• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Makieta] Makieta Przemytnika

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przemytnik napisał(a):
Jednak nasze porady się na coś zdały (chyba, że źle widzę ale zamiast jeziorka jest wzniesienie ?)

Popracuj jeszcze nad montażem drzew - te lewitujące korzenie można w bardzo łatwy sposób ukryć np trawką elektrostatyczną lub w ogóle je wywalić, a drzewka umocować w otworach na klej :smile:

P

Paweł Piotr

Gość
Co by wszystko było "po Bożemu" i "po kolejowemu" to przydałby się wskaźnik W15 - jak na poniższym zdjęciu - pokazuje żółta strzałka...
Pozdrawiam

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Zgadza się zamiast jeziorka jest wzniesienie.Drzewka generalnie są umocowane w otworach tylko głębokość otworów nie jest duża i dlatego tak wystają(poprawie tą wadę) Na klej ich nie będę mocować ponieważ raz na dwa miesiące odkurzam makietę i w tym celu trzeba wszystko zdjąć.Zamówiłem już kolejną porcje krzaków więc będzie troszkę urozmaicenia.Jeśli chodzi o wskaźnik W 15 zrobi się. Dziękuje wszystkim za komentarze następna porcja fotek ukaże się w weekend.Obecnie trwają prace nad dwoma wzniesieniami (na rysunku przedstawione są one jako Wzniesienie Dwa i Wzniesienie trzy) planuje również umieścić drogę z rampy w stronę lokomotywowni .

Załączniki

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Asim napisał(a):
Swietne wykorzystanie chrobotka, chyba że to nie chrobotek, (porostu który rośnie w lesie, nawiasem mówiąc jest chroniony, jesli tego nie wiedziałes to nic sie nie stało, ale uważaj na przyszłość ;)
Z tego co się doczytałem to tym chronionym chrobotkiem w Polsce jest Chrobotek Reniferowy (Cladonia rangiferina). Sam się kiedyś nadziałem sprawdzając po powrocie z lasu co udało mi się 'zebrać na dioramę'.
Po ususzeniu jest strasznie kruchy i przez to mimo wszystko nie nadaje się do makiet itp.
Zdjęcie tego 'okazu' będącego pod ochroną:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Cladonia_rangiferina.jpg

Asim

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak dla mnie nie są norweskie(mają podobną budowę więc po uschnięciu oba sa kruche) tylko odpowiednio spreparowane chrobotki reniferowe, tak czy siak oba są chronione.

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Asim napisał(a):
ak dla mnie nie są norweskie(mają podobną budowę więc po uschnięciu oba sa kruche) tylko odpowiednio spreparowane chrobotki reniferowe, tak czy siak oba są chronione.
To ciekawe...bo na allegro czasami pojawiają się zestawy mchów/chrobotków norweskich do kupienia, nie są to aukcje jakichś zwykłych śmiertelników, a tzw. sklepów allegrowych - raczej nikt nie narażałby się na wysokie sankcje za sprzedaż jakiegoś mchu, który jest pod ochroną.
Poza tym w pewnym sklepie w moim mieście kupiłem paczkę mchu norweskiego w 2 odcieniach. Trochę brzydko pachnie ale jak zapewniał sprzedawca niczym nie są spreparowane, są 'świeżo zrywane', poza tym w tej paczce jeszcze znalazłem jakieś kawałki liści, kijków itp. Czyli na pewno nie były czyszczone, preparowane itp...
Poza tym sprzedawca pokazał mi fragment swojej dioramy sprzed 25lat na której użył ww. mchu. Do dziś jest miękki i się nie kruszy czy 'cuś' podobnego ;)

ciekma napisał(a):
http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/files/dsc02816a_119.jpg
Żubra - stawia się czasem...

;-)
:D

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Uriel napisał(a):
To ciekawe...bo na allegro czasami pojawiają się zestawy mchów/chrobotków norweskich do kupienia, nie są to aukcje jakichś zwykłych śmiertelników, a tzw. sklepów allegrowych - raczej nikt nie narażałby się na wysokie sankcje za sprzedaż jakiegoś mchu, który jest pod ochroną.
Poza tym w pewnym sklepie w moim mieście kupiłem paczkę mchu norweskiego w 2 odcieniach. Trochę brzydko pachnie ale jak zapewniał sprzedawca niczym nie są spreparowane, są 'świeżo zrywane', poza tym w tej paczce jeszcze znalazłem jakieś kawałki liści, kijków itp. Czyli na pewno nie były czyszczone, preparowane itp...
Poza tym sprzedawca pokazał mi fragment swojej dioramy sprzed 25lat na której użył ww. mchu. Do dziś jest miękki i się nie kruszy czy 'cuś' podobnego ;)
W latach 1992-1996 jeździłem do Norwegii na trzy miesiące do pracy na zbieranie właśnie mchu norweskiego. Mech ten można zbierać w określonych miesiącach i na terenie wytyczonym przez odpowiednie władze. Następnie eksportuje się ten mech do Danii i tam już rozprowadza się po Europie- czemu tak-nie wiem. (np. w kwiaciarniach są/były takiego rodzaju różne szklane kule,gruszki itp. w nich jakiś kwiatek, żwir ozdobny i właśnie ten mech, ale już kolorowy). Naturalny mech jest koloru seledynowego, czasem z domieszką żółtego. Suchy mech łamie się jak cholera, ale gdy się go namoczy wodą to mięknie i się nie łamie. I tak go zbieraliśmy w kratki na mokro, potem mech zasychał w kratce, która odpowiednio była pod wymiar kartonu i delikatnie ten mech przerzucaliśmy do kartonu. W Norwegii jest tego od groma, były tereny, że wokół tylko mech i drzewa. Widok super, ale nie na 3 miesiące ;) Tak więc jeżeli ktoś sprzedaje mech norweski to tylko legalny, ponieważ nikomu nie chce się "kraść mchu" i go sprzedawać. Lepiej ukraść samochód :razz:

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Wszystkie krzaki, które zastosowałem na makiecie kupowałem nie chciało by mi się jeszcze chodzić po lesie i szukać czegoś co może się przydać. Dostępnych materiałów jest masa tylko trzeba wiedzieć co należy kupić i gdzie.Ja wszystkie gąbki i krzaki zamówiłęm w trzech sklepach wysyłkowych:
Na zdjęciach zastosowałem mchy,krzaki i posypki:
1.Mech zielony 75g. Heki 3219
2.Mech ciemnozielony 30g Heki 3211
3.Mech piankowy wiosenny-zielony 1000ml Auhagen 76975 (Idealnie nadaje się do robienia drzew )
4.Mech islandzki zielony 35g
5.Krzaki skalne szare Noch 08600 (Jak doszły do mnie okazało się że są białe chce je przefarbować,pierwsza próba przefarbowania w farbie akrylowej nie powiodła się jak wysechł krzak zrobił się twardy i kruchy,wszystkie pozostałe krzaki są elastyczne).
6.Krzaki skalne kolorowe 35g Noch 08630
7.Krzaki skalne zielone 35g Noch 08610
8.Posypka jasno zielona Faller171505
9.Gruba posypka Noch 95320
10.Posypka drobna Noch 07202 (użyłem jej na zdjęciu miedzy innymi widać to na zdjęciu 2981a tuż przed kozłem oporowym na długości około 15cm,doskonale imituje mech)
Takie materiały zakupiłem na upiększenie makietki.Oczywiście planuje dalsze poprawki.
Z doświadczenia jakie zdobyłem do tej pory mogę stwierdzić ze najlepiej jest rwać krzaki na małe kępki wtedy wyglądają najbardziej realistycznie.Duże kępy takie jakie są sprzedawane nie wyglądaja zbyt okazale zwłaszcza że krzaki ma wielkość domku jednorodzinnego a takie gabaryty zupełnie nie pasują. Dziękuje wszystkim za niewątpliwie ciekawą dyskusje :)

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Przemytnikowa:) napisał(a):
Witam Cię kochanie:).Pięknie się urządziłeś;)
Ja tam chamem nie będę i się przywitam, witam Panią Przemytnikową :D
To jak już tu razem jesteście, to pewnie zaczniecie wymiatać makietką we dwoje.
To teraz rozumiem, czemu u Ciebie Przemku zmiany na makiecie idą coraz lepiej i we właściwym kierunku, bo działacie we dwójkę ;)
Nie pozostaje nic innego, jak 3mać kciuki za kolejne postępy i dopingować Was na ... forum :D

A propos tego czegoś chrobatego, to pewnie z ... przemytu twórcy temtu ;)

OP
OP
Przemytnik

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Re: Makieta Przemytnika

Planowany projekt zbliża się ku końcowi z dniem jutrzejszym zamierzam zakończyć prace.
Zakres prac :
Dzień pierwszy:
-Rozszutrowanie 60cm torowiska w celu włożenia w nie zwrotnicy
–Rozszutrowanie bocznicy w celu jej przedłużenia
-Cięcie kora pod torowisko z płyty wyciołem 7 kawałków po 60cm długości, szerokości 5cm
-Cięcie skosów 45 stopni
-Malowanie korka na szaro
Dzień drugi
-Dorabianie konstrukcji (Podczas układania torów okazało się że tory w dwóch miejscach wisiały by w powietrzu wiec trzeba było dorobić fragmenty po których mogą przebiegać tory)
-Przesunięcie semafora
-Przesunięcie lokomotywowni o 15cm
–Układanie torów (około 4 -ry metry torowiska)docinanie torów ,przybijanie korka
Dzień trzeci
-Podłączenie elektryki do torowiska(Mam możliwość sterowania Transformatorem jednym kółkiem lub drugim lub całością torowiska oraz dowolnym transformatorem)
-Dorobienie przejazdu przez torowisko oraz krótkiej drogi i parkingu za lokomotywownia
-Pod czteroma bocznicami zrobiłem 12cm poniżej poziomu makiety dodatkową konstrukcje a na niej znajduje się 5 bocznic
Dzień czwarty:
-Klejenie trawnika
-Szutrowanie torowiska
-klejenie krzaków
-czyszczenie torowiska z kleju
Dziś mało zrobiłem to fakt. W sumie całkowity czas budowy 4 dni jutro będzie ostatni :)

Załączniki