Wszystkie krzaki, które zastosowałem na makiecie kupowałem nie chciało by mi się jeszcze chodzić po lesie i szukać czegoś co może się przydać. Dostępnych materiałów jest masa tylko trzeba wiedzieć co należy kupić i gdzie.Ja wszystkie gąbki i krzaki zamówiłęm w trzech sklepach wysyłkowych:
Na zdjęciach zastosowałem mchy,krzaki i posypki:
1.Mech zielony 75g. Heki 3219
2.Mech ciemnozielony 30g Heki 3211
3.Mech piankowy wiosenny-zielony 1000ml Auhagen 76975 (Idealnie nadaje się do robienia drzew )
4.Mech islandzki zielony 35g
5.Krzaki skalne szare Noch 08600 (Jak doszły do mnie okazało się że są białe chce je przefarbować,pierwsza próba przefarbowania w farbie akrylowej nie powiodła się jak wysechł krzak zrobił się twardy i kruchy,wszystkie pozostałe krzaki są elastyczne).
6.Krzaki skalne kolorowe 35g Noch 08630
7.Krzaki skalne zielone 35g Noch 08610
8.Posypka jasno zielona Faller171505
9.Gruba posypka Noch 95320
10.Posypka drobna Noch 07202 (użyłem jej na zdjęciu miedzy innymi widać to na zdjęciu 2981a tuż przed kozłem oporowym na długości około 15cm,doskonale imituje mech)
Takie materiały zakupiłem na upiększenie makietki.Oczywiście planuje dalsze poprawki.
Z doświadczenia jakie zdobyłem do tej pory mogę stwierdzić ze najlepiej jest rwać krzaki na małe kępki wtedy wyglądają najbardziej realistycznie.Duże kępy takie jakie są sprzedawane nie wyglądaja zbyt okazale zwłaszcza że krzaki ma wielkość domku jednorodzinnego a takie gabaryty zupełnie nie pasują. Dziękuje wszystkim za niewątpliwie ciekawą dyskusje