• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Makieta] Makieta Przemytnika

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
nie chcę się wstrącać, ale lampy na przejeździe nigdy by tak nie ustawili, a tym bardziej nad trakcją.........

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Dzięki tej lampie jest oświetlone torowisko oraz znaczna część przejazdu.Z drugiej strony stacji również między torami znajdują się dwie latarnie,których żarówki również wiszą nad trakcją .Gdzie należało by je ustawić by było prawidłowo??Odwrócenie ich o 90stopni nie rozwiąże przecież definitywnie sprawy...

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Teraźniejszość:
Może i racja podwójna latarnia nie zbyt tutaj pasuje.Lepiej było by zastosować tak jak u Ciebie dwie pojedyncze po przekątnej.Niestety wszystkie latarnie ,które posiadałem zostały już zamontowane a kupować następnych w najbliższym czasie nie planowałem.Czyli nie ma wyjścia musi zostać tak jak jest lub mogę coś zamienić.Obecnie kończę adaptowanie budki dróżnika przy przejeździe.Jak szpachla zaschnie zajmę się trawnikiem, krzakami itd.
Ostatnie zdjęcia zrobiłem dla Witkoma przedstawia fragment makiety w którym również są dwie latarnie między torami.I gdzie należało by je umieścić?Jak są po środku przynajmniej jest oświetlone torowisko w okolicach stacji.
Przyszłość:
W przyszłym tygodniu mam w planie Zaprojektowanie "Makiety Przemytnika 2" Na istniejącej makiecie planuje zrobić 4 tory przelotowe ,dwa perony Wszystkie cztery tory pod szklaną kopuła długości 100cm perony długości około 130cm a miejscu 4rech bocznic umieścić lokomotywownie z jedną bocznicą. Taka mała rewolucja.

Załączniki

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Prace przy przejeździe dobiegły ukończeniu (wiem długo to trwało)
Jeśli chodzi o krzyżaków nie jest po ich stronie to oczywiste.Niemieckie pojazdy wojskowe podobają mi się zwłaszcza te ,którymi dysponowali podczas drugiej wojny światowej.Z tego to względu postanowiłem dokupić trochę tego typu modeli.

Załączniki

EVB420 12

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.193 1 0
A dlaczego semafor na fotce DSC00031a.jpg dotyczy toru niewłaściwego, a już np. wskaźnik informujący o przystanku masz na właściwym (no chyba, że semafor ma dotyczyć toru niewłaściwego, a wskaźnik informuje o przystanku, ale to chyba z lekka bez sensu; proponowałbym zamienić tzn. semafor na drugą stronę, a wskaźnik też)? No chyba, że masz w tym jakiś cel? (np. jeden tor biegnie do bocznicy itp.)

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Wcześniej w tym miejscu był jeden tor po dobudowaniu wewnętrznego toru semafor został i faktycznie jest w niewłaściwym miejscu (jutro go przeniosę) .Przeanalizowałem całą makietę należy jeszcze dostawić dwa semafory pod parapetem. Jeden semafor karzełkowy,który powinien znajdować się w miejscu czterech bocznic oraz przy lokomotywowni zamiast tarczy manewrowej również można postawić semafor karzełkowy

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
A jak by to można określic?Między torami znajdują się imitacje pokryw stalowych a po środku znajduje wykończenie nawierzchni wykonane ze strydoru, który jest pomalowany.Poprzednia nawierzchnia była ze zwykłej tektury.
Obecnie pracuje nad góra będzie się ona znajdowac w jednym z rogów makietki.

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Tak jak wspominałem wcześniej w jednym z rogów makiety chce by znajdowała się góra.Wykonana jest ona z pianki i pokryta gipsem szpachlowym na całości znajduje się wikol.Zastanawiam się obecnie jak ja teraz wykończyc by się ładnie prezentowała na makiecie.Jakieś pomysły?

Załączniki