach i przy drogach. Nawet w czasie koszenia na działce
ciągle mam przed oczami moją trawkę na makiecieo_O Dobrze piszesz, że robi się dosłownie po parę cm2, im bliżej końca tym mniejsze kawałeczki się dosiewa...
I jeszcze Koledzy pytanie o krzewy z chrobotka reniferowego czy norweskiego. Mam trochę tego materiału i zamierzam wykorzystać te najbardziej drobne i foremne krzaczki. W Waszych realizacjach z tego co widzę ten materiał występuje rzadko. I jak się ma chrobotek do skali "N"?:ostrozny:

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.819 33 0
ja ogólnie juz pare lat temu skresliłem z listy ten materiał. lepiej idź w krzaki przy torach/drogach i narwij tego badziewia co tam rośnie na wysokośc 1-1,5 metra i robi wrażenie wyschniętego.

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Zrobię tak: wyselekcjonuję chrobotka starannie i wykonam fotki, zaprezentuje, może coś się nada. W poprzednich makietach stosowałem takie krzaki nagminnie i w sumie byłem zadowolony. Ale to było H0:ostrozny:

Reakcje
1.780 13 0
Mam nadzieję ,że chrobotek uda Ci się wykorzystać choć w skali N będzie ciężko - muszą to być maciupkie kępki i dodatkowo bardzo zwarte w swojej strukturze...

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Mam go całe pudło będzie z czego wybrać, oczywiście tylko małe bardzo zwarte i gęste kępki. Kolejny pomysł to kwiatony przy stacjach i na peronach. Pamiętacie pewnie jeszcze wielkie betonowe misy w zasadzonymi kwiatkami, o które dbała obsługa stacji. Mam już materiał na misy, zastanawiam się jaki mają mieć kolor:ostrozny: Biały jest zbyt jadowity, lepiej może matowy jasny beż?:podstepny:
Jutro mam zamiar zakończyć siewy, ostatni fragment na wzgórzach. Potem 12 godzin przerwy, odkurzanie i fotki dla Was Koledzy. Sianie zacząłem 26 kwietnia, nie przypuszczałem że zajmie mi to prawie miesiąc...:confused: